Însă, folosite în exces, ele ne pot afecta vederea. Cu toate acestea, un medic oftalmolog din Sălaj demonstrează că, dacă e folosită corect, tehnologia modernă ne poate ajuta la recuperarea vederii.
Dr. Alexandru Dimitriu, medic oftalmolog la o clinică din județul Sălaj, a căutat timp de mai mulți ani soluții pentru tratarea ambliopiei. Numită și boala ochiului leneș, aceasta e caracterizată prin performanța slabă a unui ochi.
Între 2% și 5% din întreaga populație a lumii a fost diagnosticată cu ambliopie, o afecțiune răspândită, mai ales, în rândul copiilor. Ambliopia este o afecțiune tăcută, care nu transmite simptome ușor de sesizat ca în cazul altor boli.
Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.
Ambliopia poate fi recuperată complet dacă este depistată și diagnosticată la timp. De cele mai multe ori, copiii nu își dau seama de problemele cu care se confruntă, nu le pot transmite părinților și, astfel, nu ajung la un consult oftalmologic.
În urma cercetărilor sale, a descoperit în SUA o serie de softuri cu exerciții sub forma unor jocuri video, cu ajutorul cărora a dezvoltat o metodă unică de terapie vizuală.
Timp de opt ani, zeci de pacienți și-au recuperat vederea la clinica sa prin intermediul exercițiilor pleoptice și ortoptice computerizate.
Cea mai utilizată metodă de tratament pentru ambliopie este obturarea ochiului sănătos cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Din experiența multor medici oftalmologi, s-a observat că această metodă este neplăcută, incomodă și creează un disconfort ridicat pentru pacient, iar eficiența nu este întotdeauna cea dorită.
Totodată, specialiștii consideră că recuperarea vizuală în cazul acestei metode poate avea loc doar până la vârsta de 6-7 ani.
„Ne-am dorit să găsim o terapie cu care să obținem rezultate bune cu un disconfort minim, inclusiv la pacienți cu vârsta mai mare de 7 ani. Softurile pe care le folosim conțin exerciții sub forma unor jocuri video pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii. Prin intermediul jocurilor se folosește neuroplasticitatea creierului pentru a-l stimula să folosească din nou ochiul ambliop (ochi sănătos din punct de vedere anatomic). Astfel, pacienții percep terapia ca pe o joacă”, spune medicul oftalmolog Alexandru Dimitriu.
Metoda concepută pentru recuperarea vederii ochiului leneș permite crearea unui plan de tratament personalizat prin adaptarea parametrilor tehnici pentru fiecare pacient în parte.
Specialiștii pot monitoriza în timp real performanțele pacienților și pot readapta planul de tratament în funcție de rezultate.
După realizarea setărilor personalizate, pacientul începe sesiunea de exerciții pentru recuperarea vederii.
Fiecare sesiune poate dura între 20 și 30 de minute, iar dificultatea exercițiilor crește pe măsură ce pacientul își îmbunătățește vederea.
Dr. Alexandru Dimitriu susține că „recuperarea se realizează în două etape: terapia pleoptică pentru recuperarea vederii ochiului leneș, iar apoi – terapia ortoptică pentru educarea vederii binoculare.”
În prezent, zeci de pacienți din România au reușit să își recupereze vederea cu ajutorul jocurilor video.
„Am folosit metoda de recuperare a vederii prin jocuri video la zeci de pacienți din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 6 și 47 de ani. La 90% dintre pacienți s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale, recuperându-și astfel vederea binoculară”, afirmă medicul oftalmolog.
Terapia este posibilă atât la cabinet, cât și la domiciliu, fie că pacientul se află în România sau în altă țară.
„Avem nevoie de un set de investigații în funcție de care se realizează planul de tratament. Apoi se setează toți parametrii necesari pentru efectuarea exercițiilor la calculator, iar pacientul poate începe sesiunile de terapie vizuală acasă”, explică medicul.
Totodată, îngrijorat de numărul din ce în ce mai mare de pacienți cu miopie, Dr. Alexandru Dimitriu dezvoltă o metodă de terapie vizuală pentru încetinirea/stoparea progresiei miopiei la copii.
Bazându-se pe cunoștințele acumulate în timp și rezultatele pacienților care și-au recuperat vederea, medicul oftalmolog își dorește să dezvolte și o aplicație mobilă proprie, complementară terapiilor folosite până acum.
În prezent, medicul oftalmolog desfășoară alături de colegii săi, campania „#ambliopiadistrugevisuri” – o campanie de informare și conștientizare cu scopul de a preveni ambliopia în rândul copiilor.
În schimb, la începutul acestei luni, a avut loc un transplant parţial de cornee, în premieră, la Spitalul Militar din Capitală.
Anul trecut, în septembrie, în Mexic a fost semnalat un caz medical deosebit de rar. Medicii au găsit un vierme în ochii unui băiat.