Cuprins:
Cum să păstrezi răcoare în camere
Ține jaluzelele sau draperiile trase
Oricât de simplu ar putea părea acest sfat, până la 30 la sută din căldura nedorită provine de la ferestre, iar utilizarea jaluzelelor, perdelelor și draperiilor să blocheze căldura și duce la temperaturi mai scăzute la interior.
Tragerea jaluzelelor împiedică în esență casa să devină o seră în miniatură, ceea ce este în special cazul ferestrelor orientate spre sud și spre vest.
Rotește ventilatorul de tavan în sens invers acelor de ceasornic
Ventilatoarele de tavan au două setări: în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic. Vara, acestea ar trebui să se rotească în sens invers acelor de ceasornic la o viteză mare, pentru a oferi o briză în casă.
În schimb, setarea în sensul acelor de ceasornic este pentru iarnă și trebuie utilizată cu o viteză mai mică pentru a ajuta la deplasarea căldurii în toată încăperea.
Deschide ferestrele seara
Eliberează căldura din casa ta acumulată de peste zi deschizând ferestrele seara. Lăsându-le deschise peste noapte, va permite aerului mai răcoros să pătrundă în casă și va împiedica locuința să devină o seră.
Nu uita să închizi ferestrele înainte de orele 11:00, atunci când canicula începe să își facă simțită prezența.
Optează pentru lenjerie de pat din bumbac
În lunile de vară, asigură-te că schimbi lenjeria de pat curentă cu una din bumbac. Aceste fibre naturale sunt cele mai respirabile și ușoare, ajutând corpul să respire în timpul nopții și să nu transpiri.
Există și cearșafuri care elimină umezeala, pentru cei care tind să transpire mult noaptea.
Fă-ți propriul aparat de aer condiționat
Folosește tăvi cu cuburi de gheață. Umple o tavă sau un castron puțin adânc cu gheață și așezați-l în fața unui ventilator. Pe măsură ce gheața se topește, ventilatorul va ridica particulele de apă rece și le va sufla în jurul camerei, răcorid locuința.
Pornește hota
Hota din bucătărie aspiră aerul fierbinte și umed din cameră, deci acesta este un mod ușor de a scăpa de căldura din acasă și de a economisi bani la factura de curent.
Aerisirea din baie funcționează în același mod, așa că asigură-te că pornești ventilația și acolo.
Bea mai multă apă
Apa plată te ajută să îți reglezi temperatura corpului și te menține hidratat. Deci, chiar dacă acest sfat este unul de la sine înțeles, mai ales vara, este totuși un truc ieftin prin care să te răcorești.
Consumul de băuturi reci te poate ajuta, de asemenea, să te răcorești, cu condiția să nu fie dulci, carbogazoase sau alcoolice.
Folosește două ventilatoare
Ventilatorul nu îți răcorește neapărat casa, deoarece în esență împing aerul fierbinte peste tot în încăpere. Dar dacă pui două ventilatoare în colțuri opuse ale camerei s-ar putea să funcționeze de minune.
Pentru a crea o briză încrucișată, setează două fluxuri de aer – unul pentru a sufla aer rece și unul pentru a îndepărta aerul fierbinte.
Nu folosi aragazul și cuptorul
Folosirea aragazului și a cuptorului vara este un adevărat chin. Bucătăria se încinge și inevitabil căldura se duce peste tot în casă, așa că ar fi bine să te îndrepți spre variante de mâncare ce nu necesită gătire, cum ar fi salate, de vară fructe și legume de sezon crude ori mezeluri.
Fă un duș rece
Când toate celelalte metode dau greș, să faci un duș rece este cel mai rapid și mai sigur mod de a te răcori, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp.
Închideți și izolează ușile
Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului într-o singură cameră, e recomandat să închizi ușile camerelor pe care nu le folosești la fel de des – cum ar fi dormitoarele sau băile.
Închiderea unor părți ale casei păstrează aerul mai rece concentrat într-o singură zonă și poate ajuta camera pe care o folosești cel mai mult să rămână rece.
Dacă ai uși pe sub care rămân goluri – în special cele care duc în exterior – investiți într-o izolație. Benzile de burete sunt o opțiune ieftină și le poți pune chiar tu.
Schimbă becurile
Cuptoarele și aragazele nu sunt singurele lucruri care aduc căldură în timpul verii.
Becurile sunt o altă sursă de căldură, deși mai puțin evidentă. Becurile incandescente degajă cea mai mare căldură irosind 90% din energia pe care o folosesc, astfel încât trecerea la becurile cu LED-uri poate face diferența pentru a îți menține casa rece.
Un bonus suplimentar sunt becurile eficiente din punct de vedere energetic, care te vor ajuta să reduci factura electrică.
Gestionează umiditatea
Dacă locuiești într-un climat umed, umiditatea poate face canicula să se simtă și mai rău. În timp ce un dezumidificator nu va reduce temperatura camerei, va ajuta la controlul aerului greu care face ca zilele fierbinți să fie și mai incomode.
Deoarece umiditatea scade viteza la care se evaporă transpirația noastră, de multe ori ne simțim mult mai fierbinți și mai transpirați pe vreme umedă, astfel încât investiția într-un dezumidificator poate să îți mențină casa mai confortabilă pe timp de vară.
Lucruri pe care trebuie să le elimini vara din alimentație
Excesul de sare
Nivelurile ridicate de sare dintr-o dietă pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv balonare, hipertensiune arterială și boli de inimă.
În special, atunci când intră prea mult sodiu în organism, acesta determină organismul să se deshidrateze. Asta înseamnă că organismul va scoate apa din celule. Prin urmare, este recomandat să reduci aportul de sare din dieta ta, mai ales vara, când bei multă apă, o poți reține din cauza sării.
Ceai și cafea
Dacă vrei să reziști și să te hidratezi vara, evită sau redu consumul de băuturi calde precum ceaiul sau cafeaua.
Acest lucru se datorează faptului că ele tind să crească temperatura generală a corpului și să perturbe sistemul digestiv. În schimb, consumă apă plată, limonadă, iaurturi de băut reci și fresh-uri.
Condimente
Este întotdeauna sugerat să eviți mâncarea picantă în sezonul cald.
Alimentele picante conțin în principal capsaicină, care afectează negativ organismul vara și declanșează căldura corporală, ceea ce la rândul său duce la transpirații excesive, deshidratare și stare de rău.
Prin urmare, trebuie evitat consumul de alimente picante, atunci când temperaturile cresc.
Mâncare prăjită și fast-food
Nu este un secret faptul că alimentele prăjite nu sunt bune pentru organism, dar acesta este un alt motiv important pentru a le evita.
Fie că este vorba de hamburgerii, cartofii prăjiți, tacos sau alte mâncăruri fast-food, toate aceste alimente te pot deshidrata, plus că sunt deosebit de greu de digerat în lunile de vară.
Aceste alimente au un impact negativ asupra sănătății generale.
Murături
Murăturile fermentează și sunt foarte sărate, ceea ce poate duce la retenție de apă și balonare. De asemenea, poate duce la indigestie. Dietele bogate în sodiu pot declanșa infecții și ulcere.
Așadar, evită aceste alimente pentru a rămâne hidratat și sănătos în lunile caniculare.
Sursa foto: 123rf.com