Plante care combat Helicobacter pylori

Dracila Berberis vulgaris conţine berberină, o substanţă care reduce spasmele musculare şi poate ajuta digestia, stimulând secreţia biliară. Are şi un efect antibacterian puternic şi combate infecţiile, precum cea cu Helicobacter pylori. Se administrează sub formă de tinctură, dar numai sub supravegherea unui fi toterapeut. Un alt tratament se obţine din răşina arborelui de mastic (Pistacia lentiscus). Aceasta reduce acţiunea bacteriei asupra stomacului şi, în unele cazuri, o elimină complet, analizele ieşind negative. La noi se găseşte sub formă de produse standardizate la farmacie şi la magazinele cu produse naturale.

Aloe vera, antibacteriană şi cicatrizantă

„Aloe vera are acţiune antiinfecţioasa şi antibacteriană, având un efect pozitiv şi împotriva H. pylori. S-a constatat că, în ulcerul gastroduodenal ajută la cicatrizarea ţesuturilor, în special dacă se asociază cu extract de genţiana (Hydrastis canadensis) şi cu suc proaspăt de varză, care conţine vitamina U (antiulceroasa) şi vitamina K (antihemoragica). În ceea ce priveşte produsele de Aloe vera, trebuie să ai grijă pentru că, în ultimul timp, au apărut numeroase preparate, unele falsificate, cu ingrediente neverificate. Consider că este necesar să le recomand doar pe cele autentice, aprobate de Ministerul Sănătăţii. Planta poate provoca oricum efecte secundare nedorite la unele persoane mai sensibile. De aceea, trebuie început cu doza minima şi apoi crescută treptat dacă nu apar reacţii adverse.”

Alimentele medicament

Pentru tratarea ulcerului şi a gastritei, dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă migdalele dulci, care au o acţiune foarte complexă. Uleiul gras pe care îl conţin formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică şi reduce secreţia de pepsină, precum şi senzaţiile de dureri şi arsuri. Sâmburii se pot consuma în cantitate de 30-35 g, de două ori pe zi. Mai poţi face un amestec din 30 g migdale dulci, zdrobite, şi 10 ml lapte sau 5 ml smântână. Cartoful va avea efecte benefice, consumat în preparate culinare uşoare, în niciun caz prăjit. Este indicat şi sucul proaspăt de cartofi, câte 100 ml dimineaţa. Curele cu varză sunt excelente antiulcer. Varza poate fi consumată ca atare, în salate de crudităţi sau preparate culinare uşoare (nu călită). Se mai poate bea suc proaspăt de varză, un pahar pe zi, între mese. Ca tratament, ar fi bine să consumi 300-400 g de varză pe zi.

Urmărește-ne pe Google News