Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Se găsesc ușor pe aproape tot globul, în special pe locurile fertilizate cu gunoi de grajd și sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.

Urizici proaspete

Frunzele de urzici sunt ovate, lanceolate, cu nervuri proeminente și acoperite cu prișori urticanți, iar florile sunt unisexuate și dispuse în inflorescențe pe vârfurile tulpinilor, atât pe plante mascule și femele.

Ce se recoltează de la urzici – când se recoltează

  • În scopuri terapeutice – se recoltează tulpinile și frunzele, înainte și în timpul înfloririi;
  • Rădăcinile urzicilor se recoltează primăvara și toamna devreme, înainte de intrarea în vegetație a plantei.
  • Semințele se recoltează toamna, când planta ajunge la maturitate.

Când se recoltează – în mai, iunie, iulie, august, septembrie și octombrie.

  • Urzicile se numără printre cele mai apreciate verdețuri de primăvară și se culeg atunci când plantele au atins înălțimea de 15-20 de centimetri. Se culeg cu mănuși și bluză cu mânecă lungă, pentru a preveni înțeparea.
  • De la urzică se folosesc două părți: iarba (tulpina și frunzele) și rădăcina (rizomii, respectiv tulpinile subterane unde urzicile își depozitează peste iarnă substanțele de rezervă).
Cum se culeg și se folosesc urzicile

Urzicile – proprietăți

  • Diuretice;
  • Antiinflamatoare;
  • Antihemoragice;
  • Imunostimulatoare;
  • Antitusive;
  • Emoliente;
  • Vitaminizante;
  • Tonice;
  • Cicatrizante;
  • Astringente;
  • Dezintoxicante;
  • Antiseptice;
  • Antitoxice;
  • Antiinfecțioase;
  • Antibronșitice;
  • Antianemice;
  • Digestive;
  • Laxative.

Valori nutriționale pentru 100 grame de urzici

  • Acid folic – 14 mcg;
  • Calorii – 42 kcal;
  • Vitamina A – 2.011 IU;
  • Vitamina B – 0,103 mg;
  • Vitamina K – 498,6 mcg;
  • Fibre – 6,9 g;
  • Calciu – 481 mg;
  • Fier – 1,64 mg;
  • Magneziu – 57 mg;
  • Fosfor – 71 mg;
  • Zinc – 0,34 mg;
  • Potasiu – 334 mg;
  • Proteine – 2,71 mg.

Urizicile – acțiuni terapeutice

  • Hemoragii interne;
  • Balonaări;
  • Enterocolite;
  • Indigestii;
  • Dizenterie;
  • Ulcer duodenal;
  • Insuficiență pancreatică;
  • Ulcer gastric;
  • Hemoroizi;
  • Astm bronșic;
  • Detoxifierea organismului;
  • Prevenirea cancerului;
  • Litiază renală;
  • Rinită;
  • Tuberculoză;
  • Cancer gastric;
  • Hemoragii uterine;
  • Nefrite;
  • Uremie;
  • Diabet zaharat;
  • Stimularea lactației;
  • Reumatism;
  • Artrite;
  • Obezitate;
  • Rahitism;
  • Cefalee;
  • Gută;
  • Edemă;
  • Osteoporoză.
Urzici – proprietăți

Urzicile se folosesc pentru uz extern în următoarele afecțiuni

  • Plăgi;
  • Eczeme;
  • Arsuri;
  • Psoriazis;
  • Dermatoze;
  • Înțepături de insecte;
  • Urticarie;
  • Unghii casante;
  • Seboree;
  • Alopecie;
  • Mătreață;
  • Gingivită;
  • Stomatită;
  • Micoze cutanante.

Cum se consumă urzicile

Pentru uz extern

Într-un litru de apă se adaugă 50 de grame de frunze uscate de urzici și se aplică pe zona afectată, sub formă de spălături sau comprese.

Pentru uz intern

Se poate prepara infuzie de urzici din: 250 ml de apă caldă, o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, se strecoară și se consumă infuzia.

Tinctură de urzici

Poate fi folosită atât pentru uz extern, cât și intern, Pentru uz extern, tinctura se folosește ca atare pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum: acnee, exces de sebum, dar poate și încorporată în măști sau tratamente pentru păr care stimulează regenerarea părului.

Cum se face tinctura de urzici

Ai nevoie de rădăcina de urzică, care se spală, se curăță și se taie, după care se depozitează într-un borcan. Peste se adaugă, până borcanul se umple, alcool de 60-70 de grade și se lasă la macerat pentru 10 zile, într-un loc răcoros, dar se amestecă zilnic.

Când au trecut zilele de macerat, se filtrează tinctura și se mai lasă la decantat pentru 2-3 zile. Ulterior, se mută în recipiente mici și se folosește tinctura la nevoie.

