Ce este Helicobacter Pylori?
Helicobacter Pylori sau, cum mai este cunoscută, H. Pylori, este o bacterie pe care aproximativ 60% dintre persoane o au în corp. Norocoși sunt cei care nu sunt purtători. Această bacterie afectează stomacul și intestinele, dând senzații neplăcute celor care sunt infectați. Chiar dacă simptomele infecției nu apar imediat, în timp, aceasta poate duce la afecțiuni mai grave cum ar fi gastrita sau ulcerul gastric.
Care sunt simptomele prezenței Helicobacterului Pylori în corp
Chiar dacă deseori este asimptomatică sau se manifestă asemenea unei alergii – cu mâncărimi de piele sau eczeme – cele mai des întâlnite simptome ale infecției sunt:
- balonarea;
- greața;
- vărsăturile;
- pierderea apetitului alimentar;
- diareea;
- arsurile sau
- disconfortul abdominal.
Tratamentul recomandat de medici este cel cu antibiotice, alături de pansamente gastrice și probiotice. Antibioticele sunt de obicei puternice și pot să dăuneze stomacului. Desigur, acestea trebuie luate neapărat la recomandarea doctorului și cu prescripție medicală. Oricum, acestea nu se eliberează fără rețetă în nicio farmacie. Odată încheiat tratamentul cu antibiotice, la una sau două săptămâni distanță, se va repeta analiza care determină prezența H. Pylori în corp. Dacă și de data aceasta rezultatul este pozitiv, medicul îți poate recomanda încă un tratament cu antibiotice.
Remedii naturiste pentru tratarea H. Pylori
Chiar dacă tratamentul cu antibiotice este cel mai recomandat în tratarea infecției cu Helicobacter, după cum spuneam, acestea pot deseori să rănească stomacul. Așadar, nu trebuie să uiți de tratamentul naturist pentru Helicobacter Pylori, care îl poate completa cu succes pe cel cu antibiotice.
Să vedem ce ne recomandă chiar și medicii când vine vorba de tratamente naturiste care ajută la combaterea acestei bacterii:
- Propolis
Propolisul are proprietățile unui antibiotic, însă este natural. Acesta conține peste 300 de substanțe benefice, așadar o lingură de propolis pe zi va împiedica dezvoltarea bacteriei.
2. Ceaiul verde
Cofeina nu este indicată în tratamentul cu Helicobacter, așa că este recomandată înlocuirea cafelei cu ceai verde. Pe lângă calitățile energizante ale ceaiului verde, acesta este foarte bogat în antioxidanți, care ajută la inhibarea Helicobacterului sau la scăderea inflamației stomacului.
3. Miere organică
Știm de multă vreme că mierea este un aliment cu multe proprietăți curative și că este indicată ca înlocuitor sănătos al zahărului. Mai mult, este și foarte gustoasă în combinație cu pâine și unt, așa cum o consumam în copilărie, cu un ceai lângă. Vestea bună este că mierea are proprietăți antibacteriene care sunt binevenite și în infecția cu Helicobacter.
Dintre toate tipurile de miere, Mierea de Manuka este cea mai indicată în tratarea naturistă a Helicobacterului, deoarece conține MGO™ (metilglioxal), o substanță activă ce acționează ca un antibiotic natural.
Aceasta provine din Noua Zeelandă și este cel mai bun antibacterian, antioxidant, antifungic și antiseptic produs din familia celor care provin din apicultură. Astfel, ajută organismul să lupte mai ușor cu multe afecțiuni gastrointestinale printre care, bineînțeles, H. Pylori.
4. Ulei de măsline
Asemenea mierii, și uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene care pot să combată rădăcinile Helicobacterului Pylori. Pe lângă aceste beneficii, uleiul de măsline creează un strat de protecție a mucoasei stomacului. Recomandarea noastră este să iei o linguriță de ulei de măsline pe stomacul gol, înainte de oricare masă și să îl folosești în salate.
5. Ghimbir
Între simptomele pe care infecția cu Helicobacter Pylori le are, se regăsesc și senzația de greață și vărsăturile. Se știe că ghimbirul este folosit pentru ameliorare acestora. Ghimbirul este și un bactericid puternic, care poate ajuta în tratarea infecției gastrice.
6. Varza albă
Varza albă este parte a tratamentului naturist al Helicobacter Pylori, fiind un pansament gastric la îndemână. Aceasta poate fi consumată atât crudă, în salate alături de alte legume, cât și sub formă de suc. Găsește modalitatea în care îți place cel mai mult și profită de proprietățile ei în cazul unei infecții.
7. Probiotice
După cum spuneam și în prima parte a articolului, probioticele sunt acele bacterii bune care mențin un echilibru al microbiotei intestinale. Le găsim și în diverse alimente, cum ar fi cele fermentate, ca iaurtul sau murăturile. Încearcă să mănânci cât mai des aceste alimente, iar organismul îți va mulțumi.
8. Rășină de mastic
Aceasta este produsă natural de un copac ce crește în Grecia şi în Turcia și este, în mare parte, formată din gumă de răşinoase şi uleiuri volatile. Masticul sprijină celulele gastrice şi duodenale în funcționarea lor normală, motiv pentru care a fost folosit de secole de medicina alopată ca adjuvant în tratarea problemelor tractului digestiv.
Desigur, nu toate aceste remedii naturiste se potrivesc fiecărei persoane. Până să îți dai seama care sunt cele mai bune pentru organismul tău, testează-le în cantități reduse și urmărește reacțiile corpului tău.
Credit foto: pixabay.com