Cuprins:
Chiar dacă locuința este prevăzută cu sisteme eficiente de încălzire, este firesc ca fiecare dintre noi să ne gândim cum să menținem o temperatură constantă în casă care să ne asigure un anumit nivel de confort și să diminueze cheltuielile aferente energiei termice.
Dacă te numeri printre cei care doresc să plătească facturi cât mai mici la întreţinere îți dezvăluim în acest articol câteva trucuri prin care să înveți să păstrezi căldura în casă pentru cât mai mult timp posibil.
10 trucuri pentru a avea o locuință caldă
Temperatura optimă recomandată de specialiști este de 19-22 de grade Celsius în spațiile de zi, 16-18 grade Celsius în dormitor și 22-24 de grade Celsius în baie.
Pentru a preveni pierderile de căldură şi a menţine, astfel, un ambient plăcut în locuința ta, în ciuda frigului de afară, va trebui să faci o serie de trucuri simple. Iată ce ai de făcut:
Acoperă podelele cu covoare
Din toată pierderea de căldură dintr-o casă, 35% se produce prin pereți și 15% prin pardoseală. De aceea, covoarele sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de izolare termică. Ideal este să poți acoperi întreaga suprafață a podelei cu mochetă. În acest fel, pierderea calorică va fi mult mai mică, iar în plus covoarele îți vor încălzi picioarele și mențin căldura mai mult timp şi previn pierderea ei prin podea.
Nu acoperi caloriferele
Perdelele groase, draperiile, canapeaua, piese de mobilier sau alte corpuri plasate în dreptul caloriferelor nu vor face altceva decât să blocheze fluxul de căldură. De aceea, asigură-te că există un spațiu de cel puțin un metru și jumătate între calorifer și orice alt obiect.
Pune folie de aluminiu în spatele caloriferelor
Caloriferele care se află pe pereții exteriori pierd căldură. Pentru a evita acest lucru va trebui să aplici folie de aluminiu în spatele caloriferelor și în acest mod căldura va fi împinsă înapoi în cameră.
Lasă soarele în casă peste zi și trage draperiile noaptea
Soarele are puterea de a încălzi ferestrele chiar și în sezonul rece, motiv pentru care nu trebuie acoperite peste zi. Dacă deții centrală termică dotată cu termostat vei observa că temperatura din casă nu va scădea deoarece soarele încălzește casa, ceea ce se traduce prin economie la factura de gaze. Dacă ai draperii la geamuri, trage-le pe timpul nopții în dreptul geamurilor pentru că acestea funcționează ca un sistem de izolație.
Pune pe geamuri folie cu bule antistatică
Știm cu toții că prin geamuri se pierde cea mai mare cantitate de căldură, iar pentru a împiedica acest fenomen poți aplica folie cu bule antistatică. Aplicată pe un geam simplu, aceasta va reduce pierderile de căldură cu până la 50%, în timp ce pe o fereastră dubla pierderile scad cu 20%. Pentru a nu întuneca prea mult casa este indicat să folosești folie cu bule mai mari.
Izolează ușile și ferestrele
Pentru a păstra căldura cât mai mult timp în casă poţi izola ușile și ferestrele cu ajutorul benzilor autoadezive cu burete (purfix). Acestea sunt foarte ușor de aplicat, ele lipindu-se pe tocul ușilor și a ferestrelor. O altă metodă de a împiedica pierderile de căldură o reprezintă plasarea unor perne sau unor rulouri speciale de diferite dimensiuni în zona ferestrelor și a ușilor.
Închide ușile camerelor nefolosite
Obiectivul tău este acela de a menține căldura în camera în care te afli sau în cea în care te vei afla în scurt timp (baie, bucătărie sau dormitor). Prezența umană, electrocasnicele și becurile degajă căldură pe care o poți conserva în zonele de interes pentru tine limitând spațiul prin închiderea ușilor la camerele nefolosite.
Instalează husă pe ușa de la intrare
Un alt loc pe unde se pierde căldura în locuință este pe sub ușa de la intrare. Dar, dacă o vei izola cu o husă, nu te vei mai confrunta cu această problemă. Un astfel de accesoriu se instalează foarte simplu pe interior, la baza ușii, cu ajutorul unei bormașini. Sistemul de prindere nu are mai mult de 4-5 șuruburi.
Montează rafturi deasupra caloriferelor
Dacă tavanul casei tale este foarte înalt poți monta rafturi deasupra caloriferelor. În acest fel, căldura nu va mai ajunge sub tavan, ci va va fi redirecționată către raft, care va devia aerul cald spre centrul camerei.
Înfășoară țevile pentru a le împiedica să înghețe
Manșoanele special concepute pentru țevi și banda termoizolantă sunt materiale pe care le poți folosi pentru a împiedica înghețarea țevilor din casa ta. Daca nu ai asa ceva, poti improviza cu ziare. Impacheteaza tevile in ziare si ai siguranta ca vor rezista la ger!
Citeşte şi: Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Ce riști dacă circuli cu mașina neechipată de iarnă