Cuprins:
Pe 11 aprilie 2022 Uniunea Teatrală din România (UNITER) își va alege noul președinte pentru următorii patru ani. Singurul candidat înscris în cursă este scenograful de teatru și film Dragoș Buhagiar, în vârstă de 56 de ani, potrivit unui anunț făcut de organizația culturală. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1995 și membru al UNITER din 1993.
Dragoș Buhagiar îl va înlocui astfel pe actorul Ion Caramitru, care s-a aflat în fruntea UNITER din 1990, când a fost înființată instituția. Caramitru a murit pe 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani.
De asemenea, managerul cultural Aura Corbeanu candidează pentru funcția de vicepreședinte. Ea a deținut funcția de vicepreședinte și în mandatele anterioare.
Perioada de înscriere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al UNITER s-a încheiat în data de 11 februarie, iar peste două luni va avea loc Adunarea Generală a membrilor UNITER pentru alegerea conducerii în perioada 2022 – 2026 (președinte, vicepreședinte, Senat / Consiliu director).
Cine este Dragoș Buhagiar
Dragoş Buhagiar este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați scenografi de teatru din România. În 2019, a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie a spectacolului „Povestea prinţesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
De asemenea, a reprezentat România, în perioada 6-16 iunie, la Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga – cea mai mare expoziţie de scenografie de teatru din lume, prin expoziţia „Ruinele Scenei”, organizată de Institutul Cultural Român.
A realizat scenografia pentru numeroase spectacole ale Teatrului Bulandra, Teatrul National „I. L. Caragiale”din Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie și a colaborat cu unii dintre cei mai valoroşi regizori români precum: Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Felix Alexa În perioada 1997-1999, a predat în cadrul departamentului de scenografie la Academia de Teatru şi Film (UNATC).
Mai are alte opt premii Uniter pentru spectacolele „Roberto Zucco”/ „Orfanul Zhao” (1996), „Chira Chiralina”/„Boss Gradys boys” (1997), „Alchimistul”/ „Baal” (2002), „Oblomov” (2003), „Elisaveta Bam” (2006), „Shaking Shakespeare” (2010), „Cafeneaua” (2016), „Povestea prinţesei deocheate” (2018).
Cine este Aura Corbeanu
Aura Corbeanu este profesor universitar doctor, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, vicepreşedinte executiv al Asociației UNITER-Uniunea Teatrală din România, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, membru în Consiliul Administrației Fondului Cultural Național – AFCN, expert în proiecteşi programe culturale naţionale şi europene.
foto: Hepta