Descoperă lucruri mai puțin știute despre uleiul de măsline, ce proprietăți are și cum poate fi utilizat.
Cuprins:
Despre uleiul de măsline
Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, rodul măslinului.
Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi.
Genul olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului. Măslinul preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării.
Unele măsline imature sunt verzi și devin negre când se coc. Altele rămân verzi chiar și atunci când sunt pe deplin coapte.
În regiunea mediteraneană, 90% din măsline sunt folosite pentru a fabrica ulei de măsline.
Cum se obține uleiul de măsline
Uleiul de măsline poate poate fi obținut prin extragere chimică sau mecanică din măsline. Extragerea chimică presupune, așa cum este și evident, folosirea diverșilor solvenți chimici pentru separarea uleiului de restul componentelor ale măslinelor.
Extragerea mecanică este, la rândul ei, de două feluri: prin presare la cald sau la rece. Procedeul de presare la rece se face controlat, pentru a menține o temperatură scăzută în timpul extragerii. Acesta este cel care păstrează cel mai bine nutrienții din măsline.
Odată obținut, uleiul de măsline poate fi rafinat sau nu. Dar cum rafinarea implică tratarea uleiului cu anumite produse chimice și expunerea la temperaturi foarte ridicate, prin acest proces se pierd mulți dintre nutrienți. Cel mai sănătos este uleiul de măsline brut, nerafinat, cu o aromă intensă de măsline și cu o aciditate mai ridicată.
- Descoperă rețete și curiozități despre măsline
Ulei de măsline – valori nutriționale
100 ml de ulei de măsline conține:
- acizi grași mono-nesaturați: 73 g
- acizi grași poli-nesaturați: 10,5 g
- acizi grași saturați: 13,8 g
- acizi grași Omega 3:
- acizi grași Omega 6: 0,2-21 g (13)
Nu conține carbohidrați, proteine sau colesterol.
Pe lângă conținutul de acizi grași, 100 g ulei de măsline mai conține:
- vitamina E – 14,3 mg – 93% din doza zilnică recomandată
- vitamina K – 60,2 µg – 59% din doza zilnică recomandată
- vitamina B8 – 0,3 mg;
- betaină – 0,1 mg;
- calciu – 1 mg;
- fier – 0,6 mg;
- potasiu – 1 mg;
- sodiu – 2 mg;
Ulei de măsline – beneficii și proprietăți
Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase.
Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3. Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.
Menține sănătatea inimii
Acidul oleic, principalul acid gras din ulei măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare. Mai mult, unele studii observă că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială.
Menține sănătatea oaselor
Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în restul Europei, ceea ce duce la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni Unii dintre compușii vegetali găsiți în uleiul de măsline s-au dovedit a ajuta la prevenirea pierderii osoase în studiile efectuate pe animale.
Proprietăți antioxidante
Studiile au demonstrat că antioxidanții dietetici vă reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate, de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor.
Proprietăți antibacteriene
Uleiul de măsline conține numeroși nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.
Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere stomacale și cancer de stomac.
Studiile au arătat că uleiul de măsline extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.
Un studiu la om a sugerat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, administrat zilnic, pot elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% din oameni în doar două săptămâni.
Nutrienți importanți din uleiul de măsline:
- Oleuropein. Acesta este cel mai abundent antioxidant din măslinele proaspete, necoapte. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.
- Hidroxitirosol. În timpul coacerii măslinelor, oleuropeinul este descompus în hidroxitirosol. Este, de asemenea, un puternic antioxidant.
- Tirozol. Cel mai răspândit în uleiul de măsline, acest antioxidant nu este la fel de puternic ca hidroxitirosolul. Cu toate acestea, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă
- Acid oleanolic. Acest antioxidant poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice, la reglarea grăsimilor din sânge și la reducerea inflamației
- Quercetin. Acest nutrient poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Cum se consumă uleiul de măsline
Prin gătire sunt distruse componentele benefice din uleiul de măsline, fiind recomandată utilizarea uleiului crud. Uleiul de măsline extravirgin este sursă importantă de antioxidanți și compuși bioactivi din măsline. Din acest motiv, este considerat mai sănătos decât uleiul de măsine rafinat. Depinde însă de cum este consumat.
Cu toate că uleiul de măsline virgin și extra virgin rezistă la temperaturi ridicate, acestea își pierd din aromă atunci când sunt încălzite. Din acest motiv, este recomandat să le folosești în preparate deja gătite, precum salate, sosuri, împreună cu alte condimente pentru marinarea cărnii, pentru asezonarea pastelor sau legumelor deja gătite.
