Dacă pe timpul verii sau la început de iarnă gospodinele pregătesc cele mai multe rețete de dulceață sau gem și le depozitează în cămară, ei bine, după momentul deschiderii, borcanele trebuie depozitate într-un alt loc, pentru a nu se strica ori mucegăi. Unde se ține dulceața după ce a fost desfacută.
Unde se ține dulceața după ce a fost desfăcută
Perioada potrivită pentru consumul borcanelor de gem sau dulceață, sau orice alte conserve dulci făcute în casă, depinde de modul în care acestea au fost pregătite, dacă s-a folosit zahăr în conservarea preparatului, dar și ce cantitate.
Este cunoscut deja faptul că zahărul este ingredientul care sporește rezistența fructelor pregătite în borcane, deoarece acționează drept un conservant, întărind fructele. Odată adăugat în rețete de dulceață sau gem, zahărul poate influența și perioada de consum a acestora.
Nedesfăcute, borcanele de dulceață pot fi păstrate în cămară, sau în orice alt loc răcoros, aerisit și întunecat, până la 12 luni, însă dacă se desface un borcan de dulceață, atunci acesta nu mai poate fi păstrat în cămară.
Odată desfăcute, borcanele cu dulceață sau gem se păstrează la frigider sau la temperaturi scăzute. Temperatura rece va încetini semnificativ creșterea microorganismelor. În caz contrar, expunerea lor în lumina soarelui sau la temperaturi ridicate poate duce la alterarea conținutului și apariția mucegaiului la suprafață.
Astfel, păstrate la frigider, borcanele cu dulceață care au fost desfăcute, vor rezista o perioadă mai lungă de timp.
Un borcan de dulceață care are în compoziție zahăr pentru conservare, poate fi păstrat la frigider și consumat într-o perioadă de până la șase luni, după deschidere. Însă, este recomandat să fie consumat mai repede de atât, deoarece, odată deschise, borcanele cu dulceață ori gem, sunt expuse la aer și pot atrage bacterii care vor degrada calitatea produsului.
Un borcan de dulceață care nu are zahăr în compoziție, ci doar fructe, va putea fi păstrat la frigider pentru o perioadă de 3,4 săptămâni de la deschidere. Ulterior, în interiorul borcanului pot apărea urme de mucegai și fermentație.
Borcanele cu dulceață, după ce au fost deschise, pot fi păstrate și într-un loc mai răcoros, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp, până la o săptămână.
Indiferent de tipul de dulceață ales, este important să verifici semnele de alterare. Acestea pot fi: miros neplăcut de drojdie, asemenea alcoolului fermentat, dar și creșterea mucegaiului la suprafață sau pete albe neclare în interiorul borcanului sau pe dulceață în sine.
De asemenea, un alt semn evident că produsul nu mai este bun pentru consum este și separarea ingredientelor din interiorului borcanului. Dacă observi aceste semne, nu este recomandat să mai consumi produs din interiorul borcanului.
Citește și: Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi
Sursă info: marthastewart.com
Sursă foto: 123rf.com