Tideglusib, un medicament care a fost creat pentru bolnavii de Alzheimer le-a oferit o surpriză de proporții cercetătorilor. Pe lângă efectele benefice pe care le are în tratarea afecțiunii degenerative, acesta are capacitatea incredibilă de a regenera dinții! Pare de domeniul SF, dar rezultatele obținute în laborator de oamenii de știință nu lasă loc de dubiu.
Un medicament folosit în Alzheimer ne-ar putea scăpa de carii, prin stimularea producției de dentină
Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa dentară să producă dentină, adică să refacă stratul mineral aflat imediat sub smalț și care este distrus de carii. Dentina se reface în mod natural și fără ajutor, însă într-o foarte, foarte mică măsură și mult mai lent decât avansează cariile.
Ca să testeze această teorie, imediat ce au realizat potențialul medicamentului, cercetătorii au introdus în cavitățile formate de carii în dinți bureți minusculi din colagen, biodegradabili, îmbibați cu Tideglusib. Într-o lună și jumătate, dinții au fost complet reparați, fără urmă de carie!
Deocamdată, experimentele dentare au fost făcute pe șoareci, însă cum Tideglusib a trecut deja prin teste pe subiecți umani, în cercetarea făcută pentru maladia Alzheimer, și s-au stabilit atât efectele benefice, cât și eventualele efecte secundare, e foarte posibil ca anumiți pași să fie săriți și medicamentul să intre mai repede în uz în domeniul stomatologic. În mod normal, pentru un medicament care n-a fost testat, așteptarea ar fi de câțiva ani.
Înmulțirea veștilor bune din domeniul stomatologiei n-ar trebui să ne facă însă să uităm că trebuie să ne îngrijim dantura, pentru a preveni orice fel de problemă, și să mergem la medic măcar o dată la 6 luni, pentru un control de rutină. După 40 de ani e recomandat să mergem chiar mai des la stomatolog, pentru că e vârsta la care pot apărea primele semne de parodontoză.
VIDEO/ Doi elevi au inventat pantofii inteligenți: cu lanternă, aer condiționat și masaj!