Medici chirurgi şi medici veterinari din Londra, lucrând alături de echipe medicale din New York şi Budapesta, au reuşit primele transplanturi de uter pe termen lung la iepuri. Dacă experimentele pe animale mai mari vor fi de asemenea încununate cu succes, o operaţie reuşită de transplant de uter la o femeie de la o donatoare decedată ar putea deveni o realitate în cel mult 2 ani.
Doar în Marea Britanie sunt aproximativ 15.000 de femei aflate la vârsta la care ar putea fi mame şi care s-au născut fără uter sau au uterul extirpat în urma unor afecţiuni grave, precum cancerul. Un transplant de uter ar putea să le ofere acestora alternativa de a avea propriul copil, în locul adopţiei sau al căutării unei mame surogat.
Richard Smith, medic chirurg la Hammersmith Hospital, West London, a explicat că echipa sa a reuşit să rezolve o problemă extrem de importantă pentru transplanturi – cum să menţină un flux constant de sânge către un uter transplantat de la un iepure la altul, astfel încât să poată purta cu succes o sarcină.
Primul transplant de uter din lume, realizat pe o femeie saudită în vârstă de 26 de ani, a fost un eşec după ce o arteră ce aproviziona cu sânge noul organ s-a înfundat, iar uterul a trebuit să fie extirpat după 99 de zile. Menţinerea unui flux constant de sânge care să hrănească uterul este o condiţie extrem de importantă pentru reuşita pe termen lung a unui astfel de transplant.