Ulei de măsline
- De ce? Este uleiul natural care conţine cele mai multe grăsimi sănătoase, implicate în stimularea colesterolului “bun” şi reducerea colesterolului “rău”.
- Cât? Două linguriţe pe zi (alege uleiul de măsline extravirgin, provenit din prima presare a măslinelor la rece).
Usturoi
- De ce? Usturoiul crud scade colesterolul, reducând tensiunea arterială (studiile arată că, mâncând zilnic usturoi, timp de două săptămâni, presiunea sistolică – prima cifră afişată de tensiometru – scade cu un punct).
- Cât? 1-3 căţei pe zi.
Migdale
- De ce? Migdalele stimulează colesterolul “bun” şi-l reduc pe cel “rău”. Iar vitamina E şi polifenolii pe care-i conţin din belşug păzesc sănătatea arterelor.
- Cât? O mână de migdale pe zi.
Fasole neagră
- De ce? Este o sursă excelentă de antioxidanţi, magneziu (cu rol în reducerea presiunii sangvine) şi fibre (care ţin sub control nivelul colesterolului).
- Cât? O cană la două-trei zile, preparată prin fierbere.
Kiwi
- De ce? Este un fruct “burduşit” cu vitamina C, vitamina E şi polifenoli (antioxidanţi care elimină radicalii liberi, prevenind îmbătrânirea).
- Cât? Un fruct pe zi.
Peşte gras
- De ce? Datorită conţinutului bogat în acizi Omega 3, peştele gras (macrou, hering, ton, sardină, scrumbie, somn, somon) previne depunerea grăsimilor pe artere.
- Cât? 100-150 g, de două ori pe săptămână.
Cartofi
- De ce? Cartofii dulci, mai ales, conţin mulţi antioxidanţi, dar şi potasiu, un element cu rol decisiv în contracţia muşchiului cardiac.
- Cât? 200 g (cartofi fierţi, copţi etc., nu prăjiţi!), de două ori pe săptămână.
Roşii
- De ce? Roşiile sunt principala sursă alimentară de licopen – un antioxidant atotputernic, cu efect antiinflamator, care previne afecţiunile inimii.
- Cât? Două-trei roşii, de două ori pe săptămână.
Fulgi de ovăz
- De ce? Betaglucanul – un tip de fibre din fulgii de ovăz – reduce cu cca 20% colesterolul “rău” şi păstrează glicemia în limite normale.
- Cât? Două-trei linguri pe zi.
Atenţie la factorii de risc cardiac!
Iată care sunt aceştia:
- vârsta (50 de ani la bărbaţi, 60 de ani la femei)
- antecedente familiale
- nivel crescut de colesterol în sânge
- hipertensiune
- diabet
- tabagism
- supraponderalitate
- sedentarism.