Fără culoare
Dacă urina este complet transparentă înseamnă că bei prea multă apă.
Galben palid
Este o culoare normală. Arată că organismul este sănătos şi bine hidratat.
Galben transparent
Este o culoare normală.
Galben închis
Este o culoare normală, însă ar putea indica o uşoară deshidratare. Poate că ar fi cazul să bei un pahar de apă.
Culoarea chihlimbarului sau a mierii
Această culoare arată faptul că organismul este deshidratat. Este absolut necesar să bei suficientă apă.
Maro sau brun
Ai putea să suferi de o boală de ficat sau de o deshidratare severă. Bea suficientă apă şi consultă medicul dacă această culoare persistă.
Culoare roşiatică sau roz
Ai mâncat sfeclă, afine sau rubarbă recent? Dacă nu, s-ar putea să ai sânge în urină. Ar putea să nu fie grav sau ar putea fi semnul unei boli la rinichi sau prostată, al unei infecţii urinare sau chiar al unei intoxicaţii cu mercur. Este cazul să mergi urgent la doctor.
Portocaliu
Ar putea fi un semn de deshidratare sau ar putea arăta că suferi de o boală de ficat sau bilă. De asemenea, această culoare ar putea să fie cauzată de anumiţi coloranţi alimentari. Ar fi cazul să mergi la doctor.
Verde sau albastru
Aceste culori sunt neobişnuite. Urina poate fi colorată în verde sau albastru de o boală genetică foarte rară, de anumite bacterii, de aditivi alimentari sau de anumite medicamente. Ar fi cazul să mergi la medic.
Dacă urina formează o spumă
Ar putea fi un efect hidraulic inofensiv, însă dacă se întâmplă des ar putea indica un exces de proteine în dietă sau o problemă la rinichi. Ar fi cazul să mergi la medic dacă acest lucru se întâmplă permanent.
Influenţe externe
Multe substanţe pot schimba culoarea urinei, cum ar fi: unele medicamente, laxative, chimioterapia, precum şi anumiţi coloranţi alimentari.
Important
Poţi afla multe informaţii despre starea ta de sănătate în urma examinării urinei, însă cel mai important este să mergi regulat la la medic. Analizele de urină şi sânge pot identifica boli grave în stadiu incipient, când nu există semne vizibile cu ochiul liber. Spre exemplu, nivelul crescut de zahăr în urină sau sânge indică un risc crescut de diabet.