Fiecare dintre noi are nevoie de intimitate, iar cei mici nu fac excepție. Drept urmare, au nevoie de un loc în care să se joace și să se odihnească, unde să evadeze și să se ascundă dacă sunt supărați, iar părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a le oferi acest refugiu.

Amenajarea dormitorului nu trebuie să fie un proces dificil sau costisitor. Din contră, poate fi o experiență distractivă, în care atât părinții, cât și copiii să se bucure de fiecare clipă.

Iată câteva ponturi pentru a amenaja, fără prea mari bătăi de cap, dormitorul prichindelului:

Lumina, esențială pentru crearea unui spațiu confortabil

În planul de idei pentru amenajarea dormitorului copilului, trebuie bifate câteva aspecte importante, printre care și modul în care încăperea este luminată, aspect ce joacă un rol esențial în crearea unui ambient plăcut. Lumina puternică „păcălește“ creierul și îngreunează odihna. Dacă este prea puternică, creierul crede că este miezul zilei și continuă să fie activ. De aceea, atunci când amenajezi camera unui copil, trebuie să iei în calcul un sistem de iluminare inteligent, care permite reglarea intensității luminii. Seara, este recomandată lumina difuză, de intensitate cât mai mică. Și, pentru că vorbim despre dormitorul unui copil, corpurile de iluminat trebuie să fie plăcute privirii. Cele inspirate din desenele animate sau din filmele pentru copii sunt preferate de cei mici.

Culorile fac o încăpere mai agreabilă

Dormitoarele copiilor sunt, de regulă, mai colorate decât celelalte încăperi dintr-o casă. Nuanțele alese pentru camera celor mici trebuie să ajute la crearea un mediu relaxant și să îi facă pe ei să se simtă fericiți, de aceea nu trebuie să fie prea puternice. De obicei, copiii preferă culori precum albastrul deschis sau rozul pal, dar nu sunt excluse nici verdele deschis sau griul. În schimb, roșu, negru, portocaliu și albastru închis sunt culori care ar trebui evitate pentru că pot influența negativ starea de spirit a copiilor: îi fac să fie prea energici sau să se simtă triști. Totodată, nici aglomerările de culori nu sunt indicate. Așadar, atunci când pictezi pereții, când alegi mobilierul sau lenjeria de pat, asigură-te că nu exagerezi cu paleta de culori.

Sistemele de depozitare creează un spațiu ordonat

Copiii iubesc să se joace și își doresc cât mai multe mașinuțe, figurine, piese lego, păpuși și puzzle-uri. Când toate acestea ajung împrăștiate pe podea, devine destul de dificil pentru cel mic să se relaxeze. Un mediu dezordonat influențează negativ starea de spirit a copilului, care ar putea migra rapid spre o altă cameră. De aceea, trebuie ca părinții să găsească cele mai potrivite soluții de depozitare: coșuri pentru jucăriile din pluș, o bibliotecă pentru cărți și figurine, dar și cutii pentru jucăriile mai mari. Și alegerea acestora trebuie să fie în concordanță cu tema aleasă pentru designul dormitorului și cu preferințele copilului.

Un alt criteriu important de care trebuie să ții cont când amenajezi o cameră pentru copii este zgomotul. Pentru că ei au nevoie de odihnă și în timpul zilei, este important ca nivelul zgomotului care pătrunde în încăpere să fie cât mai mic. De aceea, izolarea acustică a camerei trebuie să reprezinte o prioritate. La fel de important este să îl lași pe cel mic să se implice în procesul de amenajare, pentru a fi mulțumit pe deplin de rezultatul final.

Sursă foto: Yuganov Konstantin/ Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News