Aceste rezervaţii vizează concilierea conservării biodiversităţii şi a activităţilor umane prin utilizarea durabilă a resurselor naturale. Ele există acum în 124 de ţări.
Pentru prima dată, o rezervaţie a biosferei a fost desemnată în Regatul Eswatini, în zona munţilor Lubombo, între Mozambic şi Africa de Sud. Acest sit găzduieşte ecosisteme de păduri, zone umede şi de savană şi 88 de specii de mamifere, între care rinocerul alb sau leopardul african, a afirmat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, cu sediul la Paris.
Trei situri au fost de asemenea recunoscute în Spania (Aldo Turia, La Siveria şi Valle del Cabriel), două în Italia (Po Grande şi Alpii Iulieni) şi două în Suedia (Vindelälven-Juhtatdahka, pe cercul arctic, şi Voxnadalen în centrul ţării).
Înscrierea rezervaţiei Nordhordland din vestul Norvegiei, care include atât zone marine cât şi terestre, marchează întoarcerea Norvegiei la programul ONU, la 22 de ani după retragerea singurului său sit, rezervaţia biosferei din nord-estul Salvard, se menţionează în comunicat.
În Asia, se disting cinci astfel de situri: două în Coreea (Gangwon şi râul Imjin din Yeoncheon), două în Indonezia (Saleh-Moyo-Tambora şi Togian Tojo Una-Una), şi unul în Japonia (situl Kobushi care cuprinde majoritatea Munţilor Kanto).
Recomandări
Drone kamikaze rusești surprinse deasupra Republicii Moldova, la doar 100 de metri de sol. Reacția Guvernului de la Chișinău
UNESCO a anunţat de asemenea extinderea a opt rezervaţii existente ale biosferei, dintre care trei în Spania şi două în Chile.
Adoptat la începutul anilor 1970, programul UNESCO „Omul şi Biosfera” vizează îmbunătăţirea relaţiilor dintre om şi mediul său natural. „Este o iniţiativă de pionierat la originea noţiunii de dezvoltare durabilă”, susţine organizaţia ONU.
FOTO: Arhivă
Libertatea a pătruns în clădirile din patrimoniul UNESCO de la Cernăuți, a asistat la cursuri de teologie LIVE și a vorbit cu ucrainenii: „Vin să se roage doar la restanțe”
Citește și: Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. UNESCO a distins-o cu titlul de „Tezaur Uman Viu”
Ministrul Culturii crede că includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO este o „trăznaie”: „Haideţi să facem România să fie toată situri arheologice, să blocăm ţara”
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Libertateapentrufemei.ro
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
FANATIK.RO
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Elle.ro
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Observatornews.ro
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
HOROSCOP
Horoscop 18 noiembrie 2024. Balanțele au în față o zi care vine cu mai multe provocări decât sunt ele obișnuite și s-ar putea să nu reziste la toate