Pătrunjelul întărește sistemul de apărare al organismului, este antiinfecțios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (elimină apa, ureea, acidul uric și clorurile) și depurativ, curățând corpul de toxine, antiseptic al sângelui, al tubului digestiv și al cailor urinare, favorizează transpirația, contribuind și în acest fel la eliminarea toxinelor.
Chimenul este folosit ca adjuvant în enterocolite (combate inflamațiile intestinale și mai ales balonarea), tratează anorexia, balonarile, lipsa apetitului și este un bun diuretic, antiseptic.
Coriandrul este un bun stimulent al secreției gastrointestinale, calmant și carminativ, ajută la eliminarea gazelor din stomac și din intestine.
Oregano este un bun adjuvant în afecțiunile biliare, gastrite, colici abdominale.
Argila previne gastrită, arsurile stomacale, ulcerul, problemele digestive, elimină toxinele din organism, paraziții intestinali, previne greața și stările de vomă.
”Adăugarea în alimentație a fibrelor vegetale asigură o digestie corespunzătoare și un tranzit intestinal normal. Cel mai bun mod de a adaugă fibre la dietă este creșterea cantității de fructe și de legume din alimentație. Acesta înseamnă un minim de 5 porții de legume și fructe. Semințele de in conțin 40% fibre cu proprietăți laxative , calmante, fiind recomandate în constipație. Semințele de psyllum sunt recunoscute ca tratament pentru disconfortul abdominal. Fibrele din cele două tipuri de semințe se comportă asemenea unui burete odată ajunse în intestin: se umflă, absorb substanțele toxice, stimulează peristaltismul și ușurează tranzitul intestinal, eliminând constipația”, scrie profesorul Gheorghe Mencinicopschi pe site-ulsău www.doctormenci.ro