• Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.

Ce
este uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esenţial, de culoare galben pal, cu un miros proaspăt de camfor. Uleiul esenţial de arbore de ceai este un elei esențial cu efect antiviral, antimicrobian, antiseptic, antifungic, antiinfecţios şi tonic și se obține din arborele de ceai, în special din Melaleuca alternifolia.

Cum
se obține uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai se obține prin distilarea la abur a frunzelor și rămurelelor arborelui de ceai Melaleuca alternifolia. Pe vremuri, localnicii care nu aveau tehnica actuală, obșineau acest ulei esențial al arborelui de ceai prin simpla strivire a frunzelor arborelui.

Arborele
de ceai

Originar din zone ale Australiei şi din Papua Noua Guinee, arborele de ceai era folosit ca plantă medicinală de către unele triburi aborigene încă dinaintea venirii coloniştilor albi.

Acest arbust mereu verde are scoarţa palidă, asemănătoare hârtiei, cu frunze înguste şi ascuţite. Vara, poartă spice dense de flori albe, neobişnuite, precum penele, urmate de capsule lemnoase cu seminţe, în formă de cupe.

De la arborele de ceai (tea tree) sunt utilizate în scop terapeutic frunzele şi rămurelele.

Acestea emană un miros caracteristic de ceai când sunt strivite. Ele se distilează şi sunt folosite la prepararea unui ulei esenţial de arbore de ceai care se aplică topic sau este încorporat în creme, unguente şi alte produse de acest tip.

60

specii diferite de arbore de ceai există în Australia

Ulei
de abore de ceai – beneficii și utilizare

Uleiul esenţial este un antiseptic eficace, care ucide efectiv bacteriile şi ciupercile.

Uleiul esenţial este folosit pentru infecţiile pielii, inclusiv acneea şi pediculoza, precum şi pentru prevenirea infectării tăieturilor şi rănilor.

Este prezent ca ingredient în preparatele destinate tratării muşcăturilor de insecte, candidozei şi altor infecţii vaginale şi ajută la calmarea arsurilor solare.

Uleiul plantei ucide bacteriile propagate prin instalaţiile de aer condiţionat şi este folosit în inhalaţii pentru congestiile sinusale.

Uleiul de arbore de ceai este considerat, în general, unul dintre cele mai sigure uleiuri esențiale pentru utilizarea nediluată pe piele, însă cei cu piele sensibilă trebuie să-l dilueze cu un ulei purtător – cum ar fi de migdale dulci, măsline sau nucă de cocos. Înainte de a folosi uleiul de arbore de ceai nediluat, efectuați un test pe o porţiune mică de piele. Nu folosiţi niciodată ulei de arbore de ceai intern!

Uleiul
de arbore de ceai pentru răni sau infecții

Terpenele din uleiul de arbore de ceai dau acestuia proprietăți antiseptice remarcabile care-l fac deosebit de puternic pentru vindecarea rănilor și lupta împotriva infecțiilor. A fost demonstrat în cercetarile ştiinţifice publicate în Journal of Investigative Dermatology în 2006 eficacitatea uleiului de arbore de ceai în combaterea stafilococolului auriu şi MRSA. Din acest motiv, este adesea folosit ca un remediu natural pentru a preveni infecția în răni mici, tăieturi și arsuri.

Vezi
un gel
cu Aloe Vera și ulei de arbore de ceai
pentru folosire
intensivă.

Uleiul
esențial de arbore de ceai bun pentru tratarea pecinginei

Pecinginea este o infecţie fungică a pielii care poate afecta atât omul, precum și animalele. Aceasta este numita medical Dermatofitoze şi este cauzată de diverse tipuri de ciuperci. Este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contactul cu persoane, animale sau obiecte infectate. Uleiul de arbore de ceai a fost remarcat într-un studiu medical din revista Australasian Journal of Dermatology din august 2002 ca fiind un tratament eficient, tratând ciupercile după patru săptămâni de tratament în mai mult de 64% dintre subiecții testati. Proprietățile antifungice ale uleiului îl fac eficient atât pentru tratarea cicatricilor, cât și pentru împiedicarea răspândirii acestora. Aplicați 2-3 picături de ulei de arbore de ceai de două sau trei ori pe zi pentru a trata pielea care a fost infectată de pecingine. Asigurați-vă că ați curățat orice obiect personal care ar fi putut intra în contact cu ciuperca, folosind o solutie de apă şi ulei de arbore de ceai, pentru a preveni răspândirea ulterioară a infecției.

