În iulie, aeroportul din Luton, UK, a fost închis, într-una din zile, după ce pista s-a topit din cauza căldurii. Tot în Marea Britanire, trenurile au avut întârzieri mari sau chiar au fost anulate, din cauza supraîncălzirii șinelor. Iar în Spania, Portugalia, Italia, Grecia și Franța – unde peste 20 de stații meteo au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie – au izbucnit incendii în regiuni turistice.

Din punct de vedere meteo, e o vară de coșmar în Europa, însă oamenii nu sunt dispuși să-și anuleze concediile, după ce doi ani, în pandemie, nu au putut călători deloc ori au făcut-o cu multe restricții.

Prin urmare, își regândesc vacanța.

Experții în domeniu spun că au constatat tot mai multe ajustări de ultim moment ale sejururilor alese – se schimbă destinațiile, se regândește programul din timpul vacanței sau chiar se amână călătoriile cu o lună sau două.

Principalele modificări în comportamentul turiștilor țin de perioada aleasă – de unde iulie și august erau alese cu predilecție până acum, preferințele s-au mutat pe aprilie și octombrie -, și de destinațiile pentru care optează – în locul marilor metropole europene, Paris, Roma, Veneția sau Madrid, de exemplu, care sunt afectate acum de caniculă, oamenii aleg destinații nordice sau de coastă.

Agențiile de turism, asaltate cu cereri de modificare a sejururilor

Karen Magee, vicepreședinte și director general al agenției de turism din zona de lux „In the Know Experiences”, a declarat că, începând cu jumătatea lunii iulie, compania ei a început să primească apeluri de la clienți care întrebau dacă își pot modifica planurile de călătorie pentru a evita perioadele caniculare.

„A fost ceva nou”, a spus Magee. „Nu-mi amintesc ultima dată când am ne-au sunat clienți și ne-au spus că vor renunța la Roma și vor opta, în schimb, pentru un oraș cu acces la plajă”.

Dolev Azaria, fondatoarea „Azaria Travel”, a ajutat o familie să facă o modificare de ultimă oră pentru a-și petrece primele cinci zile din vacanță la Amsterdam și nu la Roma, doar pentru a evita căldura. Alți clienți și-au abandonat planurile pentru Toscana și au rezervat pentru Sicilia, unde cel puțin se pot bucura de briza mediteraneană.

„Clienții cer să fie mutați din orașele afectate de căldură într-unele amplasate la malul mării”, a spus Azaria. „Așa că au apărut vara aceasta destinații precum Copenhaga sau Amsterdam, locuri în care poate clienții noștri nu ar fi ales inițial să meargă.”

Tot Azaria a declarat că, până acum, nu a avut nicio anulare, semn că turismul este la mare căutare după doi ani de pauză generată de pandemie. Privind spre 2023, ea se pregătește pentru un sezon prelungit de vară.

„Deja vedem că sezonul vacanțelor de vară se extinde până la sfârșitul lunii septembrie, chiar și până la jumătatea lunii octombrie”, a spus ea.

Probleme la rambursare, pentru cine alege să-și anuleze vacanța din cauza caniculei

Turiștii care iau în considerare să renunțe la o călătorie din cauza căldurii extreme ar putea descoperi că politicile de anulare lasă puține șanse rambursării. Chiar și asigurarea de călătorie este puțin probabil să protejeze persoanele care anulează o călătorie din cauza unui val de căldură, spune Dan Drennen, director de vânzări și marketing la Travel Insurance Center.

Singura poliță care s-ar aplica într-un astfel de scenariu este asigurarea intitulată „anulare din orice motiv”, spune el. Acest tip de asigurare este însă cu aproximativ 40% mai scumpă decât cea normală și, în general, vine cu o rată de rambursare de maximum 75% din costul total al călătoriei.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News