Noul studiu, bazat pe experimente desfăşurate pe cobai obezi, a ajuns la concluzia că procedeul de denumit DBS (deep brain stimulation – stimulare profundă a creierului) care implică implantarea unui dispozitiv care transmite impulsuri electrice precise în creier, reduce tendinţa de a mânca prea mult, potrivit Agerpres.
„Odată replicat în experimente pe voluntari umani, procedeul DBS s-ar putea dovedi rapid tratamentul de care au nevoie oamenii care suferă de obezitate”, crede coordonatorul acestui studiu, Casey Halpern, neurochirurg la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania.
Cercetătorii au ţintit o parte a creierului denumită nucleus accumbens, o mică structură din centrul cerebral legat de recompensă despre care deja se ştie că joacă un rol important în comportamentele adictive.
„Lucrurile care îi împing pe oameni să mănânce prea mult ţin de sistemul de recompensă”, explică Bale. „Astfel, spre exemplu, dacă cineva este foarte stresat sau dacă a avut o zi mai proastă, ar putea să aleagă să se recompenseze prin mâncare”.
În cadrul experimentelor şoarecii au primit acces nelimitat la o hrană săracă în calorii, pentru ca o dată pe zi , timp de o oră, să primească hrană grasă. După ce s-a aplicat procedura DBS, şoarecii au început să mănânce în mod semnificativ mai puţin din hrana grasă, prin comparaţie cu şoarecii care nu au fost supuşi acestei proceduri. În plus, şoarecii trataţi astfel nu au încercat să compenseze deficitul caloric prin consumul unei cantităţi mai mari din hrana săracă în calorii.
După câteva zile de stimulare constantă, dispozitivele au fost oprite, iar şoarecii şi-au reluat vechile tendinţe de hrănire.