Aparent, Remus Dulugeac este unul dintre acei polițiști pe care viața profesională i-a transformat în oameni cu suflet de piatră.
A absolvit Facultatea de Drept în anul 2004, apoi s-a angajat în Poliție în urmă cu 15 ani și a urcat pas cu pas. Acum, este comisar la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Pitești. De aproape zece ani vede zi de zi, la serviciu, orori de tot felul și are de-a face cu oameni de care cei mulți dintre noi fie se tem, fie nici măcar nu vor să se apropie.
Este comisarul care a văzut într-un deceniu orori cât nu văd alții în zece. Un om dur? „Putem spune că da”, afirmă Remus Dulugeac.
O pasiune altfel
Ca orice om, polițistul argeșean are pasiunile sale și lucruri care îi mângâie sufletul. Dacă pentru mulți pasiune este fotbalul, pentru comisarul care anchetează crime și violuri marea pasiune sunt florile. Și nu orice fel de flori. Iubește orhideele atât de mult încât ar putea vorbi ore în șir despre ele. Le cunoaște, le prețuiește, le admiră, le imortalizează.
A iubit de mic muntele și tot ce ține de el. Fotografiază păsări, animale insecte, tot ce înseamnă viața sălbatică. Pentru orhidee însă pasiunea este atât de mare încât cunoaște fiecare specie și ar putea scrie un tratat despre aceste flori.
„Munca noastră este cu cele mai rele specimene ale societății: tâlhari, violatori, pedofili. Instrumentăm cele mai urâte probleme”, descrie, pe scurt, ce face la serviciu comisarul Remus Dulugeac. E mândru de echipa din care face parte și spune că este una dintre cele mai bune echipe de investigații criminale din județ.
Sute de kilometri pentru o fotografie cu o floare
A ajuns să străbată sute de kilometri doar ca să fotografieze o floare. Așadar, este o pasiune foarte costisitoare.
Știe ce specie și unde crește, știe perioada când înflorește. Cum?
„Am descoperit pasiunea mergând pe munte. De circa 25 de ani fac drumeții montane, de fiecare dată fotografiam foarte multe flori și m-am specializat pe orhidee. Sunt cele mai frumoase flori de la noi, din flora spontană„, spune comisarul.
Iubitori de orhidee: un neurolog, un corporatist
Vorbește folosind pluralul pentru că nu e singur. Pe Remus Dulugeac pasiunea pentru orhidee l-a apropiat de alți oameni care, asemenea lui, iubesc florile.
Mai mult decât atât, de-a lungul timpului, a dus numeroși oameni pe munte, să le arate ce de comori ascunde natura: „În ultimii 15 ani cred că am peste 200 de persoane pe care le-am dus pe munte, le-am învățat. Asta-i floarea, acesta-i, muntele asta-i roca”.
Și-a învățat copiii să iubească florile, să respecte natura. Are o fetiță de șapte luni și un băiat de opt ani. La doi ani și opt luni, băiețelul urcase pe vârful Omu, „pe picoarele lui”. Acum, are aparatul lui, fotografiază singur florile.
Nu știm ce rupem și distrugem
De-a lungul anilor și în sutele de călătorii a constatat că sunt mulți români care habar nu au că rup flori de o rară frumusețe, pe care le tratează ca pe buruieni.
„Am văzut români cu buchete întregi de specii protejate, le rup și le aruncă atunci când ajung la mașină. Mă ia capul când îi văd. Unora dintre ei le-am spus, le-am explicat că își bat joc de specii rare sau protejate, mulți își cer scuze, răspund că nu știau. Le rup, dar nu cunosc ce distrug, ce au în mână”.
A constatat că mai e și altă categorie, pe lângă cea a ignoranților. Cei care rup flori rare ca să le vândă.
„Acesta-i poporul nostru”, constată amar. Un popor care trăiește într-0 țară cu peste 70 de specii de orhidee, despre care s-a scris ultima dată acum mai bine de o sută de ani. Căci tot comisarul de poliție povestește că ultima oară când s-a scris o carte despre orhidee în România a fost acum mai bine de un secol.
„Majoritatea românilor nu știu că la noi în țară cresc aproximativ 70 de specii de orhidee. Vorbim de flora spontană. Poate mulți dintre noi am auzit de Sângele Voinicului și Papucul Doamnei. Sunt două specii foarte rare și foarte frumoase, dar pe lângă acestea două mai sunt alte 70 de specii de orhidee. Avem specii care cresc la peste 2.000 de metri altitudine și avem specii care cresc pe malul mării sau pe malul Dunării, în pădurea Letea. Aria de răspândire e fantastică. Depinde de specie. Unora le place pe vârful muntelui, altele cresc în mlaștini, altele prin păduri”, povestește polițistul.
Nu ies bani din asta. Căci cine ar plăti, în România, pentru a studia orhideele, când guvernanților nu le dă mâna să doteze dispensarele de pe la țară?
Expoziție cu orhidee
În toți acești ani, Remus Dulugeac a făcut zeci de mii de cadre cu flori, păsări, insecte, roci.
„Poate merg după o specie până în județul Bihor, sau Suceava, sau la Cazanele Dunării. Fac un drum pentru o singură floare, să o pozez”, spune Remus Dulugeac.
Pe unele dintre ele le-a făcut publice în cadrul unei expoziții foto de Ziua Poliției la sediul IPJ Argeș. Pentru anul viitor, pregătește o expoziție pe care speră să o deschidă la Muzeul Județean Argeș și în care să prezinte toate speciile pe care le-a văzut în toți anii în care a cutreierat țara în lung și în lat pentru a descoperi și imortaliza flori.
Biroul său de la poliție are pereții tapetați cu fotografii cu orhidee. Așa au aflat colegii despre pasiunea sa și mulți dintre ei au fost de-a dreptul șocați, au rămas „ca la muzeu”.
Reacții neașteptate au și unii dintre cei care asistă sau sunt subiectul anchetelor.
”Studiu foarte mult. Luăm vechile lucrări scrise acum zeci de ani, vedem în ce masiv muntos au fost văzute, cunoaștem habitatul, studiem și mergem să căutăm habitatul perfect, perioada de înflorire. În ultimii ani, mergem special pentru o anume specie într-o anume zonă. Vineri, mergem în Munții Retezat pentru a fotografia o anume orhidee”, spune comisarul.
Cea mai ciudată reacție a venit însă din partea unui infractor pe care-l ancheta.