Ce înseamnă stand up paddle sau paddle board

Stand up paddle sau SUP este un sport nautic în care se folosește o placă. Practic, se vâslește în timp ce stai în picioare pe o placă. Acest tip de sport a devenit tot mai apreciat în lumea întreagă și are din ce în ce mai mulți practicanți și în rândul românilor.

SUP poate fi practicat de orice categorie de vârstă, începând de la copii, sub supravegherea unui adult, şi până la vârste înaintate, întrucât nu necesită condiţii speciale, iar nivelul de dificultate este, de regulă, scăzut.

Cum se practică stand up paddle

Partea cea mai interesantă și mai atractivă, pe lângă plimbarea în sine pe apă, este dată de faptul că SUP se învață în doar 10 minute. Și se poate practica pe orice fel de apă.

Stand Up Paddle este un sport în care ai nevoie doar de o placă, de o vâslă și, obligatoriu, de echilibru. Și, dacă pentru alte sporturi nautice valurile sunt o condiție esențială, în acest caz un lac sau o mare liniștită sunt ideale.

Pentru început, cel mai bine este să te poziționezi în genunchi pe placă.

Poți începe prin a vâsli așezat în genunchi și imediat ce te simți confortabil, încearcă să te ridici în picioare, cu umerii spre partea din față a plăcii
Ține picioarele flexate și tălpile depărtate, pentru echilibru.

Încearcă să introduci corect pala în apă, cât mai departe posibil, în față și să scoți pagaia din apă la nivelul picioarelor.

Echipament pentru stand up paddle

Echipamentul de bază pentru stand up paddle este compus dintr-o placă SUP și o vâslă. Chiar dacă știți să înotați foarte bine, este indicat csă aveți și o vestă flotantă și, în funcție de gradul de dificultate a traseului ales, o cască de protecție. Dacă vorbim de apă rece, pe listă poate fi inclus și un costum de neopren.

Poți completa acest echipament cu un bidon cu apă, pentru a te hidrata în timpul plimbării și cu un rucsac etanș, pe care îl poți plasa sub elasticul din partea de față a plăcii sau fixat pe chingile din spate, dacă placa dispune de acestea.

Unde poţi să te dai cu paddle board în România

După ce te familiarizezi cu acest sport, cu siguranță îți vei dori să-l practici cât mai des. Poți să-ți achiziționezi propriul echipament sau poți merge în locuri în care îl poți închiria. Iată unde poți să te dai cu paddle board în România:

Unde poți să te dai cu paddle board în România

Delta Neajlovului

Delta Neajlovului se află la numai 30 km de București și e minunat să te bucuri de ea stând în picioare și vâslind printre lotuși, nuferi și stuf, înconjurați de verdele nesfârșit al pădurii și de luciul de poveste al apei. Delta Neajlovului este depășită doar de cea a Dunării în materie de biodiversitate, având peste 140 de specii de pasări, 31 de specii de mamifere, 8 specii de reptile, 13 specii de pesti și mii de specii de plante dintre care 70 pe cale de dispariție.

Lacul Snagov

Lacul Snagov este situat la jumătate de oră de București și face parte din rezervația naturală Snagov, fiind o arie minunată de liniște, adăpostind specii rare de faună și floră. Aici se pot practica mai multe sporturi nautice, printre care și stand up paddle board.

Lacul Cernica

Lacul Cernica este situat la doar 14 kilometri de București și reprezintă o zonă specială de protecție avifaunistică, având în componența sa pădurea Cernica.

Lacul Siriu

Lacul Siriu din județul Buzău este înconjurat de priveliști de vis și este locul unde se pot practica o mulțime de sporturi nautice. Aici poți veni cu prorpiul echipament sau poți închiria de la fața locului. De asemenea, poți primi instructaj și alte facilități contra cost. Lacul Siriu este printre cele mai frumoase locuri unde poți să te dai cu paddle board în România.

Lacul Vidraru

Situat în județul Argeș, Lacul Vidraru este un punct de atracție pentru cei care vor să traverseze Trasfăgărășan. Pe Barajul Vidraru se pot practica sporturi extreme, aici fiind amenajată cea mai înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping. La câteva sute de metri de Baraj se află debarcaderul, de unde se organizează curse de agrement cu vaporașul. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.

Lacul Tarnița

Lacul de acumulare din județul Cluj care a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Are o suprafață de aproximativ 215 hectare și este poziționat între comunele Mărișel, Gilău și Rasca. Este locul perfect atât pentru pescuit, cât și pentru sporturi precum schi nautic sau plimbări cu barca. Este printre cele mai frumoase locuri unde poți să te dai cu paddle board în România.

Descoperă și alte obiective și trasee în Munții Apuseni.

Lacul Beliș – Fântânele

Lacul Beliș – Fântânele este artificial cu o lungime de 13 km, aflat în Cluj. Este înconjurat de munții Gilăului, Munții Vlădeasa și Muntele Mare, peisajul fiind unul de poveste, care te va face să îți dorești să nu mai pleci din acele locuri. Este, cu siguranță, printre cele mai frumoase locuri unde poți să te dai cu paddle board în România.

Izvorul Muntelui

Izvorul Muntelui se află în județul Neamț, la 4 km de orașul Bicaz și în imediata apropiere a Parcului Național Cheile Bicazului. Izvorul Muntelui are un port frumos amenajat de unde turiștii se pot lansa la apă cu ușurință cu paddle board-ul, putând să admire peisajele și frumusețile naturale.

Unde poți să te dai cu paddle board în București

Lacul Herăstrău

Lacul Herăstrău este un lac antropic, situat în nordul orașului București, în parcul cu același nume. Este amenajat pe râul Colentina, în zona unde acesta traversează intravilanul orașului, între Lacul Băneasa în amonte și Lacul Floreasca în aval.

Lacul Floreasca

Lacul Floreasca este un lac antropic din București, sectorul 1, are o suprafață de 70 ha, lungimea de 3 km, lățimea între 100-800 m și o adâncime de 1-5 m. Lacul Floreasca este unul dintre cele mai la îndemână atunci când vrei să te dai cu paddle board în București. Este accesibil din Parcul Bordei. Pe malul lacului veți găsi un debarcader și un ponton, fiindu-vă de mare ajutor pentru a vă lansa la apă.

Râul Dâmbovița

Tot în București, centre de SUP găsești pe râul Dâmbovița, lângă Biblioteca Națională a României, unde se amenajează, pentru lunile de vară.

În Parcul IOR

Și în lacul din parcul IOR se poate practica stanp ud paddle de către cei care doresc și iubesc acest sport. Aici poți închiria echipament și poți primi instructaj, în cazul în care ești începător și încă nu ți-ai achiziționat propriul echipament.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News