Pentru a vă înlesni procesul, Libertatea a stat de vorbă cu trei experți în turism, care au oferit câteva tips & tricks pentru un concediu cât mai lipsit de griji.

32% din români intenționează să-și petreacă vacanța de vară în afara granițelor, potrivit unui sondaj IRES.

Informați-vă cu privire la evoluția pandemiei și la restricțiile din destinația aleasă

Consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu subliniază că, în primul rând, trebuie să ținem cont de cât de stabilă este destinația de vacanță pe care o alegem.

„E important să vedem cum a evoluat pandemia acolo de-a lungul timpului, ce perspective sunt în prezent să apară un nou val și să se schimbe regulile. În plus, trebuie să te informezi bine nu doar înainte de plecare, dar și înainte de a te întoarce în România, să nu ai surprize, pentru că pot apărea schimbări peste noapte.”

Dacă înainte era cu mult mai puține bătăi de cap să pleci într-o vacanță, acum trebuie să-ți asumi că pot exista tot soiul de schimbări și trebuie să fii pregătit să le faci față.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic:
Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Răzvan Pascu

Ana Goicea, director de vânzări Cocktail Holidays, adaugă că e important să ne alegem destinația de vacanță uitându-ne și la numărul de cazuri COVID, dar și la numărul de cetățeni vaccinați.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

„La fel de bine, când alegem o destinație trebuie să vedem cât de deschisă turismului e respectiva țară. De exemplu, dacă mergem într-un oraș, iar muzeele și punctele turistice sunt în continuare închise, nu prea avem ce vizita. De asemenea, trebuie să aflăm dacă restaurantele au restricții.”

De pildă, în Grecia, circulația pe timp de noapte este interzisă în intervalul orar 1.30-5.00, iar masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Și în Italia purtarea măștii este obligatorie peste tot. În schimb, celelalte restricții diferă de la o regiune la alta, așa că este indicat să consultați site-urile autorităților locale sau pe cel al Ministerului Român de Externe. De exemplu, dacă regiunea italiană în care vă petreceți vacanța este în zona galbenă, atunci puteți vizita fără probleme muzee și alte instituții de cultură, însă puteți mânca pizza doar la terase, pentru că interioarele sunt încă închise. Este interzisă însă ieșirea pe timp de noapte, începând cu orele 00.01.

Din 21 iunie, însă, aproape toată Italia devine „albă”, fără restricții, mai puțin purtarea măștii, distanțarea fizică și adunările, conform Mediafax.

Purtarea măștii este obligatorie și în Spania, indiferent dacă ești înăuntru sau afară, inclusiv la plajă. Pe insula Mallorca a fost anulată măsura care interzice circulația persoanelor pe timpul nopții. La fel ca în cazul Italiei, celelalte restricții diferă în funcție de regiune.

Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni

Dinamica pandemiei dictează și restricțiile fiecărei țări, astfel că ce se aplică în momentul în care cumperi o vacanță poate să nu mai fie valabil în momentul desfășurării vacanței, așa că turistul trebuie să se informeze constant cu privire la eventualele schimbări și să își asume aceste modificări care se pot petrece pe ultima sută de metri.

Ana Goicea, director de vânzări Cocktail Holidays:
Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Ana Goicea

„Dacă apelează la o agenție de turism, consultantul său îi poate da informațiile cele mai actualizate despre destinația de călătorie și îl poate îndruma în cazul în care există restricții. Pentru moment, multe dintre țările îndrăgite de români se află pe lista verde, ceea ce înseamnă că se poate călători cu dovada vaccinării sau cu test PCR și fără carantină la returul în România. Dacă se respectă niște minime reguli de călătorie, sunt convinsă că putem avea o vacanță fără bătăi de cap”, a adăugat Ana Goicea.

Evitați carantinarea

Ana Maria Gherasim, sales manager Eturia, atrage atenția și asupra eventualelor restricții impuse la întoarcerea în țară. „Trebuie să verificăm neapărat care sunt regulile cerute de autoritățile române la întoarcerea din vacanță, pentru a elimina surpriza neplăcută de a sta în carantină.”

Cel mai simplu este să urmăriți constant listele țărilor cu risc epidemiologic, actualizate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
  • Dacă vă întoarceți dintr-o „țară verde”, atunci puteți răsufla ușurați, pentru că nu sunteți obligați să intrați în carantină.
  • Dacă vă întoarceți dintr-o „țară galbenă”, nu intrați în carantină 14 zile dacă prezentați un test PCR negativ, realizat cu 72 de ore înaintea îmbarcării, dacă aveți dovada vaccinării complete, dacă ați avut COVID în ultimele 90 de zile sau aveți un test de anticorpi.
  • Dacă vă întoarceți dintr-o „țară roșie”, nu intrați în carantină 14 zile dacă prezentați dovada vaccinării complete. În caz contrar, puteți ieși din carantină în a zecea zi, dacă în a opta zi faceți un test, iar rezultatul este negativ.

