Cuprins:
Totul despre țuică
Țuica este o băutură alcoolică tradițională din România care se obține din prune. Fructele sunt fermentate și distilate în căzi de lemn sau cuve de fermentare ori în vase de inox.
Distilarea se face în cazane de cupru, iar în unele zone din Maramureș și Oaș, țuica poate fi denumită horincă sau turț.
Secretul unei băuturi delicioase este ca prunele să fie foarte coapte și dulci. Ele se pun la fermentat și se lasă cel puțin două luni.
Dar țuica nu se bea doar ca atare. Asemenea vinului, țuica poate fi fiartă cu condimente și servită ca o băutură caldă pe timp de iarnă.
De fapt, mulți cred că țuica fiartă are proprietăți terapeutice, deoarece vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plămâni, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a sângelui, afirmă unii experți.
Țuica mai este folosită și pentru frecție. Adesea, oamenii care suferă de gripe sau răceli au parte de frecție cu țuică. După acest tratament, corpul începe să transpire abundent. Este asemănătoare unei frecții cu spirt sau Carmol.
Ce condimente se pun în țuica fiartă
Țuica fiartă capătă o aromă aparte. Ea se prepară foarte ușor. De fapt, tot ce trebuie să faci este să o pui într-o cratiță împreună cu câteva condimente și să o lași să fiarbă puțin.
Se adaugă în țuică piper, cuișoare și scorțișoară. Desigur, se pot adăuga și alte condimente, precum anason stelat, cardamom, nucșoară sau coji de portocală.
Totuși, rețeta clasică de țuică fiartă include miere, cuișoare, piper și scorțișoară.
Țuică fiartă – rețete
Țuică fiartă cu mere și gutuie
- 150 ml țuică
- 2 linguri zahăr sau miere
- 10 boabe piper
- 3 felii de gutuie
- 3 felii de măr
Se pune zahărul la topit într-un ibric, la foc mic. Se amestecă continuu, ca zahărul să nu se ardă. Când zahărul s-a caramelizat și a căpătat o culoare maronie, se adaugă țuica și se dă focul mic.
Se pun feliile de măr și gutuie, boabele de piper și se amestecă până dă în clocot. Se oprește focul și se servește țuica fierbinte, în căni micuțe.
Țuică fiartă cu ghimbir
- 200 ml țuică
- 2 felii de ghimbir
- 10 boabe de piper
- 4 linguri de miere
- 1 baton scorțișoară
- 2 cuișoare
Țuica se pune la fiert într-o oală mică și când s-a încălzit se adaugă feliile de ghimbir, piperul, Scorțișoara, cuișoarele și se amestecă. După ce a dat în clocot, se oprește focul și se adaugă mierea. Se servește fierbinte.
Țuică fiartă tradițională
- 150 ml țuică de țară
- 2 lingurițe zahăr
- 1 linguriță piper
Țuica se pune într-un ibric și se adaugă zahărul și boabele de piper. Se amestecă bine până când zahărul este complet dizolvat. Se dă în clocot câteva secunde și se servește caldă.
Țuică fiartă condimentată
- 200 ml țuică
- 2 cuișoare
- 1 lingură zahăr
- 5 boabe de piper negru
- 1 bucată de coajă de lămâie
- 1 bucată de coajă de portocală
- 1/2 linguriță scorțișoară
Se pun țuica și mirodeniile într-o oală mică sau ibric. Se fierbe la foc mic și când a dat în clocot, se oprește focul. Se lasă acoperită cu un capac pentru 1-2 minute, apoi se servește în ceșcuțe din lut.
Țuică fiartă cu chimen
Se pune țuica pe foc, cu zahăr, piper și chimen. Se amestecă bine până se dizolvă zahărul. Se adaugă o frunză de dafin și se lasă să dea în clocot. Se oprește focul și se pune țuica în căni. Țuica se servește fierbinte, mai ales dacă o bei afară, unde se va răci rapid.
Ține minte că țuica este un alcool cu multe grade, așa că o ceșcuță este suficientă. Poți prepara țuica și cu îndulcitor, pentru persoanele care nu consumă zahăr sau nu au voie zahăr. Cu toate acestea, țuica conține în mod natural zahăr, de la prunele extrem de coapte din care a fost făcută, motiv pentru care este recomandat consumul atent și limitat.
Sursa foto: 123rf.com