Beneficiile consumului de urzici

Îmbunătățește sistemul imunitar

Urzicile sunt bogate în vitamina A,C,D, E și K, dar și în antioxidanți și lecitină, iar asta ajută la combaterea stresului, oboselii și diverselor afecțiuni. Consumul regulat de urzici, în diferite forme, energizează și omoară bacteriile din organism.

Îmbunătățește activitatea cardiacă

Vitamina K din compoziția urzicilor ajută la creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Poate fi un aliment minune pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace ori care urmează un tratament cu anticoagulante. De asemenea, compresele cu ceai concentrat de urzici au efect antihemoragic și ajută la grăbirea coagulării sângelui în locul unei tăieturi.

Consumul de urzici are efect laxativ și diuretic

Urzicile, consumate în mod regulat, ajută în reglarea digestiei, curățarea rinichilor și tractului digestiv, combate diareea și stimulează metabolismul. Sunt un aliat de nădejde și în curele de slăbire, datorită antioxidanților pe care le conțin.

Ameliorează rinita alergică

Urzicile pot reduce simptomele rinitei alergice, respectiv pot reduce crizele de strănut, specifice afecțiunii. Consumul regulat de urzici, mai ales înainte de a începe sezonul alergiilor, poate fi de ajutor și pentru a proteja organismul de diferiți factori alergeni precum polenul.

Urzici uscate – ceai, infuzie de urzici

Alte beneficii ale urzicilor

  • Mențin ficatul sănătos;
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • Reduc tensiunea arterială;
  • Previn anemia;
  • Stimulează lactația;
  • Stimulează creșterea părului;
  • Previn retenția de apă;
  • Tratează hemoroizii;
  • Reduc sângerările gingivale.

Rețete cu urzici

Iată câteva idei de rețete cu urzici pe care le poți încerca:

Mâncare de urzici

Ingrediente

  • 6 grămezi urzici;
  • 1 lingură făină;
  • 3 căței usturoi;
  • 1 ceapă mare;

Mod de preparare

Spală bine urzicile, folosind niște mănuși, pentru a evita înțepăturile lor. După ce le-ai curățat de orice urme de impurități, opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute.
Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt, fie cu ajutorul unui cuțit, fie cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie.

Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat.
Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea de fund.
Este gata când compoziția se îngroașă. Servește mâncarea de urzici caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Mâncare de urzici

Ciorbă de urzici

Ingrediente:

  • 1 kg urzici proaspete;
  • 500 ml bulion;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 morcov mare;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 4 lămâi medii.

Mod de preparare

Spală bine urzicile cu ajutorul unor mănuși, pentru a evita înțepăturile. Mai apoi, opărește-le într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot. Lasă-le la fiert pentru 15 minute.
Când au fiert, folosește o strecurătoare pentru a le scurge de apă. Toacă bine ceapa, morcovul și urzicile. În cazul urzicilor poți folosi și un blender sau robot de bucătărie. Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici. Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune-le fiert.

Din când în când, scoate spuma care se formează cu ajutorul unei palete sau linguri. După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute. Adaugă și sucul de la lămâi. Poți să-l pui pe tot sau mai puțin, după gusturi. Aproape de final, toacă pătrunjelul și adaugă-l în ciorbă.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Ciorbă de urzici

Piure de urzici

Ingrediente:

  • 700-750 g urzici tinere;
  • 1 lingură făină;
  • 2-3 linguri ulei;
  • 5-6 căţei de usturoi;
  • 100-150 ml suc de roşii;
  • hrean, smântână;
  • sare.

Mod de preparare

Se curăţă urzicile şi se aleg numai vârfurile lujerilor cu frunzuliţe tinere. Se spală bine într-un vas mare cu multă apă, în 4-5 ape, până când ultima apa care rămâne în vas este fără urme de nisip sau alte impurităţi. Urzicile curate se pun într-un vas cu 1-1,5 l de apă clocotită cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă aproximativ o oră. Se strecoară apoi, păstrând şi apa în care au fiert.

Piure de urzici

Urzicile fierte se toacă mărunt sau se trec prin maşina de tocat şi se călesc într-o crăticioară cu ulei. Se amestecă bine, până se acoperă de ulei, apoi se adaugă făina dizolvată într-un pahar cu zeama în care au fiert urzicile. Se amestecă încontinuu cu o lingură din lemn, având grijă să nu se prindă de vas, până când se leagă şi se obţine compoziţie ca un piure.

La sfârşit, se adaugă usturoiul pisat cu sare, iar cine doreşte mai poate adăuga şi suc de roşii. Se lasă să se răcească, iar când se serveşte se adaugă hrean ras direct în farfurie sau smântână.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Sursă foto. 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News