Cum prea puțini dintre cei care călătoresc fac rezervări last minute, în mod cert acum mulți oameni sunt într-o mare dilemă legată de vacanțele pe care și le-au rezervat din timp, cel puțin pentru lunile martie și aprilie.
5 sfaturi importante
Dacă e vorba de o călătorie în așa-numita
zonă roșie (momentan definită prin China, Coreea de Sud, Italia), cazul este
închis, neexistând decât varianta anulării. Dacă rezervarea este pentru o țară
sau zonă mai puțin afectată, decizia este strict individuală, foarte important
fiind ca aceasta să fie bazată pe cele mai bune informații. Noi vă spunem de ce
trebuie să țineți cont înainte de a vă hotărî să anulați sau nu o călătorie în
această primăvară.
- Informați-vă exact asupra situației țării în care mergeți și a celei/celor pe care le tranzitați. Lista completă privind situația fiecărei ări, mai exact ce cețățeni nu mai sunt primiți, în ce condiții mai sunt acceptați, ce curse sunt total oprite și până când, am găsit-o pe site-ul sociației Internaționale de Transport Aerian IATA. (https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm)
- Fiți pregătiți financiar pentru o schimbare a planului. Dacă sunteți obișnuiți să călătoriți cu un buget restrâns, care vă acoperă cheltuielile programate, mai bine nu plecați în această perioadă. Cum situația se schimbă zilnic, nu e exclus să fiți forțați ca la întoarcere să schimbați un avion sau să găsiți un alt mijloc de transport, să mai aveți nevoie de câteva zile de cazare sau chiar să fiți obligat să rămâneți 14 zile în carantină.
- Fiți pregătiți să suportați eventualele cheltuieli medicale. Dacă până la declararea pandemiei, asigurările de călătorie acopereau toate urgențele medicale pentru cei aflați în străinătate, după ce OMS a făcut anunțul, infectarea cu coronavirus intră la excluderi și asigurătorii nu vor suporta eventualele cheltuieli medicale pe care le-ați putea avea în cazul în care sunteți nevoiți să vă tratați de coronavirus în străinătate.
- Cooperați cu autoritățile locale. Majoritatea aeroporturilor au introdus scanere termale prin fața cărora sunteți obligați să treceți. În unele locuri, vi se va controla temperatura, iar în altele va trebui să completați declarații despre țările pe care le-ați vizitat în ultimele 14 zile.
- Luați în calcul că la revenirea în țară vi se poate cere să rămâneți izolați în casă sau să intrați în carantină timp de 14 zile. Chiar dacă în momentul în care ați plecat nu exista această posibilitate, la revenire lucrurile pot fi radical schimbate. Asigurați-vă că în acest caz găsiți înțelegere de la angajator pentru a munci de acasă.
Ce măsuri au luat principalele companii
aeriene care operează în România
TAROM
A anulat zborurile spre Italia până în 23 martie și zborurile București – Tel Aviv până în 31 martie. Cei care au bilete pot opta pentru rambursarea costului tichetului sau un voucher pentru achiziția altuia.
Ryanair
A anulat toate cursele spre Italia până în 8 aprilie. Cei afectați pot să primească un credit pentru a rezerva un alt zbor în următoarele șase luni sau pot să ceară rambursarea costului biletelor. Pentru toate rezervările existente sau care se fac până în 31 martie, Ryanair nu va mai solicita taxa de schimbare pentru cei care vor să facă modificări după ce au cumpărat biletele. Dacă decideți să schimbați rezervarea, va trebui totuși să plătiți diferența de preț, dacă e cazul.
Wizz Air
A anulat zborurile spre Italia până în 3 aprilie și zborurile spre Tel Aviv și Eilat până în 23 martie. Pasagerii afectați pot să-și schimbe zborul fără taxa de schimbare, pot să-și primească banii pe bilet sau pot primi un voucher cu valoarea de 120% față de costul biletului anulat, pe care să-l folosească pentru alte bilete Wizz.
Blue Air
Zborurile către Italia au fost anulate până în 23 martie. Pasagerii afectați pot să schimbe zborul fără vreo taxă, pot primi un voucher având valoarea biletului, care poate fi utilizat pentru achiziții viitoare la Blue Air sau pot cere rambursarea costului biletului pentru cursa anulată.