Uleiul de măsline pur poate fi folosit ca substitut pentru margarină și unt pentru a prepara pâine, bruschete, dulciuri sau produse de patiserie. Specialiștii susțin că prin folosirea acestuia în preparatele coapte sunt eliberate grăsimi mononesaturate și compuși polifenolici în alimentele gătite.
Prepararea termică a uleiului de măsline
Punctul de ardere al uleiului de măsline se referă la acea temperatură în jurul căreia uleiul poate începe să ardă, oferind alimentelor gust neplăcut și ducând la pierderea unor compuși benefici.
De asemenea, când temperatura de gătire a uleiului se apropie de punctul său de ardere, se pot elibera radicali liberi. Prin oxidarea acestora se formează compuși aldehidici nocivi (acroleine) și apar grăsimi trans și fum toxic. Acroleinele devin volatile și pot fi inhalate și de persoanele expuse.
Uleiurile de măsline extra-virgin și virgin au punctul de ardere scăzut (160°C), uleiul rafinat avându-l de obicei puțin mai ridicat (216°C). De aceea, se recomandă utilizarea uleiurilor virgine la salate și preparate reci, iar a uleiului rafinat și pentru prăjire.
Utilizarea uleiului de măsline în cosmetică
Uleiul de măsline este folosit de mii de ani, atât în bucătărie, cât și în industria frumuseții datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru piele și păr.
Ulei de măsline pentru păr
Uleiul de măsline are proprietăți uimitoare de hidratare pentru păr și este indicat în diverse tratamente și măști de păr. Grăsimile monosaturate din uleiul de măsline face ca acesta să aibă rezultate uimitoare mai ales în cazul părului uscat și chiar degradat.
În plus, poate fi folosit și în cazul căderii părului, ori al mătreții. Folosit în tratamente și măști de păr, uleiul de măsline întărește firul de păr și stimulează creșterea, previne deteriorarea și despicarea vârfurilor și oferă un luciu sănătos podoabei capilare.
Ca tratament pentru păr este preferat să optăm pentru ulei de masline presat la rece, nerafinat, deoarece acesta își păstrează cel mai bine proprietățile, spre deosebire de cel rafinat.
Ulei de măsline pentru piele
Uleiul de măsline este folosit încă din amtichitate pentru a masa pielea, oferindu-i astfel hidratare, precum și un aspect sănătos și catifelat.
- Hidratant pentru ten și piele. Aplică în fiecare seară uleiul pe faţă, în jurul ochilor şi pe ridurile de expresie. De asemenea, poate fi aplicat pe întregul corp. va hidrata în profunzime și va da un aspect de piele catifelată.
- Demachiant natural. Un demachiant uşor de folosit se găseşte în dulapul din bucătărie! Aplică o cantitate mică de ulei de măsline pe o dischetă demachiantă, iar înlăturarea machiajului din jurul ochilor va fi floare la ureche.
- Înmoaie pielea uscată de pe coate. E un lucru obişnuit primăvara şi vara să observi că ai coatele aspre. Înmoaie-ţi coatele într-un bol cu ulei de măsline cald . Repetă procedeul de câte ori este necesar, iar coatele tale vor fi mai catifelate ca oricând!
- Previne apariția vergeturilor. Atât femeile cât şi bărbaţii se pot confrunta cu aceste mici neplăceri care apar pe abdomen, fese, coapse, şolduri sau sâni. Deşi ele apar cel mai des pe abdomen, în ultimele luni de sarcină, ele pot fi întâlnite şi la persoanele care slăbesc sau pierd rapid masă musculară. Pentru a preveni apariția acestora pe corp, masează zona cu ulei de măsline cel puţin de două ori pe zi şi vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.
Ulei de măsline- utilizări mai puțin cunoscute
- Poate fi folosit ca demachiant natural. Aplică ulei de măsline pe un tampon de vată și șterge ușor machiajul de pe față.
- Curăță vopseaua și urmele de ceara de pe piele. Dacă te-ai murdărit de vopsea sau ți-au rămas urme de ceară de la epilat, te poți curăța cu ajutorul uleiului de măsline
- Perfect ca ulei de cuticule. Datorită proprietăților hidratante poate trata cu succes cuticulele uscate și inestetice.
- Ajută la dezlipirea autocolantelor – Trage un colț al autocolantului și apoi picură câteva picături de ulei de măsline pentru a-l dezlipi mai ușor și fără urme
- Ajută la păstrarea calității încălțămintei de piele. Unge încălțămintea cu o cârpă moale pe care ai pus câteva picături de ulei de măsline și aceasta va străluci și va fi protejată .