Mai mult de jumătate de milion de concetățeni iau cu asalt ținuturile de la Mediterană sau pe cele încărcate de istorie ale acestei țări. Dar, uneori, o întâmplare nefericită – cum ar fi o amendă pentru că ai parcat într-un loc nepermis – îți poate strica sejurul.

Fiți cu ochii-n patru!

Atena, Salonic și restul orașelor mari din Grecia se confruntă cu problema locurilor de parcare. Dar nu vă așteptați să dați peste tonomate de unde să vă procurați tichetul aferent. În fine, dacă ai pus mașina pe unde ai apucat, în timpul săptămânii, suporți consecințele.

Locurile de parcare, regulamentare au ba, nu sunt foarte bine semnalizate, e și liberul arbitru la mijloc. Așa că atenție de două ori înainte de a vedea unde lași mașina! Fiindcă poți primi în dar foaia cu amenda între ștergător și parbriz. Aham, grecii nu fac daruri! „Cât să fie?”, îți spui în gând, rugându-te ca numărul să fie cât mai mic.

40 de euro

Trebuie să știți că penalitățile pentru parcarea interzisă s-au dublat în ultima perioadă. Așa că vine deznodământul: 40 de euro. OK, nu e o sumă colosală, se poate și mai rău, dar surpriza apare atunci când vezi că nu mai numărul de înmatriculare din spate! Atunci, chiar e o problemă majoră. Fiindcă angajații primăriei care se ocupă cu amenzile sunt informați să nu ofere posibilitatea străinilor să poată părăsi Grecia fără plata amenzii pentru contravenție.

Libertatea îți oferă un ghid practic pentru a fi în regulă cu toate cele și să-ți vezi de sejurul tău, învățând din această lecție:

Cu răbdare, cu noroc

1. Înarmează-te cu răbdare și fii politicos din start! Aceasta chiar dacă grecii nu o au și sunt mult mai răi cu oficialitățile, lucru recunoscut candid și cu zâmbetul pe buze de doamnele de la birourile Poliției Circulație.

2. Trebuie să găsești un Hellenic Post, Poșta lor, sau sediul Primăriei pentru a plăti amenda. Dacă o faci în termen de 10 zile plătești cât scrie, altfel e dublu.

3. Fii gata de a urca precum Sisif. Îl pui pe „Domnul Google” la muncă, fiindcă nici cei care-ți dau amenda nu știu precis de unde-ți procuri numărul de înmatriculare. Mergi la sediul Poliției Circulație și acolo ești îndrumat. Mai întâi, trebuie să lași și talonul original și al doilea număr oficialităților locale!

4. Trebuie să faci copie după toate actele originale, card de identitate sau pașaport, permis de conducere, talon și să plătești o taxă de un euro. Plus să completezi un formular cu datele personale, locul unde era parcat automobilul, numărul amenzii și ora la care ai primit-o.

5. Crezi că ești pe drumul cel bun și scapi repede. Grecia e țară membră UE, dar pune accentul pe documentele scrise, un oraș precum Salonicul, al doilea ca mărime al țării, nu e racordat foarte bine la computer. Trebuie să prezinți și locul unde stai acolo, fie că ești doar în sejur, iar dacă mașina nu e pe numele tău, ci al vreunei companii, e nevoie de procură, iar aceasta să fie tradusă. În limba greacă! Polițiștii îți pot cere să prezinți oricare din act tradus în limba lor și legile trebuie respectate.

6. Oricât ai fi de amabil, este procedura ce trebuie respectată. Cei de la Consulatul României îți asigură asistență, OK, dar există și varianta de a apela la un translator din română în greacă. Sunt foarte puțini pe teritoriul țării. De exemplu, la Salonic este Laura Bumbac, un traducător oficial, poate fi găsită pe internet.

7. Actele trebuie ștampilate de un avocat, apoi să aibă parafa de la Tribunal, alți 10 euro, după un slalom cu taxiul sau pe jos sau cum ți-e norocul prin orașele aglomerate. Atenție, grecii ”rup” ușa la ora 14:00 sau 14:30, după caz! Iar toată aventura aceasta îți ia în cel mai fericit caz 6 ore din zi.

8. Dacă ai fost îndeajuns de amabil – vorba dulce, mult aduce – nu mai trebuie să aștepți talonul și numerele de înmatriculare până a doua zi dimineață când se deschide biroul relațiilor cu publicul. Și doamnele de acolo îți lasă prețioasele obiecte la biroul direct, de la intrare în sediu. Ți se mai verifică o dată toate actele, originale și copiile, ți se transmite politicos că aceasta este procedura, mai te conversezi de fotbal, de Răzvan Lucescu, de PAOK, și pe aici ți-e drumul! Și mai mult noroc altă dată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News