Pe de altă parte, Blue Air a lansat și o
promoție, astfel, dacă rezervi bilete până în 22 martie, te poți răzgândi și
schimba data fără taxa de 40 de euro/segment, pentru călătorii în intervalul 10
martie – 14 iunie.
AIR FRANCE și KLM
Deși nu sunt anulate zborurile lor din România, aceste companii le oferă pasagerilor care nu mai doresc să călătorească în această perioadă posibilitatea de a schimba biletele fără vreo taxă, chiar dacă au fost cumpărate la tarife promoționale, care nu permit, de obicei, astfel de schimbări. Biletele emise până în 31 martie, pentru zboruri până la finalul lunii mai, pot fi schimbate pentru alte date sau chiar destinații, dar noua călătorie trebuie să aibă loc până în 31 mai. Dacă doriți un zbor după această dată, veți primi un voucher valabil pentru un an.
AEGEAN AIRLINES
Biletele GoLight rezervate până în 9 martie pentru o călătorie până în 30 aprilie pot fi acum schimbate fără taxe, dar călătoria trebuie făcută până în 30 octombrie. O singură schimbare este permisă. Din 10 până în 31 martie pot fi însă cumpărate bilele GoLight care permit multiple schimbări a datei de călătorie până în 20 octombrie.
LUFTHANSA, AUSTRIAN AIRLINES, SWISS AIRLINES
Toți cei care fac rezervări până în 31 martie vor putea ulterior să își modifice data zborului fără penalități, cu condiția ca acesta să fie făcut până în 31 decembrie. Cei care aveau biletele cumpărate până în 5 martie, cu zboruri până în 30 aprilie, pot și ei să-și aleagă alte date de zbor până în 31 decembrie. Austrian anulează de la finalul aceste luni până în 24 aprilie zborul direct Viena – Sibiu.
BRITISH AIRWAYS
Compania britanică permite, la rândul ei, schimbarea datei, cu plata doar a diferenței de preț, pentru noile rezervări care se fac până în 31 martie. Dacă doriți ulterior să schimbați destinația, veți primi un voucher care poate fi utilizat ca plată pentru o rezervare ulterioară în următoarele 12 luni.
FlyDubai
Până în 31 martie, puteți să schimbați data zborului pe care îl aveți deja rezervat cu FlyDubai, fără taxă de schimbare, dar cu plata diferenței de preț.
PEGASUS
Dacă aveți bilete la această companie pentru zboruri până în 31 mai, puteți să le schimbați pentru alte date pentru zboruri până în 29 octombrie, fără taxa pentru schimb, dar cu plata diferenței de preț, dacă e cazul.
QATAR AIRWAYS
Dacă ați rezervat sau veți rezerva bilete la Qatar pentru o călătorie până în 30 iunie, puteți să modificați data acesteia până cu trei zile înainte de ziua decolării, fără vreo taxă de penalizare, dar cu plata diferenței de preț, dacă e cazul. Dacă vreți să schimbați și destinația, veți primi un voucher cu valoarea biletului inițial valabil un an.
Turkish
Dacă aveți bilete cumpărate până în 5 martie pentru zboruri pentru acest an, puteți să schimbați data, dar doar dacă solicitați acest lucru până în 16 martie. Biletele cumpărate din 6 în 24 martie pentru zboruri în anul 2020 vor putea fi schimbate fără taxă până cu 5 zile înaintea zborului. Diferența de preț, dacă există, va trebui achitată.
Vueling
Compania spaniolă oferă și ea flexibilitate, dar doar pentru rezervările făcute în intervalul 10-24 martie. Biletele cumpărate acum vor putea fi schimbate fără taxă pentru un alt zbor care să fie programat în 2020.
Pe scurt
Israelul, țară care era pe lista multora în aprilie, când se sărbătorește
Paștele, nu mai primește cetățeni străini decât dacă pot dovedi că pot sta la
cineva în carantină 14 zile. Este exclusă carantina la un hotel sau pensiune.
SUA nu mai primesc europeni din zona Schengen timp de 30 de zile. Nu
puteți intra în SUA nici dacă ați trecut prin vreo țară Schengen în ultimele 14
zile.
Thailanda nu mai acordă visa on arrival pentru majoritatea europenilor,
inclusiv pentru români.
India a suspendat toate vizele pentru cetățenii străini.