Cuprins:
„Urăsc absolut ananasul pe o pizza”, spune unul dintre proprietari
Proprietarii localului și personalul încearcă, astfel, să-i descurajeze pe clienți să comande pizza hawaiană, apreciată în Regatul Unit. În meniu se specifică: „Da, pentru 100 de lire sterline poți avea și ananas. Comandă și șampanie! Hai, monstrule!”.
„Urăsc absolut ananasul pe o pizza”, a spus Francis Woolf, coproprietarul restaurantului din Norwich.
Bucătarul-șef, Quin Jianoran, a fost de acord cu întreaga situație, adăugând: „Ananasul pe pizza? Nu. Aș prefera să pun o căpșună pe una decât ceva tropical”.
Patru din 10 britanici detestă ananasul pe pizza
În 2017, YouGov a efectuat sondaje privind pizza hawaiană. S-a constatat că, în timp ce 84% dintre britanici au spus că le place pizza și 82% le-a plăcut ananasul, doar 53% au spus că le place ananasul pe pizza. Mai mult de patru din 10 britanici (41%) au spus că nu le place ananasul pe pizza.
Invenția pizzei hawaiană este atribuită lui Sam Panopoulos, care a emigrat din Grecia în Canada în 1954 la vârsta de 20 de ani și a condus mai multe restaurante în Ontario împreună cu cei doi frați ai săi.
Premiera, în anii 1960
Panopoulos a început să adauge ananas la pizza în anii 1960, la scurt timp după ce Hawaii s-a alăturat SUA în 1959, și se spune că a numit pizza „hawaian” după marca de conserva de ananas pe care a folosit-o.
Problema dacă ananasul ar trebui să fie pe o pizza este dezbătută larg și aprins. În 2017, președintele Islandei a fost nevoit să clarifice că nu intenționează să interzică oficial ananasul pe pizza după ce le-a spus elevilor de la un liceu că se opune în mod fundamental rețetei.