Uleiurile vegetale conţin cantităţi va­ri­a­te de grăsimi mo­­­nonesaturate, polinesaturate sau saturate, dar sunt, în general, domina­te de un sin­gur tip. De e­xem­plu, u­leiul din semin­ţe de ra­pi­ţă con­ţine mai mult grăsimi mononesa­turate, cel de floa­rea-soa­relui are mai mult gră­simi po­li­ne­sa­turate, iar cel de pal­mier, gră­simi sa­­turate.

Unele pot preveni accidentele cerebrale

Acizii Omega 3, ca­­re sunt grăsimi po­­linesaturate, scad riscul de ma­la­dii car­­diace şi ac­ci­den­­te cerebrale pen­­tru cei care su­feră de boli inflamatorii şi pre­vin maladia Al­z­heimer.

Grăsimile polinesaturate contribuie la menţinerea flexibilităţii şi porozităţii membranei celula­re. Grăsimile satu­ra­­te duc la creş­te­rea colesterolului şi a riscurilor de ma­la­dii cardiace, în timp ce consumul mo­­­derat de grăsimi mono şi po­li­nesaturate contribuie la menţinerea colesterolului în limite normale.

Atenţie: consumul zilnic de grăsimi şi uleiuri trebuie să fie de 95 g pen­tru bărbaţi (7 linguriţe) şi 70 g pentru femei (5 linguriţe).

Citeşte şi alege uleiul care te avantajează

De măsline
Bun: contribuie la scă­de­rea riscului de ma­la­dii cardiace şi de cancer mamar, pentru că are un con­ţinut ma­re de gră­simi mononesa­tu­rate.
Rău: are, totodată,
un nivel ri­di­cat de gră­­simi saturate – do­uă linguriţe acoperă 1/5 din ne­ce­sa­rul zilnic. Nu
e o sur­să­ bună de Omega 3.

Din seminţe de in
Bun: o sursă mai bo­gată de Omega 3 decât orice alt ulei. Con­su­mul regulat poate contribui la scăderea ni­ve­lu­lui de colesterol.
Rău: e foarte scump, nu se foloseşte la gătit, iar dacă nu e ţinut într-un loc rece şi întunecat, oxidează.

De rapiţă
Bun:
e o bună sursă de grăsimi poli şi mononesaturate şi e cel mai să­rac în grăsimi saturate dintre toate ule­iu­rile. Conţine de zece ori mai mulţi acizi O­me­­ga 3 decât cel de măsline. Poate fi f­ol­o­sit la gătit la temperaturi înalte.
Rău: lipsa de aro­mă nu îl face potrivit pentru salate şi sosuri.

De palmier
Bun: conţine vitamina E şi caroten, protejând organismul împotriva radicalilor liberi.
Rău: are 85% grăsimi saturate (două lin-
guriţe depăşesc ne­cesarul zilnic al unei femei).

De avocado
Bun: e mai bogat în grăsimi mononesaturate decât cel de
măsline şi e o sursă bună de vi­tamina E.
Are un uşor gust de nuci, fiind po­trivit pentru sosuri.
Rău: e scump şi greu de pro­curat. Nu conţine a­proa­pe deloc acizi Omega 3.

De floarea- soarelui
Bun:
are un preţ scă­zut şi e o sursă bună de vi­tamina E. Con­ţi­nutul de grăsimi polinesaturate ajută la men­ţi­ne­rea unui nivel normal al colesterolului.
Rău: e bogat numai în Omega 6, deci tre­bu­ie să se asigu­re din al­te surse acizii O­mega 3 necesari pentru o di­e­tă echilibrată (a­ceste surse pot fi somonul, tonul, nucile, broccoli, spanacul, so­ia).

Din seminţe de dovleac
Bun
: este delicios şi foarte să­rac în grăsimi saturate, cu o balanţă echilibrată a grăsimi­lor mo­no şi po­line­sa­tu­ra­te (inclusiv aci­zi­ O­me­ga 3).
Rău: e scump şi nu conţine acelaşi nivel de zinc, fier şi magne­ziu precum seminţele din care este extras.

De nucă
Bun: e o sursă de gră­simi mononesa­tu­rate, dar mai săracă în acizi O­me­ga 3. Are o aromă puternică, fiind suficient să se folosească o cantitate mică, ceea ce înseamnă calorii mai puţine.
Rău: este scump, iar aroma dispare la temperaturi înalte, deci nu e potrivit pentru gătit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News