Antioxidanţii conţinuţi de legume şi fructe contribuie la prevenirea multor afecţiuni cronice.
“Dacă nu îţi mănânci legumele, nu ai voie să te joci astăzi cu copiii!”. Aşa ne ameninţau părinţii când eram mici. Ştiau ei ce ştiau. Studiile de specialitate au arătat că o alimentaţie bogată în legume şi fructe este cea mai la îndemână “armă” cu care putem preveni apariţia diferitelor tipuri de cancer. Pe lângă vitaminele pe care le conţin, alimente precum broccoli, ceapa sau roşiile sunt bogate în antioxidanţi care ajută organismul să se protejeze.
Conform unui studiu efectuat recent în Marea Britanie pe un număr de 4.000 de persoane, s-a ajuns la concluzia că şansele de îmbolnăvire de cancer sunt mult mai mici pentru cei care au consumat cel puţin un măr pe zi în timpul copilăriei. Acest lucru se datorează substanţelor antioxidante din acest fruct şi care sunt benefice chiar şi după îmbolnăvire. Administrate cu regularitate persoanelor care au cancer de colon, merele încetinesc evoluţia bolii. Celulele canceroase pot fi inhibate de oţetul de mere care le încetineşte ritmul de înmulţire.
Medicii americani sunt de părere că persoanele care consumă oţet de mere, în cantităţi mici, măcar o dată pe săptămână, au mai puţine şanse de a se îmbolnăvi de cancer.
Broccoli
Ceapa verde
Bogată în antioxidanţi puternici, ceapa verde previne bolile cardiovasculare şi poate reduce riscul de cancer ovarian şi mamar la femei. Substanţele din ceapă stimulează producerea unor enzime care neutralizează celulele cancerigene. Consumul regulat de ceapă verde contribuie la reechilibrarea hormonală a organismului.
Roşiile
Gătite, crude, sub formă de sos ori pastă, roşiile sunt un anticancerigen puternic şi pot fi consumate în cantităţi mari. Ele conţin un număr mare de antioxidanţi sub formă de vitamina C şi flavonoizi, substanţe care îi dau şi culoarea roşie. S-a dovedit că roşiile reduc riscul de cancer de prostată cu 50%.
Efectele anticancerigene ale usturoiului au fost demonstrate în studii clinice, care au arătat o scădere a incidenţei cancerului de sân la femeile care consumau săptămânal câţiva căţei. Se pare că responsabile de beneficiile sale sunt aceleaşi substanţe antioxidante care îi conferă şi aroma caracteristică.
Cireşele
La fel ca toate fructele roşii, cireşele sunt o sursă naturală de antioxidanţi. Acestea ajută la prevenirea şi repararea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi. Quercetina, un flavonoid care se găseşte în compoziţia chimică a cireşelor, este un agent anticancerigen puternic, ce acţionează la nivelul celulelor din organism.
Prunele
Foarte mulţi nutrienţi şi antioxidanţi se regăsesc în acest fruct şi contribuie la prevenirea apariţiei mai multor boli. În plus, prunele au puţine calorii şi nu îngraşă. Astfel, pentru a te proteja de cancer, este bine să consumi două-trei fructe în fiecare zi.
Spanacul
Afinele
Chiar dacă sunt mai greu de procurat în cantităţi mari, aceste fructe sunt considerate adevărate “bombe” de antioxidanţi. Substanţele din conţinut ajută organismul să se protejeze de apariţia cancerului. Este recomandat un consum săptămânal de afine.
Iaurtul
Bacteriile din acidul lactic prezent în iaurtul natural (netratat la căldură) apără organismul de infecţii şi împiedică formarea substanţelor cancerigene în tubul digestiv. Pentru a preveni apariţia cancerului, se recomandă consumul regulat şi al altor lactate care conţin albumină şi mult calciu.
Cereale integrale
Produsele naturiste cu un conţinut mare de antioxidanţi ajută la prevenirea cancerului. Iată câteva dintre cele mai eficiente:
Administrare: o tabletă/zi. Preţ: 19,80 lei.
√ Antioxidanţi. Protecţie împotriva bolilor civilizaţiei: Produsul previne apari-ţia bolilor cardiovasculare, menţine elasticitatea pielii şi acţionează împotriva creşterii colesterolului. Antioxidanţii încetinesc procesul de îmbătrânire.
Administrare: o tabletă de 2 ori/zi. Preţ: 32 de lei.
√ Ceai Antioxidant (Fares): Are o compoziţie “de zile mari”, conţinând, printre altele, ginkgo biloba, roibos, ceai verde, hibiscus, măr, cătină, măceşe, mentă, cacao, ulei esenţial de grepfrut. Acesta împiedică degradarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind o sursă importantă de antioxidanţi. Poate anihila acţiunea radi-calilor liberi, prelungind tinereţea şi făcându-te să te simţi plin de energie.
Administrare: 2-3 căni/zi, până în ora 14.00. Preţ: 5 lei.
√ Vialong: Produs ce îţi menţine energia la parametri ridicaţi, îmbunătăţeşte circulaţia la nivel cerebral şi periferic. Vialong te susţine în cazul în care activitatea ta cotidiană este foarte stresantă şi îţi redă pofta de viaţă la orice vârstă.
Administrare: o tabletă/zi, dimineaţa. Preţ: 62,50.
Produsele prezentate le puteţi găsi în magazinele cu profil naturist, din str. Splaiul Independenţei nr. 2 K şi din strada Lipscani nr. 104.