Piftia este o gustare rece care se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne. Alternativ, se poate face piftie și cu pui, curcan, cocoș, gâscă sau pește, în asociere cu legume, zarzavaturi și diferite condimente.
Cuprins:
Despre piftie
Pentru a face piftie, gospodinele aleg carnea pe care vor să o pună în aperitivul rece și o spală bine, apoi o pun la fiert cu boabe de piper. După ce totul a fiert foarte bine, bucățile de carne și șorici se taie mărunt și zeama se sărează și se degresează.
Bucățelele de carne și șorici sunt puse în strachini sau vase individuale și deasupra se toarnă zeama călduță în care s-a adăugat usturoi, apoi se scot afară pentru a se închega. Abia după ce s-au închegat bine se pun la frigider. De obicei, piftia de porc se curăță de stratul de grăsime care se formează la suprafață, dar unii o preferă cu tot cu ea.
Pentru piftie de pește, se curăță peștele fără să se îndepărteze coada, capul și înotătoarele, se porționează și se pune la fiert, luând spuma când se formează. Peștele se scoate apoi într-un platou și zeama se lasă la scăzut până devine gelatinoasă, lăsând capul în continuare în oală.
Se adaugă usturoi, se drege cu un albuș de ou bătut bine, se strecoară și se pune peste pește, păstrându-se apoi la rece.
Trucuri pentru o piftie reușită
Carnea
Nu poți face piffle din carne slabă. Este necesar să ai bucăți grase în piftie, precum cap de porc, ciolan, urechi, șorici și adidași de porc, aceste bucăți adaugă gelatină. Pe lângă ele, poți adăuga și carne slabă precum cotlet.
Se pune la fiert carnea pe rând, adică mai întâi capul și șoriciul, apoi picioarele de porc și la final carnea slabă.
Trebuie să fierbi totul într-o oală mare cu multă apă. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic pentru 3-4 ore, timp în care nu trebuie să mai adaugi apă, pentru că se pierde din grăsime.
Legume și condimente
O piftie bună înseamnă că zeama în care a fiert carnea e gustoasă. Pentru asta, este nevoie de legume și condimente. Sare, piper, usturoi și foi de dafin sunt condimentele necesare, dar poți adăuga și ienibahar.
Poți pune la fiert morcov, rădăcină de pătrunjel și păstârnac, dacă îți place.
Oala în care zeama fierbe cu carnea trebuie spumată mereu, pentru a nu avea o piftie tulbure.
Oala trebuie să fie mereu acoperită și se ia capacul doar când scoți spuma.
Zeama
Zeama trebuie testată de condimente și de gust. După ce carnea fierbe până se desprinde de os, se scoate din oală și se lasă doar zeama.
Ea trebuie strecurată pentru a fi limpede și lasată puțin să se răcească. Dacă nu ai suficientă gelatină din bucățile de porc, poți adăuga gelatină la plic. Cam 7 grame de gelatină la 500 de ml de apă. Dacă folosești adidași și cap de porc, cu siguranță nu vei avea nevoie de gelatină din comerț.
Trucuri pentru piftie de curcan
Pentru că curcanul nu el la fel de gras precum porcul, piftia de curcan se încheagă mai greu decât cea de porc.
Trebuie puse la fiert alături de carnea de curcan gâtul și ghearele cu tot cu pieșle. Carnea trebuie lăsată la foc două ore. Poți scoate puțină zeamă după două ore ca să vezi dacă se încheagă sau ai nevoie sa folosești gelatină la plic.
Rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!