Pentru a afla condițiile necesare unei călătorii în străinătate, dar și restricțiile impuse de fiecare țară în parte, este important să vă informați doar din surse oficiale, precum oficiile de turism și ambasadele țărilor de destinație, site-ul Re-open EU, site-urile companiilor aeriene și site-ul MAE.

Atenție la îmbarcare: test COVID, adeverință de vaccinare și alte documente

Ana Goicea îndeamnă să fim foarte vigilenți în ce privește termenii de călătorie și actele necesare pentru a ne putea îmbarca în avion sau pentru a trece granița cu mașina fără probleme.

Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Grecia păstrează o parte din restricții | Foto: 123RF

„Fiecare țară are propriile reguli de intrare, respectiv de respectat în interiorul său, așa că trebuie să fim foarte atenți. Spre exemplu, sunt țări în care accesul este permis doar pe baza unui PCR, altele în care acesta nu mai e obligatoriu în cazul persoanelor vaccinate. Cei care călătoresc cu copiii, de asemenea, trebuie să fie atenți la cerințele pentru minori, mai ales că cei mai mulți nu sunt vaccinați, prin urmare există restricții de călătorie în cazul lor.”

Dacă în Albania, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru și Macedonia de Nord poți călători doar cu biletul de avion, există destul de multe țări care solicită un test PCR sau un test rapid negativ, chiar și pentru persoanele vaccinate.

Pe lista țărilor în care nu poți intra fără test COVID sunt: Italia (PCR, cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare, sau Rapid Antigen, cu 48 de ore înainte), Maldive (PCR, cu 96 de ore înainte), Emiratele Arabe Unite (PCR, cu 72 de ore înainte). Sunt însă și țări, precum Spania, Franța și Turcia, în care puteți călători doar pe baza certificatului care atestă vaccinarea completă anti-COVID.

În Grecia, una dintre destinațiile preferate ale românilor, se intră fie cu dovada vaccinării, fie cu cea a trecerii prin boală, fie cu un test PCR sau, din 19 iunie, cu un test antigen rapid.

De asemenea, trebuie să fiți atenți la celelalte documente solicitate în aeroport. De pildă, dacă mergeți în Grecia, trebuie să completați, cu cel puțin 24 de ore înainte, Formularul PLF. În caz contrar, riscați o amendă de 500 de euro. Și pentru o vacanță în Cipru trebuie să completați un formular online, tot cu 24 de ore înainte. Dacă nu faceți acest lucru, amenda este de 300 de euro. Pentru Italia, aveți nevoie să completați o declarație pe proprie răspundere.

Trebuie să fim atenți la zborurile cu escală, pentru că în funcție de țară, o escală poate complica vacanța turistului. Sunt țări care, inclusiv pentru tranzit, cer un test, chiar dacă în destinația finală acesta nu este obligatoriu.

Ana Goicea, director de vânzări Cocktail Holidays:
Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Safari în Tanzania este la mare căutare printre români | Foto: 123RF

Asigurarea de călătorie, mai importantă ca niciodată

Răzvan Pascu spune și că, mai mult decât oricând, asigurarea de călătorie este esențială. „Aș recomanda tuturor să nu plece în nicio călătorie fără asigurare cu clauză COVID și storno. Clauza COVID acoperă costurile unei eventuale îmbolnăviri la destinație, iar dacă ai și storno, îți poți recupera banii plătiți pe o călătorie în cazul în care ai fost depistat pozitiv înainte de plecare ori nu mai poți efectua respectiva deplasare din motive întemeiate.”

Este foarte util să încheiați o asigurare privată de călătorie. În cazul unor probleme de sănătate, pentru care e nevoie de asistență medicală, asigurarea privată vă ajută să evitați unitățile sanitare aglomerate.

Ana Maria Gherasim, sales manager Eturia:
Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Ana Maria Gherasim, sales manager Eturia

Faceți rezervările în avans

Deși în continuare planeză incertitudinea, specialiștii în turism sunt de părere că este mai indicat să cumperi biletele de avion și să-ți rezervi cazarea în avans.

„Îmi este foarte greu să cred că se va mai reveni la situația din 2020, să fim închiși în case și să se anuleze totul. Drept urmare, mi se pare cu mult mai sigur să-ți rezervi o vacanță din timp acum, plus că multe dintre pachetele de la agențiile de turism serioase au și clauză storno, care îți permite să recuperezi banii dacă te afli în imposibilitatea de a pleca sau dacă destinația nu mai este operabilă. Și dacă nu rezervi prin agenție, ai varianta de a încheia o asigurare storno. Mai poți opta pentru cazare și bilete de avion flexibile, pentru care poți schimba datele de călătorie sau poți cere refund”, explică Răzvan Pascu.

