Cuprins:
Despre turta dulce de Crăciun
Turta dulce a fost modelată în diferite forme de călugării din Franconia, Germania, în secolul al XIII-lea. Nürnberg a fost recunoscută drept „Capitala mondială a turtei dulci” când, în anii 1600, breasla a început să angajeze maeștri brutari și muncitori calificați pentru a crea opere de artă complicate din turtă dulce
Brutarii medievali foloseau plăci sculptate pentru a crea modele elaborate. În secolul al XIII-lea, obiceiul s-a răspândit în întreaga Europă. Acesta a fost adus în Suedia în secolul al XIII-lea de către imigranții germani; există referințe din Abația Vadstena despre călugărițele suedeze care coceau turtă dulce pentru a ușura indigestia în 1444.
Îndulcitorul tradițional este mierea, folosită de cei din Nürnberg. Condimentele folosite sunt ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și cardamonul. Figurinele din turtă dulce datează din secolul al XV-lea, iar fabricarea turtei dulci în diferite forme a fost practicată în secolul al XVI-lea.
Primul caz documentat de turtă dulce în formă de om provine de la curtea Elisabetei I a Angliei: aceasta a comandat figurine de turtă dulce făcute după chipul și asemănarea unora dintre oaspeții ei importanți.
Istoria modelării turtei dulci
Cofetarii de turtă dulce au fost reuniți în bresle profesionale de brutari. În multe țări europene, brutarii de turtă dulce erau o componentă distinctă a breslei brutarilor. Coacerea turtei dulci s-a transformat într-o profesie recunoscută. În secolul al XVII-lea, doar brutarii profesioniști aveau voie să coacă turtă dulce, cu excepția Crăciunului și a Paștelui, când oricine avea voie să o coacă.
În Europa, turta dulce era vândută în magazine speciale și în târguri de sezon care vindeau dulciuri și turtă dulce în formă de inimioare, stele, soldați, bebeluși, călăreți, trompete, săbii, pistoale și animale.
Turta dulce era vândută în special în fața bisericilor, duminica. Reliefurile religioase din turtă dulce erau cumpărate pentru anumite evenimente religioase, cum ar fi Crăciunul și Paștele. Turtă dulce decorată era oferită ca daruri adulților și copiilor, sau oferită ca semn de dragoste, și cumpărată în special pentru nunți, unde turta dulce era distribuită invitaților la nuntă.
Rețetă de turtă dulce
Ingrediente
- 300 g făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe de ghimbir măcinat
- 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
- 125 g de unt nesărat
- 100 g zahăr brun moale
- 3 linguri de miere de albine
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180ºC/gaz 4 și tapetați 2 foi de copt cu hârtie de copt. Într-un bol mare combinați făina, bicarbonatul de sodiu și condimentele.
Se topesc untul, zahărul și mierea într-o tigaie la foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă, apoi se adaugă la ingredientele uscate. Se amestecă până când se formează un aluat tare, apoi se taie în două.
Se transferă hârtia de pe foile de copt pe o suprafață de lucru și se așază câte o porție de aluat pe fiecare. Se întinde la o grosime de 5 mm, apoi se taie direct pe hârtie, lăsând un spațiu de 2 cm între fiecare. Păstrați decupajele pentru a face mai multe figurine.
Ridicați cu grijă hârtiile înapoi pe foile de copt și coaceți turta dulce în cuptor timp de aproximativ 12 minute, sau până când devine ușor aurie.
Lăsați-le să se răcească pe foaie câteva minute – dacă doriți să le agățați ca decorațiuni, acum este momentul să faceți o gaură în partea de sus a fiecăruia cu un pai – apoi mutați-le pe un grătar să se răcească.
După ce s-au răcit, ornați-i după bunul plac.
Glazură pentru turta dulce
- 2 albușuri de ou
- 500 g zahăr pudră
Bateți bine albușurile de ou până acestea nu mai curg din castron, adăugând treptat zahărul pudră.
Cum să ornezi turta dulce
După ce figurinele sau biscuiții rotunzi de turtă dulce s-au răcit complet, puneți glazura într-un poș cu o formă subțire și decorați turta dulce. Puteți face fulgi de nea sau puteți împărți glazura în mai multe părți și să folosiți coloranți alimentari pentru mai multe culori.
Apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă distrați cu turta dulce, decorând-o cu sclipici alimentar, bombonele sau pudră de biscuiți.
