SAREA AFUMATĂ: se obţine prin afumarea sarurilor obisnuite la foc de lemne, iar aroma dobândita da un gust mai bun pentru cartofi si pentru friptura la gratar.
SAREA KOSHER: aceasta sare nu are iod adaugat, este granuloasa, iar pentru ca se dizolva usor poate fi folosita într-o mulţime de preparate. Se recomanda sa fie adaugata la final. Numele de „koser” provine din bucataria evreiasca, unde se foloseste la pregatirea carnurilor, pentru a fi pastrate mult timp.
SAREA GROSIERĂ este asemănătoare cu sarea Kosher, doar că se dizolvă mai greu. Se recomandă pentru produsele de patiserie, paste făinoase sau pentru fripturi.
SAREA NEAGRĂ: este extrasă din regiunile vulcanice din Pakistan, India sau Hawaii. Este foarte bogată în minerale, are un gust aparte şi este folosită în medicina ayurvedică (naturistă). Are un conţinut mare de fier şi, conform medicilor care practică ayurveda, această sare ar fi cea mai sănătoasă dintre toate tipurile de sare, putând fi consumată şi de persoanele cu hipertensiune şi de cele care urmează diete sărace în sare.
E necesară, dar mare atenţie!
„Sarea este una dintre substanţele fără de care organismul nostru nu poate funcţiona corect. În altă ordine de idei, excesul de sare este un element care favorizează apariţia uneia dintre cele mai frecvente afecţiuni, şi anume, hipertensiunea arterială. De aceea, este necesar să consumăm sare cu moderaţie, crescând cantitatea doar în situaţii speciale, aşa cum este activitatea fizică intensă şi de lungă durată sau temperatura ambientală crescută, care predispune la o rată mare a transpiraţiei. Recomand utilizarea sării de mare, pentru că nu aduce doar clorură de sodiu, ci şi o serie de alte minerale, ceea ce reprezintă un avantaj pentru sănătate.” – Dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO