Cum să previi laptele să se lipească de fundul oalei

Când încălzim laptele pe aragaz rămânem deseori cu o peliculă de lapte gătit – sau ars – pe fundul și laturile tigaiei. 

Amestecatul constant pe fundului cratiței pe măsură ce laptele se încălzește pentru a preveni formarea filmului nu este practică, dar umezirea cratiței cu apă înainte de adăugarea laptelui ar împiedica această peliculă să se formeze.

Când adaugi lapte într-o oală uscată, aceasta curge în imperfecțiuni microscopice în fundul tigaiei. Pe măsură ce laptele se încălzește, proteinele sale se coagulează și se lipesc de tigaie și una de cealaltă. 

Dacă pui puțin ulei vegetal înainte de adăugarea laptelui în cratiță creează o peliculă subțire pe suprafața tigaiei, care acționează ca o barieră și face ca proteinele din lapte să nu adere.

Cum să nu mai dea laptele în fiert

Indiferent cât de atent privești laptele în timp ce fierbe, doar o secundă de distragere a atenției îl poate face să se reverse pe tot aragazul. 

Folosește unt

O modalitate de a evita dezastrul debordant este folosirea untului pentru a unge vasul pe care îl folosești pentru a fierbe laptele. 

Ia un cub de unt și frecă-l pe marginile oalei și puțin în interior. Acum toarnă laptele în vas și lasă-l pe foc.

Acest truc ușor nu este doar ușor de făcut, ci și previne murdăria vasului. Nu folosi unt în cantități mari,ci doar suficient pentru a unge ușor părțile laterale.

Dispozitiv special din silicon

În prezent, sunt disponibile pe piață diverse gadgeturi de bucătărie care sunt destul de utile atunci când vine vorba de a preveni lichidele să dea în foc.

 Acestea sunt practic discuri de cauciuc pe bază de silicon care pot fi utilizate pentru a acoperi vasul de fierbere. 

Doar întinde dopul și montează-l corespunzător pe părțile laterale ale vasului. Acesta va ține laptele fiert în oală și nu îl va lăsa să se reverse.

 Deoarece este fabricat din silicon, nu se va topi și nici nu va afecta calitatea laptelui.

Stropește spuma de lapte cu picături de apă

Uneori, chiar și după încetinirea flăcării, s-ar putea revărsa laptele. Cel mai bun mod de a preveni această situație este să stropești câteva picături de apă pe spumă. 

De îndată ce pui câteva picături de apă pe spumă, laptele care fierbe va coborî înapoi în vas. Asigură-te că nu dă laptele în foc stropind apă deasupra spumei formate. Poți folosi acest truc dacă vrei să fierbi laptele la foc mic pentru încă ceva timp.

Pune o lingură de lemn deasupra

Un alt truc ușor este să păstrezi o spatulă de lemn deasupra oalei. Așeaz-o în așa fel încât spatula sau lingura de lemn să fie în mijloc și să se sprijine pe părțile laterale ale vasului. 

Această acționează ca o supapă de siguranță, chiar dacă laptele fierbe, lingura de lemn va împiedica revărsarea acestuia.

Metoda bain marin

Poți folosi metoda bain marin. Această metodă este adesea utilizată pentru a topi ciocolata sau untul fără a le arde. 

Ia un vas mare și să umple 1/4 din el cu apă. Acum lasă apa să fiarbă. Odată ce începe să fiarbă, așează oala sau vasul cu lapte înăuntrul oalei în care fierbe apa. 

Lasă laptele să fiarbă în ritmul său. Această metodă ar putea dura mai mult decât de obicei, dar poți fi sigur că laptele nu va da în foc. Vasul cu lapte nu trebuie să atingă apa care fierbe din vasul mare. 

Citește și: Cum dezgheți carnea în numai 5 minute. Încearcă acest truc genial – VIDEO

Sursa foto: 123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News