Fursecuri
Ingrediente: 100 ml ceai negru concentrat, zeama şi coaja de la o lămâie, o linguriţă de cardamom praf, 160 g zahăr, un plic de praf de copt, 80 ml ulei, un ou, 500 g făină; pentru uns – un ou.
Preparare: ceaiul, zeama de lămâie şi zahărul se fierb până se dizolvă complet zahărul. Se adaugă uleiul şi se lasă la răcit două minute. Separat, se amestecă făina cu coaja de lămâie, cardamomul şi praful de copt. Se toarnă peste făină amestecul lichid, se adaugă oul şi se frământă până ce aluatul nu se mai lipeşte de mână. Se întinde o foaie de 2-3 mm şi se taie cu forme speciale. Se aşază fursecurile pe o foaie de copt şi se ung cu oul bătut. Se bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru 15 minute. Se pot servi şi calde, şi reci.
Brioşe
Ingrediente: 200 g unt, o cană şi jumătate de zahăr, 5 ouă, două căni de făină, un praf de sare, o fiolă de esenţă de vanilie, un plic de praf de copt, două linguri de pudră de ceai verde (matcha), o lingură de fulgi de migdale. Preparare: se încălzeşte cuptorul la 200 de grade. Se amestecă făina cu sarea şi cu praful de copt. Se bat spumă gălbenuşurile cu zahărul, untul şi vanilia. Separat, se bat spumă albuşurile. Se adaugă făina în amestecul cu unt, apoi se încorporează uşor albuşurile. La sfârşit, se pune praful de ceai. Se toarnă aluatul în formele de brioşe şi se presară câţiva fulgi de migdale pe fiecare. Se coc la foc potrivit 15-20 de minute.
Chec
Ingrediente: 4 ouă, 225 grame de unt, 325 grame de zahăr pudră, 250 ml de ceai negru (preparat), 250 g făină, un pliculeţ şi jumătate de praf de copt, 5 linguri de pesmet, 5 linguri de cacao, 120 g de alune.
Preparare: încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Bate cu mixerul gălbenuşurile, untul şi zahărul, apoi adaugă treptat ceaiul negru răcit. Separat, amestecă făina, cacaua, praful de copt, pesmetul şi alunele mărunţite şi toarnă totul peste compoziţia cu ceai, amestecând în continuare. Bate bine albuşurile, încorporează-le în celălalt amestec şi continuă mixarea. Pune compoziţia în tava de chec unsă cu unt şi tapetată cu făină şi las-o la cuptor cam o oră. După ce o scoţi, las-o la răcit 20-25 de minute şi abia apoi tai-o.