Românii vor în continuare să-și planifice călătoriile, pentru că și planificarea face parte din bucuria de a călători.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic:

Agențiile de turism ne pot scăpa de multă bătaie de cap”

Pe de altă parte, Ana Goicea, director de vânzări Cocktail Holidays, consideră că varianta optimă este să ne rezervăm vacanța prin intermediul agențiilor de turism, indiferent dacă este în avans sau last minute.

„Consultanța lor ne va scuti de multă bătaie de cap. În cazul în care se schimbă datele problemei, agenția de turism se va ocupa fie de returul banilor și, implicit, de recuperarea lor de la furnizori – hoteluri, companii aeriene, rent a car etc –, fie de reprogramarea vacanței în funcție de disponibilitatea părților.”

Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
O soluție pentru evitarea aglomerațiilor este să închiriați o mașină, dacă bugetul vă permite | Foto: 123RF

Gândiți-vă să închiriați o mașină

Dacă doriți să parcurgeți distanțe mai mari, pentru a vizita cât mai multe obiective turistice, și bugetul vă permite, atunci ar fi bine să închiriați o mașină, pentru a evita aglomerațiile din trenuri și alte mijloace de transport în comun.

„Cred că mijloacele de transport în comun nu reprezintă un pericol dacă nu sunt aglomerate, dacă evităm orele de vârf, folosim masca și ne dezinfectăm mâinile după ce am coborât. Închirierea unei mașini permite, într-adevăr, o mai mare libertate de mișcare și limitează interacțiunea cu alții. Totul depinde de nevoile fiecărui turist, prin urmare, nu aș exclude niciuna dintre cele două variante”, a declarat pentru Libertatea Ana Goicea.

Luați în calcul o altfel de cazare

Dacă în mod normal vă petreceți vacanța la hotel, motel sau la un resort, anul acesta ați putea opta pentru închirierea unui apartament sau a unei căsuțe de vacanță. Oricare dintre variante, însă, este sigură dacă sunteți responsabili și vă luați toate măsurile de prevenție.

„Depinde mult și de destinația aleasă. Nu peste tot ai posibilitatea închirierii unui apartament sau, dacă există această variantă, nu ți-ar oferi experiența de vacanță visată. De exemplu, în destinațiile exotice, precum Maldive, Seychelles, Zanzibar, de fel alegi resorturile, nu-ți pui problema închirierii unui apartament”, este de părere Răzvan Pascu.

Recomandări destinații de vacanță pentru vara anului 2021

Vacanța de vară în pandemie. 3 experți în turism te învață cum să-ți planifici eficient concediul
Moscheea Sultan Hassan și Al-Rifai în Cairo, Egipt | Foto: 123RF

I-am rugat pe cei trei experți în turism să facă și câteva recomandări pentru petrecerea vacanței de vară.

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic: „V-aș sugera destinații pe care eu le-am testat inclusiv în pandemie, locuri în care petrecem foarte mult timp în aer liber, în natură: safari în Tanzania și plaja din Zanzibar, Islanda, Israel, Grecia, de preferat cu avionul pentru a evita cozile de la vamă. De luat în calcul Croația și Iordania, dar, bineînțeles, și România. Avem și noi locuri tare frumoase, care merită pe deplin explorate, cum ar fi zona Secuimii (Harghita, Covasna, Mureș), precum și întreaga Transilvanie și Delta Dunării. Personal, am călătorit anul acesta cu grupuri de turiști în Mexic, Iordania, Seychelles, Maldive și Africa de Sud, nu ne-am îmbolnăvit, am fost precauți, dar ne-am și bucurat în continuare de vacanță”.

Ana Goicea, director de vânzări Cocktail Holidays: „Dacă vorbim de restricții, clar zona de Europa și Orient e mai accesibilă. Încet, încet, marile țări se redeschid turismului de masă, restricțiile sunt mai puține, în unele se intră pe baza certificatului de vaccinare, pe când în America restricțiile de călătorie sunt mai dure. Nu se intră din spațiul Schengen, de exemplu. Cred că Grecia și Turcia vor fi vedetele sezonului. O surpriză plăcută este Egipt care, din punctul de vedere al restricțiilor, al prețurilor și al orelor de zbor până la destinație, a atras o mulțime de turiști încă de la începutul anului”.

Ana Maria Gherasim, sales manager Eturia: „Odată cu pandemia au fost introduse zboruri charter spre destinații precum Seychelles, Maldive, Madeia, Kenya și Republica Dominicană. Aceste destinații n-au devenit neapărat mai ieftine, dar sunt printre cele sigure și pline de locuri deosebite”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
FANATIK.RO
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
GSP.RO
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
FANATIK.RO
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Observatornews.ro
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc
HOROSCOP
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI