Echinaceea e cea mai potrivită plantă pentru creşterea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii. E un adevărat vaccin antigripal natural şi acţionează rapid în comparaţie cu alte remedii. Se poate folosi sub formă de pulbere sau de tinctură.
Ceaiul de măghiran e folosit mai ales pentru a preveni răcelile, frecvente în cazul schimbărilor meteorologice din acest sezon. Remediul cu măghiran relaxează muşchii şi îmbunătăţeşte circulaţia periferică.
Cătina te energizează
Siropul de cătină şi ceaiul preparat din plantă te încarcă cu energie şi îţi cresc rezistenţa organismului în faţa bolilor. Se pot folosi şi pentru afecţiuni de stomac şi duoden şi ca adjuvanţi în tratamentul medicamentos.
Ai nevoie atât de fructele afinului, cât şi de frunzele şi de tulpina lui. Toate aceste părţi ale plantei conţin vitaminele A, E, B1 şi B2, care pot fi uşor asimilate de organism. Afinul ajută la regenerarea vaselor sangvine, tratează infecţiile intestinale şi reglează procesele imunitare.
Planta este indicată celor care nu au probleme severe de sănătate, dar doresc să-şi crească imunitatea organismului, să se păzească de infecţii. Pentru că are o acţiune antibiotică puternică şi efecte imunostimulatoare, arnica poate fi folosită şi pentru tratarea guturaiului, a faringitelor sau a bronşitelor.
Între sezoane, medicii recomandă un tratament cu propolis. Se poate folosi sub formă de tinctură, apă de propolis sau sub formă de tablete. La fel de eficientă e şi mierea propolizată. Atenţie însă! Există persoane alergice la acest preparat al albinelor şi atunci el trebuie testat înainte, picurând puţin pe piele. Dacă epiderma se înroşeşte, nu folosiţi propolis.
Rădăcina de lemn dulce creşte cantitatea de anticorpi din salivă, din mucoasa respiratorie şi din cea digestivă. Acestea constituie prima linie de apărare contra oricărei infecţii. Lemnul dulce e bun pentru probleme de imunitate şi se poate administra sub formă de pulbere.
foto; Shutterstock