Au dispărut fără urmă
Cercetătorii ruşi şi ucraineni au încercat să studieze acest fenomen şi au ajuns la concluzia că, în zona respectivă, există o anomalie magnetică. Informaţiile au ieşit la iveală când au fost citite o parte din dosarele fostei armate roşii. În luna mai 1944, un crucişător rusesc a dispărut la sud de Crimeea, în plină zi, în apele mării. Incidentul a fost relatat de comandantul unei alte nave care însoţea vasul de război. El a declarat că o ceaţă neagră, străbătută de fulgere verzi, a învăluit crucişătorul Ţiolkovski şi, de atunci, nu l-a mai văzut. În decembrie 1945, au dispărut în aceeaşi regiune cinci bombardiere ruseşti. Ultimele transmisiuni ale piloţilor vorbesc despre o ceaţă groasă care le-a afectat ecranele de la bord. Dar, poate că cea mai stranie întâmplare din apele Mării Negre este dispariţia a 80 de oameni care lucrau pe o platformă petrolieră, în anul 1991. Colegii de pe ţărm au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu ei, dar nu au primit niciun răspuns. Peste câteva ore, o escadrilă militară a descoperit platforma plutind în derivă, pustie, de parcă toţi oamenii ar fi fost nevoiţi să plece în mare grabă. Misterul dispariţiei lor nu a fost elucidat nici până azi.
Începutul legendei
Dispariţiile din Marea Neagră rămân la fel de misterioase ca şi cele din Triunghiul Bermudelor, din Marea Sargaselor. Există voci care susţin că dispariţiile inexplicabile, în apropiere de coasta Floridei şi insulele Bermude, au fost semnalate prima dată cu peste 500 de ani în urmă, în jurnalul de bord al lui Cristofor Columb. El scria atunci că a văzut lumini stranii la orizont şi flăcări pe cer care i-au dereglat busola. Dar abia în anul 1964, Triunghiul Bermudelor a ajuns în atenţia publicului larg, când scriitorul american Vincent Gaddis a făcut o listă cu accidentele stranii şi dispariţiile din regiune. Ulterior, au apărut noi cărţi şi chiar un film, în anul 1976, care au adus câştiguri consistente autorilor. Fiecare avea câte o explicaţie: că Triunghiul este o poartă către altă dimensiune, că zona este supravegheată de extratereştri sau că apar aici anomalii ale câmpului magnetic al Terrei.
Între certitudine…
Istoricii şi oamenii de ştiinţă care au aprofundat subiectul susţin că numărul accidentelor aviatice sau maritime din Triunghiul Bermudelor nu e mai mare decât în alte zone ale lumii. Pe de altă parte, o bună parte din navele considerate dispărute au fost descoperite ulterior, dar nimeni nu a mai consemnat acest lucru. Cu siguranţă, accidentele petrecute între Bermude şi Florida se datorează fie erorilor umane, fie defecţiunilor tehnice, fie valurilor uriaşe care se formează în această regiune străbătută de curenţi oceanici puternici. Asemenea valuri stârnite pe timp de furtună pot fi periculoase şi pentru marile vapoare transoceanice.
…şi speculaţie
Nici pentru dispariţiile din apele Mării Negre nu există documente concludente. În plus, cazul celor cinci bombardiere ruseşti dispărute la începutul lunii decembrie 1945 seamănă izbitor de mult cu celebrul Zbor 19. Pe 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au decolat din Florida pentru un exerciţiu de antrenament. În afară de comandantul escadronului, ceilalţi piloţi erau studenţi. După aproape o oră şi jumătate de zbor, comandantul a anunţat turnul de control că busola de bord nu mai funcţionează. Cu toate indicaţiile celor de la sol, escadronul a pierit în mare, fără să mai fie vreodată găsit.
Dispariţiile faimoase din Triunghiul Bermudelor
Vestitul triunghi, supranumit şi cimitirul Atlanticului, e delimitat la nord de Insulele Bermude, la vest de Florida şi la sud de Puerto Rico. Conform statisticilor, aici au dispărut peste 100 de vapoare şi de avioane, dar cele mai adânci mistere ale zonei sunt legate de dispariţia echipajelor, fără ca vasele pe care se aflau să fie avariate.
1840 – nava franceză „Rosalie” este descoperită pustie, cu pânzele ridicate şi toată încărcătura în stare bună. Pasagerii şi echipajul dispăruseră fără urmă.
1939 – cargoul cubanez „Rubincon” a fost găsit plutind în derivă în largul coastelor Floridei. Vaporul era în stare excelentă şi toate lucrurile echipajului se aflau pe bord, dar nici urmă de oameni.
1940 – vasul „Gloria-Golite” a fost descoperit abandonat, dar motivul nu s-a aflat nici până azi. Membrii echipajului nu au mai fost găsiţi.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei