Cuprins:
Trucuri când fierbi cartofii
Datorită gustului său încântător, cartofii completează bine aproape toate celelalte alimente. Cele mai multe feluri de mâncare se prepară cu cartofi fierți, deoarece sunt mai ușori, conțin mai puțin amidon și au un gust mai musculos.
Singurul impediment legat de fierberea cartofilor este că este un proces care necesită mult timp. Mulți oameni se chinuie în timp ce fierb cartofii, deoarece nu cunosc tehnica potrivită.
Fierberea cartofilor pe aragaz, într-o oală sub presiune sau într-un vas durează între 20 de minute și o jumătate de oră. Așadar, este înțelept să păstrezi o marjă suficientă pentru timpul de pregătire și să fierbi cartofii înainte.
Dar, evident, există momente care aruncă asupra noastră o criză serioasă de timp.
Într-un vas termorezistent
Spală cartofii și păstrează-i într-un recipient rezistent la microunde.
Toarnă puțină apă până când fundul recipientului este plin. Acoperă cu capacul recipientului sau cu folie de plastic și pune-i la microunde timp de 2-3 minute, în funcție de cantitate. Vei obține aceiași cartofi fierți ca la gătitul pe aragaz, doar că într-un timp mai scurt.
Înțeapă cartofii
Indiferent de modul în care alegi să fierbi cartofii, dacă îi înțepi peste tot cu o furculiță, fără să-i cureți de coajă, aceștia vor fierbe mai repede.
Taie-i cubulețe
Dacă vei folosi cartofi cubulețe, atunci decojește și taie cartofii cruzi și apoi fierbe cubulețele în loc de cartofii întregi și nedecojiți. Vei fi uimit să constați cât de repede fierb aceștia.
Dacă nu ai un cuptor cu microunde sau pur și simplu nu vrei să-l folosești, iată un truc grozav pentru a fierbe cartofii mai repede. Pune cartofii într-un vas și fierbe apa într-un alt vas.
Odată ce apa este fiartă, toarn-o peste cartofi și păstrează vasul cu cartofi și apă pe aragaz pentru a continua gătitul.
Cartofii înmuiați în apă deja fierbinte se vor fierbe mai repede. Acest lucru se poate face pentru cartofii întregi sau pentru cartofii decojiți și tăiați în cuburi.
Dacă te întrebi cum să fierbi cartofii roșii sau alte soiuri mari de cartofi, va trebui să-i tai mai întâi în cubulețe pentru ca acest truc de gătire rapidă să funcționeze. Iată cum să o faci.
Cu apă deja fiartă
Pune un ceainic cu apă la fiert. Între timp, taie cartofii în cuburi mici pe un fund de lemn.
Așază cartofii tăiați în cratița de dimensiuni potrivite.
Toarnă apă fiartă peste cartofi.
Așază cratița pe foc pentru a continua să fierbi până când se înmoaie – aproximativ 5 minute.
Din moment ce ai început cu apă deja fierbinte, va dura doar 5 minute.
La microunde
Taie cartofii în bucățele și apoi ia o bucată mare de folie alimentară. Împrăștie bucățile de cartof pe folie și apoi împachetează-i bine, asigurându-te că nu există niciun spațiu liber. Înfoliază cartofii de mai multe ori, apoi pune-i la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 5 minute sau până când se înmoaie.
Acesta este trucul restaurantelor pentru a face porții de piure rapide, evitând să facă un lot mare și apoi să îl încălzească.
Este cea mai rapidă metodă, dar nu va funcționa dacă ai mulți cartofi de fiert.
Cum să cureți coaja rapid
Dacă vrei să cureți rapid coaja de pe cartofi, ia un cuțit și apasă ușor cu vârful făcând o mică tăietură în mijlocul fiecărui cartof, de jur împrejur.
Pune cartofii la fiert și cele două bucăți de coajă vor ieși rapid și ușor.
Data viitoare când rămâi fără cartofi fierți și, de asemenea, ești în criză de timp, folosește aceste trucuri inteligente pentru a fierbe cartofi în jumătate din timp sau chiar mai puțin!
Sursa foto: 123rf.com
Aperitive de post – 10 idei de aperitive delicioase pe durata postului