Ulei
de arbore de ceai pentru coșuri

Conținutul de terpenă antimicrobiană din ulei de arbore de ceai îl face, de asemenea, foarte eficient în combaterea acneei. Nu numai că omoară infecțiile MRSA sau stafilococii, dar va ucide de asemenea Propionibacterium acnes care trăiesc în interiorul foliculilor de păr și poate duce la inflamație și acnee. Uleiul conține, de asemenea, proprietăți care ajută la calmarea usturimii și pruritului coşurilor şi iritaţiilor.

Ulei
de arbore de ceai pentru păr

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sănătatea atât a scalpului cât și a părului. De fapt, specialiştii susţin că uleiul de arbore de ceai ar putea fi vindecarea miraculoasă pentru scalpul uscat, cu prurit (mâncărime). Acest lucru se datorează faptului că are capacitatea de a elimina mătreața și de a calma pielea uscată.

Chiar dacă nu suferiți de mătreață, puteți suferi de un scalp uscat, cu prurit, nu numai extrem de iritant, dar care poate duce la alte probleme cum ar fi căderea părului. Un scalp cu prurit este adesea cauzat de o ciupercă, o bacterie sau o reacție alergică, și deoarece ulei de arbore de ceai a fost dovedit a lupta împotriva acestor probleme, poate fi incredibil de eficient. Poate chiar să ajute la vindecarea eczemelor și a foliculitei scalpului.Folosiţi un şampon formulat cu tea tree oil.

Uleiul
de arbore de ceai împotriva păduchilor

Când este amestecat cu ulei de mentă, uleiul de arbore de ceai a fost demonstrat că respinge păduchii. Poate fi folosit inclusiv la copiii mici. Tratamentul cu ulei de arbore de ceai este, de asemenea, un tratament natural eficient pentru a elimina păduchii deja prezenți. Deși este util împotriva paraziților asupra oamenilor, uleiul de arbore de ceai nu este recomandat pentru tratamentul animalelor de companie deoarece toxinele prezente în ulei prezintă un risc ridicat de efecte secundare negative la animalele de companie. Dacă v-ați confruntat vreodată cu păduchi, știți care este o mare problemă, așa că este o veste bună că au existat cercetări științifice care au sugerat că uleiul de arbor de ceai poate fi un tratament eficient. Un studiu din 2012, publicat în Parasitology Research, a constatat că uleiul de arbore de ceai poate fi capabil să ucidă păduchii în stadiile de nimă și adulți ale vieții, precum și să reducă numărul de ouă de păduchi care se desprind de pe păr. Cercetarea efectuată în 2010, în cadrul Universității Queensland din Australia și publicată în BMC Dermatology, a descoperit, de asemenea, rezultate destul de promițătoare. Experții au tratat copiii care suferă de păduchi cu diverse tratamente, inclusiv cu ulei de arbore de ceai. Doar un sfert dintre cei tratați cu un șampon chimic anti-paduchi care conține piperonil butoxid și piretrine nu mai aveau păduchi, totuși, aproape toți copiii tratați cu soluția de ulei de arbore de ceai au scăpat total de păduchi.

Ulei
de tea tree pentru igiena orală

Deoarece uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide bacteriile în timp ce calmează pielea inflamată, este ingredientul ideal pentru utilizarea într-o apă de gură sau pastă de dinți. S-a descoperit, de asemenea, reducerea sângerării gingiilor și a cariilor dentare. Australian Tea Tree Oil Industry Association a efectuat multe dintre studiile asupra uleiului de arbore de ceai, inclusiv unul în care dr. Kate Hammer a constatat că o gamă de bacterii orale, responsabile de cariile dentare, au fost eliminate de uleiul de arbore de ceai chiar și la o diluție scăzută.

