- Cântărirea zilnică. Multe femei spun că astfel își țin greutatea sub control – dacă se urcă pe cântar dimineața și văd că au ieșit din grafic, mănâncă mai puțin și renunță la dulciuri până revin la greutatea ideală. Psihologii spun că acest tip de control al greutății dezvăluie o personalitate de tip obsesiv-compulsiv, iar medicii și nutriționiștii atrag atenția că greutatea este fluctuantă, nu stagnează “la gram”, și e normal să fie așa!
Părerea specialiștilor este că e un truc fals. Sfatul lor este să te concentrezi pe procesul de săbire în sine, nu pe atingerea unui anumit număr de kilograme. Astfel, vei avea mult mai multe șanse ca regimul urmat chiar să funcționeze. Urcă-te pe cântar o dată la 3-4 zile sau chiar la o săptămână.
- Mănâncă puțin și des. Foarte multă lume crede că astfel va slăbi. Studiile conduse de specialiști în nutriție arată însă clar că spărgând cele 3 mese zilnice în 5 sau 6 nu scapi de nici un gram. Din contră, mâncând mai des, stomacul se obișnuiește să primească hrană constant și ai putea simți nevoia să mănânci din ce în ce mai des și mai mult!
- Pregătește-ți singur(ă) mesele. Iată un truc cu care medicii și nutriționiștii sunt de acord și pe care îl recomadă nu numai celor care vor să slăbească, ci tuturor persoanelor care vor să-ți mențină sănătatea. Așa, ai control asupra alimentelor pe care le mănânci, dar și asupra cantităților consumate. Totul e să ai grijă ce și de unde cumperi și să gătești urmând principii sănătoase: fără prăjeli, sosuri sau dulciuri, cât mai multe legume și numai carne slabă – în special pește.
Trucuri de slăbit – care funcționează și care nu? “Pastilele-minune” nu țin loc de regim, nici de sport
- Detox cu sucuri de fructe și legume. Acesta e cel mai controversat truc. Deși multe vedete ridică în slăvi beneficiile detoxifierii, medicii – ba chiar și unii nutriționiști – trag semnalul de alarmă: atâta vreme cât ai o alimentație sănătoasă, echilibrată, detoxul nu este indicat și nici sănătos!
Apoi, chiar dacă vei slăbi în urma unei astfel de cure chinuitoare, în care timp de câteva zile ai numai mese lichide, efectul yo-yo nu se va lăsa mult așteptat și vei pune la loc toate kilogramele de care ai scăpat. Și încă ceva: e posibil să slăbești bând sucuri de legume, nu și sucuri de fructe! Acestea conțin fructoză, iar consumul lor regulat poate duce la îngrășare, nicidecum la slăbire.
- Pastile pentru slăbit. Specialiștii în alimentație din toată lumea susțin că a da banii pe astfel de produse e sinonim cu a-i arunca la gunoi. Aceste pastile nu țin loc de regim, nici de sport și nu ne vor ajuta să scăpăm de nici măcar un gram, dacă nu luăm altfel de măsuri, concrete, pentru a slăbi. Ca să nu mai spunem că, uneori, “pastilele-minune” pot conține ingrediente periculoase pentru sănătate – s-au înregistrat chiar cazuri de deces!
Pe scurt: dacă urmezi un plan alimentar stabilit de nutriționist și faci sport, nu ai nevoie de suplimente alimentare, iar dacă nu ții regim și nu faci mișcare, degeaba iei pastile, că nu te vor ajuta cu nimic.
- Mai puține calorii. Acesta e un truc cu dus și întors: dacă mănânci mult, da, este necesar să reduci consumul caloric, în caz că ți-ai propus să slăbești; însă dacă mănânci puțin (și, în ciuda acestui fapt, te îngrași sau nu reușești să slăbești defel), reducând aportul caloric, riști să-ți pui în pericol sănătatea – îți vor fi afectate metabolismul, sistemul digestiv, funcția tiroidei. Cel mai bine ar fi să consulți un nutriționist și să faci analizele recomandate de acesta înainte de a contrui împreună un plan de alimentație.
EXCLUSIV/Niciodată nu a vorbit despre acest aspect. Anda Adam: “Simt efectiv că mă sparg în bucăți”