CARNEA DE MIEL
Se alterează repede, dacă nu este ţinută la rece, deoarece conţine multe proteine – substanţe care favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Poate fi contaminată cu…
- o mare varietate de bacterii şi virusuri: Salmonella (produce salmoneloză, afecţiune manifestată prin diaree, febră, crampe abdominale); Brucella (sursa brucelozei, boală care, netratată, degenerează în hepatită cronică); Antrax (provoacă antraxul sau “buba neagră”, boală contagioasă manifestată prin abcese de culoarea cărbunelui); leptosiroze (bacterii care produc, în cazuri grave, icter şi hemoragii); enterovirusuri (care pot ajunge să paralizeze nervii cranieni) etc.
- metale toxice, provenite din poluarea apei, solului şi aerului, dar şi de la utilajele şi ambalajele folosite pentru a transporta şi prelucra carnea; aviz amatorilor de drob, metalele toxice se fixează, cu predilecţie, în ficat (“laboratorul” de detoxifiere al organismului).
Cum te păzeşti
- cumpără miel din magazinele autorizate; verifică dacă apar pe carcasă înscrisurile pentru marca de sănătate: “ROMANIA”, indicativul judeţului, numărul de identificare al medicului veterinar, “controlat sanitar-veterinar”.
- ţine pe foc organele şi carnea o oră şi jumătate.
OUĂLE
Fără ele, Paştele nu este sărbătoare. Numai că…
Pot fi contaminate cu…
- Salmonella.
Cum te păzeşti
- fierbe-le până când albuşul este perfect tare, iar gălbenuşul are o compoziţie consistentă.
- nu consuma produse care conţin ouă crude.
VERDEŢURILE
Verdeţurile sunt pline de vitamine, dar…
Pot fi contaminate cu…
- Salmonella, norovirus şi E.coli (infecţie care dă dureri severe de stomac, vărsături, crampe, diaree apoasă ori cu sânge).
Cum te păzeşti
- scufundă verdeţurile de mai multe ori într-un vas cu apă, apoi ţine-le sub jet; foloseşte apa de la robinet, care conţine clor.
Atenţie! Poţi face toxiinfecţie alimentară de la peşte!
Peştele este un aliment pe cât de savuros, pe atât de sănătos. Dar este şi unul dintre cele mai periculoase alimente: pe de o parte, se alterează foarte uşor; pe de alta, poate conţine diverse bacterii şi substanţe toxice provenite din apa din care a fost pescuit. Uite ce trebuie să ştii, când vrei să găteşti peşte. Poate fi contaminat cu…
- „tenia peştelui” – cea mai lungă tenie umană, care trăieşte în peşte, iar larvele ei se dezvoltă în icre; dacă ai mâncat peşte infestat cu acest parazit, poţi face o toxiinfecţie alimentară care se manifestă prin dureri abdominale, probleme de tranzit intestinal, poftă de mâncare capricioasă;
- Scombrotoxină – bacterie de provoacă migrene şi ameţeală, tulburări de vedere, diaree;
- anumite specii de peşte, cum este tonul, pot fi contaminate şi cu metale toxice (metilmercur), dar şi cu salmonella şi norovirus (virusul gastroenteritei, manifestate prin stări de greaţă, dureri şi crampe abdominale, dureri de cap şi de picioare etc.).
Cum te păzeşti
- aprovizionează-te din pescării autorizate şi verifică fiecare peşte în parte: urechile roz şi burta tare sunt semn bun, urechile închise la culoare, burta moale şi solzii lipsă sunt semn rău (peştele nu este proaspăt sau nu a fost depozitat în condiţii corecte);
- prepară termic peştele până când se pătrunde foarte bine carnea
- prepară icrele de peşte cu suc sau cu sare de – mediul acid ucide larvele paraziţilor din carnea infestată.
Nu uita regulile de igienă
Oricât de proaspete şi de curate ar părea alimentele pe care le-ai cumpărat, spală-le foarte bine înainte de a le găti.
- spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun (săpunul ucide bacteriile).
- foloseşte prosoape şi ustensile de bucătărie curate şi curăţă bine blatul ime- diat după ce ai tranşat carnea crudă – sucul ei poate contamina celelalte alimente.
Pont
Cumpără numai vopsele pentru ouă pe bază de pigmenţi autorizaţi alimentar sau colorează- le natural, folosind coji de legume roşii (ceapă, sfeclă, varză), urzici etc.