Gâtul
roșu și uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai diluat în apă este, de asemenea, un remediu natural pentru o durerea de gât. O durere în gât este cauzată de o infecție virală sau bacteriană care cauzează, de asemenea, o răceală sau o gripă. Aceste virusuri și bacterii cauzează inflamația mucoaselor şi contribuie la durerea în gât. O gargară cu ulei de arbore de ceai este suficientă pentru a calma inflamația și a ușura durerea. Este deosebit de eficient atunci când este utilizat la primul semnde durere sau răceală, pentru a preveni agravarea. De asemena inhalarea de aburi (apă clocotită în care puneţi câteva picături de ulei de arbore de ceai) ajută foarte mult la calmarea mucoaselor iritate. Faceţi zilnic gargară şi inhalare de aburi cu ulei de arbore de ceai, de cel puţin 2-3 ori pe zi, până când toate simptomele dispar. Nu inghiţiţi ulei de arbore de ceai, deoarece este toxic când este ingerat.

Ulei
de arbore de ceai pentru ciuperca unghiei

Uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide paraziții și infecțiile fungice, motiv pentru care este atât de popular pentru folosirea în combaterea ciupercilor, fungilor unghiilor şi pielii. De fapt, s-a dovedit că lucrează la fel de bine ca și tratamentele chimice. Aplicați ulei de arbore de ceai nediluat de două ori pe zi pe zonele afectate, cum ar fi unghiile picioarelor, pentru a ameliora simptomele și, eventual, pentru a vindeca complet aceste afecțiuni inestetice.

Uleiul
de tea tree elimină mirosul neplăcut al picioarelor

Puteți să vă păstrați picioarele mirosind frumos preparând un odorizant pentru picioare: se amestecă 3 linguri de amidon de porumb, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 15 picături de ulei de arbore de ceai și 5 picături ulei de lavandă. Pudraţi picioarele şi interiorul pantofilor şi nu veţi mai avea probleme cu mirosul neplacut. Poți încerca și acest săpun natural cu cărbune și ulei de Tea Tree.

Uleiul
de arbore de ceai alungă insectele

Nu numai că uleiul de arbore de ceai este foarte bun pentru tratarea mușcăturilor și a înţepăturilor de insecte, este de asemenea bun să ţină departe insectele sau chiar să le ucidă. Proprietățile antiparazitare ale uleiului îl fac capabil să distrugă sau să înlăture creșterea paraziților cum ar fi purici, lipitori, păduchi și căpușe. În plus, poate respinge țânțarii, furnicile, păianjenii și multe altele. Ca să ţineţi departe de casa dvs. insectele, îmbibaţi dischete/bile de bumbac în ulei și plasaţi-le strategic în toată casa. Sau, când doriți să vă bucurați de o masă pe terasă în aer liber, amestecați doar câteva picături de ulei cu apă, într-o sticlă cu pulverizator şi pulverizați-vă uniform pe corp, pentru a împiedica țânțarii și alte insecte să se apropie de dvs. Dacă aveți cutii de gunoi în exterior, ele atrag muște, care pot intra în casa dvs. Le puteți respinge cu ulei de arbore de ceai. Pur și simplu pulverizaţi ulei de arbore de ceai diluat în apă pe părțile laterale ale porțiunilor superioare ale cutiilor de gunoi şi muștele vor dispărea „în mod magic”.
Uleiul de arbore de ceai funcționează incredibil de bine pentru tratarea înţepăturilor de ţânţari și altor insecte. Dezinfectează şi reduce umflătura. Aplicați ulei de arbore de ceai diluat într-un ulei purtător pe zonele afectate, pentru a dezinfecta rana, pentru a diminua durerea și a preveni pruritul (mâncărimea). Păstrați rana acoperită cu un bandaj pentru a evita evaporarea uleiului și repetați o dată sau de două ori pe zi, până când mușcătura sau înţepătura se vindecă.

Ulei
de arbore de ceai – contraindicații

  • Uleiul esenţial nu trebuie administrat intern, cu excepţia preparatelor comerciale precum pastilele pentru calmarea inflamaţiei gâtului, în care dozele sunt controlate cu atenţie.
  • A nu se folosi ulei nediluat de arbore de ceai, deoarece poate irita pielea.
  • Pentru zonele sensibile ca cea genitală, folosiţi preparate comerciale special concepute.
  • Nu folosiţi uleiul de arbore de ceai dacă aveţi sensibilitate sau alergie la acesta.
  • Dacă zona pe care s-a aplicat se înroşeşte sau apar arsuri, spălaţi-o imediat cu apă.
  • Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.

Dacă ești interesat de produsele naturale, află tot ce trebuie să știi despre mierea de Manuka!

  • Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News