Descoperă lucruri surprinzătoare și curiozități despre urangutan:
Cuprins:
Cum arată urangutanul
Urangutanii sunt, de asemenea, cele mai mari mamifere arboricole din lume, ceea ce înseamnă că sunt cele mai mari mamifere care au capacitatea de a trăi în copaci.
Există două specii de urangutani. Urangutanii din Born sunt mai grei decât urangutanii din Sumatra. Au, de asemenea, pernițe mai mari pentru obraji, numite flanșe, care formează semicercuri rigide pe părțile laterale ale feței lor. La ambele specii, există masculi cu flanșă, care sunt de două ori mai mari decât femelele, și masculi fără flanșă, care au aproximativ aceeași dimensiune ca femelele urangutani. Atât masculii fără flanșă, cât și cei cu flanșă pot produce descendenți.
În medie, femelele urangutan au o înălțime de aproximativ 114 de centimetri, în timp ce masculii au o înălțime de aproximativ 136 de centimetri. Femelele cântăresc în medie 37 de kilograme și bărbații în medie în jur de 87 kg.
Urangutanii sunt acoperiți cu blană lungă, roșie sau portocalie, cu excepția zonei feței. Brațele lor sunt mai lungi decât picioarele înclinate, iar mâinile lor seamănă mult cu mâinile umane. Deoarece urangutanii își petrec cea mai mare parte a timpului în copaci, brațele lungi, degetele de la mâini și de la picioare sunt destul de utile în timp ce se leagăn de la o ramură la alta. Întinderea brațului unui urangutan este mai mare decât înălțimea sa. Întinderea brațului unui mascul poate ajunge la 2 metri, de la vârful degetului la celălalt vârf al degetului.
Ce mănâncă urangutanul
Urangutanii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că mănâncă vegetație și carne, dar în proporție foarte mică. Se știe că aceste primate mănâncă peste 500 de specii diferite de plante, fructele reprezentând mai mult de 60% din aportul lor mediu total de alimente. De asemenea, mănâncă flori, scoarță, insecte și frunze.
Urangutanii sunt cele mai mari animale care mănâncă fructe de pe Pământ. Au în meniu, de regulă, peste 300 de tipuri de fructe.
Unde trăiește urangutanul
Urangutanul este singurul primat mare din Asia și se întâlnește în special în insulele indoneziene Borneo și Sumatra, restul de 10 la sută din populație trăind în Malaezia.
Numele de urangutan înseamnă „om al pădurii” în limba malaeză. Urangutanii trăiesc în pădurile tropicale ale insulelor Sumatra și Borneo. Ei petrec 90 la sută din timp în copacii denși de acolo, potrivit National Geographic. Ei chiar dorm în copaci, în cuiburi de ramuri cu frunze și folosesc frunzele mari drept umbrele.
Spre deosebire de alte primate care au legături sociale foarte puternice, urangutanii sunt considerați semi-sociali. Deși petrec timp cu alți urangutani, le place să trăiască singuri în cea mai mare parte a timpului.
- Descoperă cele mai interesante animale sălbatice din România
Curiozități despre urangutan
- Urangutanii sunt foarte inteligenți și au o abordare unică în rezolvarea problemelor.
- Urangutanii sunt printre cei mai inteligenți dintre primate și sunt capabile să folosească o varietate de instrumente sofisticate, fac cuiburi pentru somn în fiecare noapte din crengi și frunziș. Primatele au fost intens studiate datorită capacității lor de învățare și ușurinței cu care interacționează cu alte animale sau chiar cu oamenii, atunci când au confort și se simt în siguranță.
- Se știe că urangutanii privesc oamenii cum folosesc bărci pentru a traversa râurile și apoi își copiază mișcările pentru a dezlega barca și a o traversa singuri.
- Femelele urangutani au niște obiceiuri de reproducere foarte neobișnuite. Ele nasc doar o dată la opt ani, care este cea mai lungă perioadă de timp între nașteri a oricărui animal.
- Odată însărcinată, femela are o perioadă de gestație de la opt până la 10 luni. De obicei, ea dă naștere doar unui pui odată. Puii, numiți bebeluși sau sugari, la fel ca la oameni, cântăresc de obicei între 1,5 până la 2 kg. Bebelușul se va agăța de blana burtei mamei sale în timp ce se urcă printre copaci până când va crește puțin, apoi va sta călare pe spate. Mamele și copiii lor au o legătură foarte strânsă. Ei rămân împreună în primii șase sau șapte ani de viață ai copilului.
- De obicei, bărbații pleacă și trăiesc singuri pentru tot restul vieții, în timp ce femelele au propriii lor pui cu care să trăiască și de care să aibă grijă.
- La 12 ani, majoritatea femelelor sunt suficient de mature pentru a avea proprii copii. Masculii nu se maturizează până la vârsta de 15 ani.
- Urangutanii pot trăi între 30 și 40 de ani în sălbăticie și până la 70 de ani în captivitate.