Ce sunt unicornii

Cele mai vechi scrieri care fac referire la unicorni datează din secolul I d.Hr., atunci când aceste creaturi erau venerate de vechii babilonieni.

Unicornii sunt menționați ca fiind răspândiți în diferite locuri din lume, însă existența lor pare să fie doar rodul imaginației creative a oamenilor acelor vremuri. Această creatură mitologică fabuloasă asemănătoare unui cal alb, care se distinge printr-un corn spiralat orientat în sus și așezat pe mijlocul frunții. apare în vechile povești creștine.

Se spune că unicornii puteau fi îmblânziți doar de o fecioară, simbol al purității și castității. Mulți văd acest lucru ca o alegorie a legăturii dintre Iisus Hristos și Fecioara Maria.

Unicornul este sălbatic, elegant și liber deopotrivă, fiind un animal sacru care este capabil să țină demonii la distanță. În unele țări oamenii au modificat aspectul unicornului. Magnificul cal are copite de colt, coada unui leu și un corn în mijlocul capului.

De ce este unicornul simbolul Scoției

Unicornul și legătura lui sacră cu Scoția sunt asociate cu heraldica scoțiană și a apărut pentru prima dată ca simbol pentru această țară în secolul al XII-lea, în timpul regelui William I.

Era considerat în mitologia celtică un adevărat simbol al vieții, bucuriei, vindecării, nobleței, masculinității, puterii și purității. De altfel, există o altă legendă scoțiană care vorbește despre modul miraculos în care unicornul își folosește cornul pentru a purifica apa unui lac care fusese otrăvită de un șarpe, făcând astfel posibilă folosirea ei și de alte creaturi. 

Idealurile pe care le reprezintă această creatură mitologică sunt ceea ce îl face animalul-simbol al Scoției. De altfel, unicornul a fost gravat pe monedele de aur din timpul domniei regelui Iacob al III-lea în secolul XVI.

Statuie a unui unicorn cu steagul Scotiei, în Edinburgh

Astfel, stema regală a Scoției, folosită înainte de anul 1603, a ajuns să includă doi unicorni, care aveau să „protejeze” scutul regal până în 1707. Atunci Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei pentru a crea noul Regat al Marii Britanii, iar pe stemă a fost adăugat leul britanic, care pare a fi protejat de cei doi unicorni, potrivit visitscotland.com.

Legenda spune că cele două animale se aflau într-o stare continuă de luptă deoarece își disputau titlul de rege al fiarelor. Unicornul domnea cu putere, în timp ce leul domnea cu vitejie. Și astăzi, pe stema Regatului Unit al Marii Britanii apar un unicorn în partea dreaptă și un leu în partea stângă.

Înzestrat cu multe dintre cele mai frumoase calități pe care le poate avea o ființă, unicornul continuă să fie mândria scoțienilor și a Scoției, fiind ales ca simbol al acestui popor pentru a arăta înfruntarea și mândria țării, două calități pe care unicornul le are.

Urmărește-ne pe Google News