Este foarte important să va duceţi la o manichiuristă profesionistă şi să nu va lăsaţi pe mâna oricui atunci când apelaţi la astfel de servicii. Se pot transmite diverse boli, unele foarte grave, dacă instrumentarul folosit nu este bine sterilizat, dacă celelalte instrumente nu sunt de unică folosinţă, dacă recipientul în care va înmuiați degetele nu este curat şi dezinfectat.

De la micoze la boli virale gen hepatite B sau C, toate acestea pot fi transmise într-un cabinet de manichiură dacă nu sunt respecatate normele de igienă.

Lăsând la o parte bolile transmisibile, vă puteţi pricopsi şi cu unghii încarnate. Acestea apar datorită faptului că marginile unghiale sunt permanent tăiate inadecvat, ele cresc şi irită permanent pielea din jur şi astfel se suprainfecteaza, apar puroiul, roşeaţa şi durerea locală. Uneori apare un ţesut cicatriceal în exces, că o mică escrescență situată chiar la marginea unghiei şi atunci vorbim de unghie încarnată la propriu.

De regulă unghia încarnată apare la nivelul marginilor externe ale unghiilor degetelor mari de la picioare. Dar pot apare la nivelul oricărei unghii, fie picioare fie mâini.

Nicio cremă nu funcţionează, nicio pastilă nu rezolvă problema. Uneori infecţia locală este atât de mare încât medicul vă va prescrie şi un antibiotic oral, tratament care trebuie început cel puţin cu 1-2 zile înainte de ziua operaţiei.

Actul operator presupune excizia în bloc, margine unghială, margine pat unghial, tegumentul adiacent incluzând şi escrescența cicatriceal amintită mai sus. Excizia este înaltă până la nivelul bazei unghiei, depăşind-o chiar cu aprox 5 mm. De asemenea, excizia este adâncă, astfel încât să se îndepărteze ori urme de resturi unghiale sau de pat unghial din zonă. Apoi se practică sutură locală, pansament şi imobilizare. Vindecarea totală este în 2 săptămâni, iar rezultatul estetic este foarte bun dacă tehnica este aplicată corect. Şansele de recidivă la acelaşi nivel sunt aproape nule.

Pentru a preveni apariţia unor asfel de probleme, tăierea unghiilor se va face drept, colţurile unghiilor sunt doar minim reduse, ele rămânând pe loc. Dacă se insistă greşit pe zona colţurilor, şi ele sunt tăiate adânc, în câteva zile vor creşte din nou, iar colţul nou format va irită pielea din vecinătate. Prin repetiţie, iritarea zonei din vecinătate va fi tot mai agresivă şi în final veţi constată că aveţi o problemă pe care nu o mai puteţi stăpâni în niciun fel şi va trebui să va operaţi.

Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro

Citeşte şi:

Urmărește-ne pe Google News