Cuprins:
Untișor – ce este și de ce este atât de popular în România?
Cuprins:
Untișor sau sălățică, așa cum mai este numit, este o plantă de primăvară bogată în vitamine și minerale, foarte populară în România. Cunoscută și drept untișor de pădure și având multiple beneficii, planta este folosită în rețete culinare, dar și ca unguent pentru diverse afecțiuni.
Untișorul se găsește mai ales în pădure, dar și în parcuri și grădini. Numit popular și “salata mielului”, untișorul este popular în România, fiind una dintre cele mai îndrăgite plante de primăvară, alături de leurdă, urzici, lobodă și ștevie.
Cum arată planta untișor și cum se mănâncă
Planta de untișor are mai multe denumiri populare. I se mai pune sălățică de pădure sau grâușor. Untișorul are frunze în formă de inimă, cărnoase, întregi, lucitoare, cu marginile rotunjite, complet lipsite de perișori. La îmbinarea frunzei cu codița care o susține se află bulbi mici, de forma bobului de grâu, prin care planta se înmulțește.
Sălățica de pădure se folosește atât în bucătărie, în multiple rețete, cât și ca plantă medicinală, fiind bogată vitamine și săruri minerale. Primăvara devreme – în luna martie, înainte de înflorire, frunzele de untișor conțin cantități mari de vitamina C.
Cu toate acestea, untișorul poate deveni toxic dacă este cules târziu, când planta a înflorit complet și a ajuns la maturitate, mai ales dacă este consumat în cantități mari. Explicația constă în conținutul de
protoanemonină, o substanță cu un efect toxic iritant.
Untișor – beneficii și proprietăți
Untișorul are doar 11 calorii la suta de grame și este bogat în antioxidanți și vitamina C. Mai conține vitamina K, vitamina A, vitamine din complexul B, cupru, calciu, potasiu, magneziu și fosfor.
Datorită conținutului său de vitamine și minerale, atunci când este introdus în alimentație, untișorul poate proteja împotriva osteoporozei și anemiei. Mai este folosit pentru tratarea indigestiei, alergiilor sau acneei.
Despre extractul de sălățică se crede că valoros pentru afecţiuni ale pielii, răni, ulceraţii, hemoroizi.
Tradiții legate de untișor, în România
Untișorul este o plantă populară, mai ales în anumite zone geografice ale României, de el fiind legate chiar și câteva tradiții.
Spre exemplu, în zona Moldovei, există tradiția să se pregătească salată de untișor în săptămâna de după Paște, pentru a ajuta organismul să se refacă după mesele grele de sărbători. Tocmai din acest motiv, untișorul se mai numește și salata mielului.
Tot în perioada Paștelui, în zona Transilvaniei, femeile obișnuiau să meargă în zonele în care creștea untișorul și dezgropau câteva plante în locul cărora lăsau pâine și sare. Plantele de sălățică pe care le smulgeau le dădeau copiilor, pentru a crește puternici și sănătoși.
Rețete cu untișor
Untișorul poate fi folosit în mai multe rețete. Acesta se consumă în salate sau se adaugă în ciorbe alături de alte verdețuri de sezon, dar numai când frunzele sunt foarte tinere. Iată unele dintre cele mai apreciate rețete cu untișor.
Ciorbă de untișor
Ingrediente:
- 600 grame untișor
- 2 l supă de legume
- două ouă
- 100 ml lapte
- oțet/zeamă de lămâie după gust
- 2-3 căței usturoi
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se spală untișorul foarte bine și se rup codițele. Se curăță usturoiul. Supa de legume se înfierbântă bine, se adaugă sare, piper și usturoiul trecut prin presă, se adaugă sălățica sau untișorul, se pune capacul și se stinge focul.
Separat se bat ouăle, se adaugă laptele și oțetul sau zeama de lămâie. În bolul cu ouăle bătute se adaugă puțin câte puțin din supa fierbinte, astfel încât compoziția de ouă, lapte și oțet să ajungă la final la temperatura ciorbei din oală. Se toarnă cu grijă conținutul în oală.
Se omogenizează ușor. Acest procedeu asigură combinarea perfectă a oului și laptelui, astfel încât ciorbă să nu se tăie. Ciorba de untișor se servește caldă, cu sau fără smântâna.
Mâncare de untișor
Ingrediente:
- 5-6 mâini bune de untișor
- două cepe mari
- 2-3 căței de usturoi
- 3 linguri ulei
- două linguri de suc de roșii sau bulion
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se spală bine untișorul și se opărește puțin în apă, doar până se înmoaie, apoi se toacă în fâșii de aproximativ 1 centimetru. Ceapa se călește în ulei și apoi se adaugă puțină apă, cât să fiarbă puțin. Când s-a fiert ceapa, se adaugă untișorul și usturoiul și se mai lasă câteva minute la fiert. Nu foarte mult. Se adaugă pastă de roșii și se mai lasă timp de 2-3 clocote, să se lege sosul.
Salată de untișor
Salata de untișor se prepară doar atunci când planta este foarte fragedă, înainte ca aceasta să înflorească. Astfel preparată, salata are multiple beneficii pentru sănătate, fiind considerată un bun detoxifiant și vitaminizant de primăvară.
Ingrediente:
- o legătură de untișor proaspăt
- o legătură de leurdă
- o legătură de mărar
- două linguri de ulei de măsline extra virgin;
- o linguriță de muștar iute;
- o linguriță de miere;
- sare; piper negru, proaspăt măcinat;
- două linguri de semințe de pin (sau de floarea-soarelui);
- o lingură și jumătate de suc de lămâie;
- câteva roșii mici, tăiate jumătăți sau sferturi.
Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron untișorul cu leurda, mărarul și roșiile. Se prepară dressing-ul amestecând într-un castronel muștar cu sucul de lămâie, sare, piper, mierea și uleiul. Se toarnă sosul peste salată. Se amestecă bine. Se presară salata cu semințe de pin și se piperează după gust. Se servește imediat, fie cu pâinici raw din semințe, fie cu crutoane de pâine înmiresmate cu usturoi.
Unguent cu untișor
Untişorul are proprietăţi terapeutice şi în uz extern, fiind folosit pentru diverse afecțiuni ale pielii. Planta proaspătă zdrobită, recoltată în timpul înfloririi, are efect antiinflamator dacă este aplicată pe zona afectată.
Cum se prepară unguent cu untișor:
Prima dată se prepară tinctura de untișor obţinută din planta proaspătă care se macerează timp de două săptămâni în alcool de cereale de 70%.
Apoi, unguentul din untişor se obţine prin fierberea la baia de apă a 100 ml ulei rafinat de floarea soarelui. Peste acesta se adugă 30 ml de tinctură de untişor. Se lasă până când se evaporă alcoolul și se adaugă 10 g de ceară de albine şi 10 g de lanolină, amestecându-se până se omogenizează, Unguentul astfel obținut se pune în recipiente mici, închise ermetic.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!