Uleiurile vegetale conţin cantităţi variate de grăsimi mononesaturate, polinesaturate sau saturate, dar sunt, în general, dominate de un singur tip. De exemplu, uleiul din seminţe de rapiţă conţine mai mult grăsimi mononesaturate, cel de floarea-soarelui are mai mult grăsimi polinesaturate, iar cel de palmier, grăsimi saturate.
Unele pot preveni accidentele cerebrale
Acizii Omega 3, care sunt grăsimi polinesaturate, scad riscul de maladii cardiace şi accidente cerebrale pentru cei care suferă de boli inflamatorii şi previn maladia Alzheimer.
Grăsimile polinesaturate contribuie la menţinerea flexibilităţii şi porozităţii membranei celulare. Grăsimile saturate duc la creşterea colesterolului şi a riscurilor de maladii cardiace, în timp ce consumul moderat de grăsimi mono şi polinesaturate contribuie la menţinerea colesterolului în limite normale.
Atenţie: consumul zilnic de grăsimi şi uleiuri trebuie să fie de 95 g pentru bărbaţi (7 linguriţe) şi 70 g pentru femei (5 linguriţe).
Citeşte şi alege uleiul care te avantajează
De măsline
Bun: contribuie la scăderea riscului de maladii cardiace şi de cancer mamar, pentru că are un conţinut mare de grăsimi mononesaturate.
Rău: are, totodată,
un nivel ridicat de grăsimi saturate – două linguriţe acoperă 1/5 din necesarul zilnic. Nu
e o sursă bună de Omega 3.
Din seminţe de in
Bun: o sursă mai bogată de Omega 3 decât orice alt ulei. Consumul regulat poate contribui la scăderea nivelului de colesterol.
Rău: e foarte scump, nu se foloseşte la gătit, iar dacă nu e ţinut într-un loc rece şi întunecat, oxidează.
De rapiţă
Bun: e o bună sursă de grăsimi poli şi mononesaturate şi e cel mai sărac în grăsimi saturate dintre toate uleiurile. Conţine de zece ori mai mulţi acizi Omega 3 decât cel de măsline. Poate fi folosit la gătit la temperaturi înalte.
Rău: lipsa de aromă nu îl face potrivit pentru salate şi sosuri.
De palmier
Bun: conţine vitamina E şi caroten, protejând organismul împotriva radicalilor liberi.
Rău: are 85% grăsimi saturate (două lin-
guriţe depăşesc necesarul zilnic al unei femei).
De avocado
Bun: e mai bogat în grăsimi mononesaturate decât cel de
măsline şi e o sursă bună de vitamina E.
Are un uşor gust de nuci, fiind potrivit pentru sosuri.
Rău: e scump şi greu de procurat. Nu conţine aproape deloc acizi Omega 3.
De floarea- soarelui
Bun: are un preţ scăzut şi e o sursă bună de vitamina E. Conţinutul de grăsimi polinesaturate ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului.
Rău: e bogat numai în Omega 6, deci trebuie să se asigure din alte surse acizii Omega 3 necesari pentru o dietă echilibrată (aceste surse pot fi somonul, tonul, nucile, broccoli, spanacul, soia).
Din seminţe de dovleac
Bun: este delicios şi foarte sărac în grăsimi saturate, cu o balanţă echilibrată a grăsimilor mono şi polinesaturate (inclusiv acizi Omega 3).
Rău: e scump şi nu conţine acelaşi nivel de zinc, fier şi magneziu precum seminţele din care este extras.
De nucă
Bun: e o sursă de grăsimi mononesaturate, dar mai săracă în acizi Omega 3. Are o aromă puternică, fiind suficient să se folosească o cantitate mică, ceea ce înseamnă calorii mai puţine.
Rău: este scump, iar aroma dispare la temperaturi înalte, deci nu e potrivit pentru gătit.