Turmeric (curcumin) substanța activă din planta Curcuma Longa este una dintre cele mai complexe și benefice plante medicinale.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este curcuma

Curcuma este planta medicinală originară din India, care se înrudește cu ghimbirul. Este utilizată de peste 4.000 de ani datorită proprietăților sale curative, dar și alimentare. Se deosebește după frunzele sale lunci și lanceolate, cu o nuanță de verde deschis. Florile de curcuma au culori diferite în funcție de fiecare specie în parte, iar plantele se înmulțesc prin replantarea rădăcinii.

Rădăcina plantei este acoperită de coajă, care poate fi îndepărtată foarte ușor prin răzuire, iar ulterior este utilizată pentru a obține condimentul. Miezul plantei se lasă la uscat și prin măcinarea lui se obține condimentul.

Curcuma

Ce este curcuminul sau curcumina

Curcumina este un polifenol care constituie substanța activă din turmeric și care se obține prin extracția din turmeric pudră. Pudra obținută din măcinarea rădăcinilor de curcuma conține 3-4% curcumin.

Ce este turmericul

Turmericul este una dintre speciile de curcuma, care este obținut prin măcinarea rădăcinilor. Este un condiment sub formă de pudră de culoare galben-aurie și este extrem de utilizat în bucătăria indiană, în special pentru prepararea orezului.

Asocierea dintre turmeric și curcuma este adesea făcută datorită etimologiei cuvântului turmeric. În sanscrită, cuvântul “kunkuma” era folosit cel mai des pentru turmeric. Rădăcina plantei are mai multe ramificații groase ce au o formă cilindrică, iar culoarea portocalie la interior.

Condimentul se obține prin procesarea rădăcinilor, ulterior acestea sunt fierte și apoi uscate în cuptor, iar apoi măcinate și transformate în pudră de unde rezultă condimentul folosit adesea în alimentație. Gustul turmericului este ușor amărui și ușor piperat, iar mirosul aromat se aseamănă cu cel de ghimbir. De asemenea, turmericul este unul dintre ingredientele de bază din amestecul de curry.

Rădăcină de turmeric sau curcuma

Proprietăți turmeric sau curcuma

  • Antiinflamatoare;
  • Antioxidante;
  • Antiîmbătrânire;
  • Anticancerigen;
  • Bun pentru tratarea problemelor digestive;
  • Adjuvant pentru tratarea tulburarilor hepatice;
  • Bun pentru vindecarea rănilor;
  • Bun pentru tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare;
  • Recomandat în boli pulmonare și renale.

Turmeric sau curcuma – beneficii

Calmează durerile reumatice

Conform unui studiu efectuat, cercetătorii au susținut faptul că suplimentele pe bază de curcumin administrate pentru o perioadă de timp, pot ajuta organismul în calmarea durerilor provocate de osteoartrita în rândul persoanelor care suferă deja de această afecțiune.

Turmeric sau curcuma – reglează nivelul de zahăr din sânge

Curcuminul este un adjuvant și pentru reducerea nivelului de glucoză din sânge și ajută la secreția de insulină a pancreasului, potrivit studiilor. De asemenea, specialiștii spun că suplimentele pe bază de curcumin pot ajuta și în prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Previne apariția și formarea cheagurilor de sânge

Pentru că este un condiment care îmbunătățește circulația sanguină, curcuma, potrivit studiilor, ajută și la prevenirea formării cheagurilor de sânge, problemă ce ar putea cauza afecțiuni precum accidente vasculare cerebrale sau tromboză venoasă.

Protejează organismul împotriva bolilor de piele

Curcuminul ajută la neutralizarea radicalilor liberi, accelerează și îmbunătățește procesul de absorbție a colagenului și astfel previne deteriorarea celulelor roșii. Condimentul este un adjuvant și pentru ameliorarea bolilor de piele precum acneea, dermatita sau psoriazisul.

Îmbunătățește procesul de detoxificare

Datorită proprietăților antioxidante, curcumina stimulează enzimele care combat radicalii liberi, iar asta ajută la menținerea unui organism sănătos. Turmericul are și un conținut bogat de fier, iar asta ajută la prevenirea anemiei, dar și la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.

Turmeric sau curcuma – ameliorează simptomele gripei și răcelii

Curcuma ajută organismul să lupte împotriva afecțiunilor respiratorii și luptă pentru ameliorarea simptomelor virale provocate de gripă și răceală.

Asocierea turmericului cu piper negru

Dacă este administrat simplu, turmericul este asimilat într-o cantitate mai mică de organism, însă dacă este combinat cu piperina, conform studiilor, asocierea poate crește capacitatea de absorbție a organismului.

Suplimentele pe bază de curcumin, dar care conțin și piperină ajută la creșterea ratei de absorbție a produsului în organism.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Cum poate fi consumat turmericul

Condimentul poate fi adăugat în bucătărie într-o serie de preparate culinare. Poate fi adăugat în:

  • Omlete;
  • Supe;
  • Fripturi;
  • Preparate cu orez;
  • Pentru legume;
  • Bun de adăugat în ceaiuri;

Contraindicațiile consumului de turmeric sau curcuma

În ciuda beneficiilor multiple, turmericul, dacă este consumat în cantități ridicate, poate avea efecte adverse precum greață sau diaree. De asemenea, dacă este consumat pe termen lung, fără pauze, turmericul poate cauza dureri abdominale.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News