Pandemia l-a blocat în Kârgâstan și n-a mai putut atinge punctul terminus – China, dar se consolează cu faptul că a adunat deja multe povești de pe drum. În Italia a revenit în plină pandemie, după 600 de zile de mers pe jos.

După ce a parcurs pe jos El Camino Santiago de Compostela, Daniele Ventola a decis să refacă tot, la pas, un alt drum istoric – cel al Mătăsii. Traseul, sau mai degrabă împletitura de drumuri de caravană, lega bazinul Mării Mediterane de estul Asiei și este considerat de unii istorici ca datând din paleolitic.

Daniele Ventola

„Am planificat plecarea pe 1 august 2018, la un an după ce am absolvit specializarea Antropologie de la Universitatea din Bologna. Mi-au luat cam 12 luni să mă pregătesc adecvat pentru călătorie, să înțeleg ce vize și permise îmi trebuie, ce drumuri să urmez, câți bani îmi trebuie și tot așa”, a povestit tânărul pe site-ul său Vento della Seta.

Românii care l-au ajutat

La patru luni după ce a pornit din Napoli și a străbătut Slovenia și Ungaria, pe 31 decembrie, a pus piciorul pe pământ românesc. „România are multe surprize. Când am ajuns la graniță nu știam la ce să mă aștept, cu toate prejudecățile pe care le avem în Italia și care din când în când îmi bâzâiau prin creier ca niște muște enervante”, a scris Daniele pe pagina sa de instagram, alături de o poză cu Cris și Vlad, doi români pe care i-a întâlnit în drumul său.

Fotografie în Herculane, făcută de italian

„După câteva ore simt nevoia să beau o cafea. Intru într-un bar unde îl cunosc pe tânărul George. Vorbește italiană pentru că a lucrat în Germania împreună cu niște calabrezi și un napoletan. E curios cu privire la povestea mea, îmi oferă o cafea și ceva timp răpit de la munca sa. După o jumătate de oră mă salută ca pe un prieten vechi”, face portretul unui alt român.

Călătorul italian a fost surprins să vadă că are la dispoziție o singură autostradă destul de periculoasă pe care să-și parcurgă drumul.

„Concentrează-te, mergi drept, strada se îngustează și mai mult. După ce inclusiv al cincilea camion care mă depășește mă împinge în zăpadă cu suflul său, mă sperii”, își descrie experiența tânărul. Dar o furgonetă oprește și îl ia. Românul Alin, „cu ochi de lup”.

Dunărea și Carpații, ghizii italianului

Revelionul și l-a petrecut în Moșnița Veche, alături de o familie mixtă româno-italiană, apoi a pornit din nou la drum. Lugoj, Caransebeș, din nou pe A6 (parțial construită). „La stânga văd Carpații care încep să domine orizontul. Sunt încă joși, înzăpeziți, frumoși… Sunt 1.360 de pași într-un kilometru și Carpații învăluie valea ca două mâini care cuprind tandru o față”, își descrie italianul traseul.

Pericolul pe care îl întâlnește pe toate drumurile sunt câinii. „Sunt mulți pe lângă pensiuni-baruri-benzinării, mai sunt câinii de la stâne sau chiar câini care stau pe câmpurile din jurul autostrăzii”.

De neuitat pentru Daniele a fost întâlnirea cu Dunărea. „Nu mi-o aminteam atât de frumoasă, când am văzut-o prima oară în Budapesta. E impunătoare, meditativă și silențioasă, cel puțin până când se întâlnește cu A6 care continuă să facă victime printre câini și care cu zgomotul mașinilor și camioanelor distruge liniștea”, a scris antropologul.

În Drobeta-Turnu Severin încearcă o pizza în varianta românească, „care este servită cu ketchup și maioneză”.

După 167 de zile de mers de când a plecat din Italia a trecut granița bulgărească. Apoi au urmat Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâstan, unde pandemia l-a oprit pentru o lună.

În acest răstimp, i-a expirat viza pentru China și criza COVID l-a obligat să întoarcă în Italia, scurtându-și călătoria. La final, Daniele crede că l-a ajutat mult în călătoria sa și faptul că a studiat antropologia. „Această disciplină te învață să-ți dai la o parte propria cultură și să înveți de la zero, să abordezi orice cultură nouă fără preconcepții”.

Urmărește-ne pe Google News