Preparatele din ghiocei se pot utiliza atât intern, sub formă de decoct sau infuzie, cât şi extern, sub formă de aplicaţii pe piele, spălături, comprese şi băi. Pentru uz intern, ghioceii se folosesc sub formă de decoct (două-trei căni pe zi).
Ei au efect antispastic şi relaxant, fiind indicaţi în caz de spasme musculare, dureri reumatice şi chiar dureri de cap. În neurologie sunt utili pentru tratarea unor maladii de tipul demenţei senile şi epilepsiei. Dacă vrei să beneficiezi de calităţile terapeutice ale ghioceilor şi să prepari în casă o infuzie sau o tinctură, trebuie să usuci foarte bine înainte florile şi bulbii.
- Calmează durerile reumatice şi pe cele provocate de varice. Florile de ghiocei pot fi puse în apa în care faci baie pentru a calma durerile reumatice. Infuzia de flori de ghiocei este folosită şi extern împotriva durerilor provocate de varice.
- Tratează infecţii genitale. Decoctul din ghiocei e folosit ca leac in cazul unor afecţiuni genitale. Dacă vrei să scapi de candidoză vaginală, pune 30 de grame de flori şi frunze la fiert, pentru 15 minute, întrun litru şi jumătate de apă. Strecurat, decoctul se foloseşte în spălături locale.
- Extractul ajută bolnavii de Alzheimer. Din ghiocei se extrage galantamina, care, împreună cu alte substanţe, intră în componenţa medicamentelor folosite în tratamentul pentru Alzheimer. Infuzia din ghiocei se prepară turnând o cană de apă fiartă peste o lingură de plantă uscată. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 10 minute, se filtrează şi se bea cald.
- Combate crampele musculare. O cană de infuzie din ghiocei bine uscaţi (frunze, tulpină şi flori) este un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare şi destinderea muşchilor.Înlătură senzaţia de picioare grele. Pentru înlăturarea senzaţiei de picioare grele se prepară o soluţie din ghiocei tocaţi şi maceraţi în 350 ml de ţuică, timp de 10 zile. Leacul se aplică zilnic pe zonele dureroase.
- Îndepărtează pistruIi şi petele de pe faţă. Compresele cu infuzie din ghiocei se folosesc împotriva petelor care, odată cu înaintarea în vârstă, se formează pe piele. Infuzia se aplică pe piele şi are un efect calmant. Mai mult, împiedică apariţia petelor şi îndepărtează pistruii.
- Albeşte tenul. Sucul de ghiocei curăţă şi albeşte tenul. Tratamentul cu suc de ghiocei se face timp de şapte – zece zile.
Pont – Nu folosi şi nu consuma bulbul ghiocelului, deoarece este toxic în stare proaspătă!
Decoctul de narcise relaxează
Dacă ai avut o zi grea la serviciu sau ai foarte multe probleme pe cap, te poţi relaxa punând câte o picătură de ulei sau decoct de narcisă în apa în care faci baie.
Ceaiul de viorele, bun pentru mătreaţă
Dacă vrei să scapi de mătreaţă, clăteşte-ţi părul de două- trei ori pe săptămână cu un amestec preparat din 30 g de flori şi frunze de viorele fierte într-o jumătate de litru de apă.
Uleiul de zambile calmează pielea
Uleiul de zambile ajută la eliberarea tensiunii din muşchii faciali, ai gâtului şi ai umerilor. Şi rădăcinile acestor flori uscate şi pisate au efect calmant.
Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!