TIFF presupune, ca în fiecare an, în primul rând o selecție de filme extraordinare și nu cred că vom fi nici de data asta un festival pentru cinefilii de rasă. Ei vor avea lucruri multe și importante de văzut, de la retrospectiva Ingmar Bergman la filme mai speciale din cinematografii mai puțin cunoscute, din America de Sud, din Coreea, din Japonia, dar înseamnă și multe filme pentru marele public, filme vechi din URSS pentru nostalgici, marile comedii și filme care ne-au marcat copilăria, de la „Gară pentru doi” la „Moscova nu crede în lacrimi”, sau „Du-te și vezi”, un fabulos film de război. Înseamnă filmele din Piața Unirii, unde dacă vremea ne ajută vor fi în fiecare zi 1500-1800 de oameni. Încercăm să acoperim o plajă cât mai mare de gusturi. Avem cine-concerte, multe proiecții deja sold-out. E un festival foarte complex. Cred că acesta este cuvântul: complex, variat și pentru toată lumea”, a declarat pentru început la Libertatea Live directorul TIFF.

Giurgiu și-a amintit cu nostalgie și de momente de la începuturile festivalului, când încercase să introducă inclusiv proiecțiile drive-in, cu mașini parcate într-un spațiu special amenajat pentru o proiecție uriașă.

„În primele ediții ale festivalului început acum 17 ani făceam proiecții de tip drive-in, cu mașini, undeva pe o autostradă care nu este terminată nici acum”, a povestit regizorul amuzat.
De-a lungul celor 16 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei europene și mondiale, precum Alain Delon, Sophia Loren, Nastassja Kinski, Jiří Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg și Franco Nero.

„Anul acesta avem bucuria să primim mulți invitați importanți din România și din străinătate. Vor fi alături de noi doamna Fanny Artdant, care este o mare actriță și regizoare din Franța, o personalitate importantă și din teatru și din film, va veni regizoarea Márta Mészáros, premiată la toate festivalurile mari din lume, va veni Jean Marc Bart, un actor mare, care vine la Gala de închidere, la „Marele Albastru” al lui Luc Besson”, a mai precizat Tudor Giurgiu la Libertatea Live.

Actrița și regizoarea Fanny Ardant, invitată specială a TIFF 2018

Competiția de anul acesta pentru Trofeul Transilvania conține și două filme românești, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, în regia Adinei Pintilie, și „Charleston” al lui Andrei Crețulescu.

În competiție e pentru prima dată după mult timp când avem două filme românești. L-am întrebat pe selecționerul Mihai Chirilov dacă e sigur că e bine ce face, dar el își argumentează foarte bine părerile și mi-a spus că nu e o alegere dictată de criterii sentimentale, crede foarte mult în ambele filme”, a mai spus Giurgiu în studioul Interviurilor Libertatea Live.
Foarte multe surprize îi așteaptă pe cinefili anul acesta, ca de obicei de altfel la TIFF, însă una dintre ele va fi cu siguranță savurată la propriu și la figurat de către cei prezenți: „Există o seară în care se vor proiecta 15 minute din noul film Moromeții, este o seară pe care am numit-o „Chef ca-n Teleorman”, am invitat un taraf din Videle, apoi vor veni cei care ne-au ajutat la refacerea filmului, sătenii și primarul din Talpa, satul unde s-a filmat, vor aduce de-ale gurii, va fi o seară foarte plăcută, o întâlnire între două regiuni geografice care sunt foarte departe una de alta din foarte multe puncte de vedere”, a declarat Giurgiu.

Directorul TIFF a precizat însă că nu a invitat-o și pe Viorica Vasilica Dăncilă, chiar dacă și aceasta este din Videle: „Vrem să avem mai puțini politicieni. Cred că e o perioadă în România zilelor noastre în care mediul politic, din punctul meu de vedere ar trebui să facă mai mult, să susțină și să aibă o strategie pe termen lung în ceea ce privește sectorul independent din zona culturală. Noi, în cinematografie, suferim de ani de zile de lipsa unor facilități fiscale, în special marile studiouri. Americanii vor să vină să filmeze aici, dar nu au condiții fiscale pentru a-și muta producții din alte țări. Ar avea România de câștigat. Nu se întâmplă. Înțeleg că există acum pe masa Guvernului un memorandum… Noi ne cam facem treaba, cred că a venit momentul și zona politică să își facă treaba”, a concluzionat Tudor Giurgiu.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV | România ar putea produce maşina de luptă care va înlocui HUMVEE-ul, vehiculul simbol al armatei americane

Răzvan și Dani nu vor mai prezenta emisiunea “X Factor”. Decizia neașteptată luată de echipă

VIDEO / Memoriile unei gheișe: artista Umekichi vorbește despre o latură a culturii japoneze învăluită în mister

Urmărește-ne pe Google News