Rețetă turtă dulce germană
Ingrediente pentru 30 de bucăți
Aluat
- 500 g făină;
- 350 g miere;
- 100 g zahăr;
- 100 g unt;
- un ou;
- o lingură de cacao;
- 10 g bicarbonat de sodiu;
- 3 linguri lapte;
- 40 g mix măcinat fin pentru turtă dulce (scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuișoare, anason, coriandru);
Glazură
- 350 g zahăr pudră;
- un albuș;
- 2-3 picături suc de lămâie.
Mod de preparare turtă dulce germană
Aluatul: se amestecă mierea cu untul și zahărul într-o crăticioară cu fund gros și se pune pe foc foarte mic. Când zahărul este complet topit, se stinge focul și se lasă amestecul să se răcească 3-4 minute. Se adaugă oul, o lingură de cacao, mixul de condimente și se amestecă bine. Se pune făina dată prin sită în mixul de miere și se frământă până la înglobarea perfectă. Aluatul va fi extrem de lipicios. La sfârșit se adaugă bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și se frământă aluatul. Se învelește în folie alimentară și se băgă la frigider pentru 24 de ore.
A doua zi se împarte aluatul în două bucăți care se întind pe planul de lucru foarte bine înfăinat într-o foaie subțire de 0,3 -0,5 cm grosime. Se decupează aluatul cu forme care se așază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace turta dulce 10-12 minute. După ce se răcesc se decorează cu glazură.
Preparare glazură: se mixează foarte bine un albuș cu un vârf de cuțit de sare și 2-3 picături de suc de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră și se mixează până se obține o glazură cremoasă. Pentru glazură colorată se adaugă pigmeți alimentari.
Rețetă turtă dulce glazurată
Ingrediente:
- 250 g zahăr,
- 125 ml apă,
- 150 g + 330 g făină,
- un ou,
- o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu,
- 50 g unt,
- puțină sare,
- o linguriță de scorțișoară,
- un sfert de linguriță de nucșoară,
- un praf de cuișoare;
Pentru glazură:
- un albuș,
- 100 g zahăr,
- două linguri de apă fierbinte
Într-o oală se caramelizează zahărul, peste care se toarnă apa, apoi se pun mirodeniile (scorțișoară, nucșoară și cuișoare) și se amestecă bine. După ce s-a topit se adaugă 150 g făină și se amestecă, apoi se stinge focul și se lasă să se răcorească. Într-un bol se pune restul de făină cu un praf de sare și bicarbonatul de sodiu, se amestecă puțin și se toarnă amestecul de caramel, oul și untul topit. Se omogenizează toate ingredientele și se obține un aluat ușor lipicios. Din acest aluat se fac biluțe care se pun într-o tavă cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru un sfert de oră.
Glazura: se amestecă bine albușul cu zahărul și la sfârșit se pun cele două linguri de apă fierbinte. Turtele dulci se trec, reci, prin glazură și se așază pe un grătar.
Rețetă turtă dulce cu miere
Ingrediente:
- 1 ou
- 400 g făină
- 2 lingurițe ghimbir măcinat
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- 160 g unt 80%
- 200 g zahăr brun
- 60 ml miere
- Combina ingredientele uscate: făină, scorțișoară, ghimbirul, cuișoarele măcinate, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Separat, bate untul cu zahărul pentru 2-3 minute. Adaugă oul și miera, apoi încorporează ingredientele uscate.
- Răstoarnă aluatul obținut pe blatul presărat cu făină. Frământă câteva secunde aluatul, apoi dă-i forma rotundă, ambaleaza-l în folie alimentară și dă-l la frigider pentru minim o oră.
- Odată răcit aluatul, întinde-l cu sucitorul între doua foi de copt presărate ușor cu făină, până când ajungi la o grosime de cca 0.5 cm. Decupează turta dulce cu formele speciale și așază-le într-o tavă tapetată cu foaie de copt.
- Restul de aluat îl poti trece din nou prin același procedeu, după ce îl frămânți și rulezi din nou. Dă turta dulce la cuptor pentru 10-12 minute la 170 de grade, sau până când devin ușor aurii.
- Decorează turta dulce cu glazură de zahăr, sau cu alte elemente decorative, dupa imaginație.
Reţete tort de ciocolată. 10 reţete tort de ciocolată pentru toate gusturile
Sursa foto: 123rf.com
Costica2023 • 29.12.2023, 08:04
Este o tradiție culinară frumoasă și iubită în multe culturi, aducând un sentiment de unitate și bucurie în timpul sărbătorilor
Costica2023 • 29.12.2023, 08:03
Turtă dulce de Crăciun reprezintă un simbol al sărbătorilor și aduce o atmosferă plină de bucurie, caldă și plină de savoare în timpul sezonului festiv