Numeroase studii arată că berea poate fi un adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, evident, cu o condiţie de bază: să fie consumată cu moderație. Pe lângă faptul că poate reduce incidența afecţiunilor cardiovasculare cu până la 30%. bere conține multe minerale şi vitamine benefice, printre care potasiu, magneziu și vitamine de tip B, dar și carbohidrați, asigurând organismului uman 15% din doza zilnică recomandată pentru aceste substanțe. În plus, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteină din sânge care, în cantități mari, deveine un factor activ în declanşarea bolilor de inimă.
Atenţie însă! “Într-adevăr, berea poate juca acest rol în procesul de prevenție, consumarea ei cu moderație putând să conducă la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Datorită compoziției sale, berea poate crește cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariției bolilor coronariene se poate reduce. Trebuie avut în vedere însă faptul că beneficiile pentru organism pot apărea doar atunci când ne încadrăm în limitele consumului moderat, acesta însemnând, mai exact, o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maximum 5%”, atenţionează dr. Corina Zugravu.
Alte băuturi la fel de bune
- Ceaiul verde: bogat în fier și antioxidanți, ceaiul verde poate preveni creșterea tensiunii arteriale, iar consumat timp de un an, poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune. Atenţie însă! Acest ceai nu este indicat să fie consumat de către persoanele cu probleme deja existente ale cordului.
- Cafeaua: este, și ea, o sursă bogată în antioxidanți care pot reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Consumul a maximum trei căni de cafea pe zi poate reduce pericolul de îmbolnăvire. Atenţie însă! Dacă se depășește acest nivel de consum zilnic, efectul este contrar celui scontat: apar riscuri de îmbolnăvire a inimii.