1. Foloseşte o oală mare şi multă apă – Nu te zgârci când vine vorba de fiert paste. Foloseşte o oală mare chiar dacă nu ai de gând să fierbi prea multe paste. Astfel nu se vor mai lipi între ele.
2. Fii generoasă cu sarea – Pune sare cât doreşti. Pastele vor deveni mai gustoase şi mai aromate.
3. Nu pune pastele în apă înainte ca aceasta să clocotească – Dacă apa din oală nu fierbe, nu arunca pastele în ea. Dacă le pui în oală înainte de vreme, acestea se vor lipi între ele.
4. Amestecă pastele în apă – Foloseşte o ustensilă de lemn când amesteci în pastele puse la fiert. Acestea nu se vor mai lipi.
5. Nu pune ulei în apă – Multe dintre cele pasionate de gătit au obiceiul de a turna câteva picături de ulei (de orice fel) în oala în care fierb pastele. E total greşit. După ce fierb în apa cu ulei, pastele devin alunecoase, iar acest lucru înseamnă că sosul delicios nu se va mai lipi de ele.
6. Nu clăti pastele după fierbere – Multe gospodine răstoarnă pastele într-o sită după ce s-au fiert şi le bagă rapid sub un jet de apă rece. E o mare greşeală pentru că pastele vor deveni fade, iar sosul nu se va mai lipi de ele.
7. Gustă din pastele puse la fiert – Chiar dacă pe ambalaj este specificată o durată optimă pentru fierbere, aceasta nu se aplică mereu. Cel mai eficient mod de a vedea cât de fierte sunt pastele este să le guşti cu 2-3 minute înainte de expirarea timpului. Abia atunci când ţi se pare că sunt gătite al dente, vor fi cu adevărat bune.