Dragoș Stanca e un antreprenor cunoscut mai ales pentru organizarea UPGRADE 100, fost ICCE fest, cel mai mare eveniment dedicat zonei digitale din România. Activ în mai multe companii de tehnologie și media, dar și președinte al BRAT, e cel căruia i se cere părerea la televiziunile de știri de fiecare dată când se discută teme legate de social media, Facebook, Instagram, Tik Tok etc.

De un an realizează, în amintirea anilor petrecuți în radio în studenție, și o emisiune despre tehnologie la Radio Guerrilla. Ca lider al unor firme cu zeci de angajați, Dragoș își ia o singură vacanță pe an, în perioada sărbătorilor de iarnă, când de altfel e mult mai puțină activitate în media digitală.

E pasionat de scufundări și alege destinații îndepărtate și calde, unde găsește energie pentru un nou an și se poate detoxifia digital. În ultima vacanță a fost în Indonezia, unde a combinat Raja Ampat (și, dacă trebuie să căutați pe Google pentru a localiza această destinație, nu trebuie să vă jenați, majoritatea oamenilor ar face la fel!) și Bali, care se află pe lista tuturor celor care vor să ajungă în Asia. 

-Câte ore au trecut de când te-ai urcat în avion la București până ai pus piciorul pe insula aleasă din Raja Ampat?
-Cam 35 de ore. Am avut nevoie de 3 avioane, un feribot și o barcă.

O mică parte a arhipelagului Raja Ampat

-De ce ai ales acest loc atât de îndepăratat?
-E o zonă vizată de orice om pasionat de scufundări. E locul unde s-a filmat episodul “Costal Seas” din seria “One Planet” și unul din ultimele locuri de pe Terra unde se poate vedea splendoarea faunei și a peisajului subacvatic încă în forma nealterată.

-Ce e diferit față de alte destinații exotice în care ai ajuns?
-Grija pentru natură. Fericirea dată de ce ai, nu de ce nu ai și, probabil, nici nu vei avea vreodată, atitudine care se reflectă în bunătatea oamenilor din zonă. Raja Ampat e o zonă ciudată, unde vezi turle de biserici creștine printre palmieri. Are un farmec care pe mine m-a marcat. Și care sper să nu se strice prin over tourism în anii care vor urma. Ar fi păcat.

-Ce se întâmplă de Revelion în Raja Ampat?
-Dacă ești la diving și la 6 trebuie să fii pe barcă fără alcool în ultimele 24 de ore, se întâmplă că ești în pat la 10 seara și mormăi nemulțumit la 12 când 3-4 rătăciți țipă în apropierea cabanei tale. Alfel, nu se întâmplă mare lucru, în afara câtorva pocnitori, fiind comunități mici și relativ îndepărtate în zona insulară.

-Cum sunt localnicii?
-Blajini. Superospitalieri. Megaîncântați să facă poze cu turiștii. Dacă vreți să vă simțiți superstar, Raja Ampat e locul potrivit!

Copiii insulelor

-Ce turiști mai erau în zonă?
-E o zonă dominată acum de comunitatea de diving. Dacă nu te scufunzi nu e mare lucru de făcut acolo. Nu prea contează deci naționalitatea, ci pasiunea asta. Dar în general am observat japonezi și americani, mai predominant.

-Cum a fost mâncarea?
-Nu e o destinație culinară. În general fructe de mare, gătite modest.

-Care sunt prețurile în zonă?
-Foarte mici, în general, dar foarte mari pentru serviciile “pentru bogați”. Un water-taxi poate costa 300 de dolari între două insule, dar o barcă normală are prețuri mici, dar și condiții precare de călătorie.

-Ai avut vreo problemă deosebită să rezervi tururi, trasferuri locale?
-Nu. Este foarte ușor să găsești oameni dispuși să facă orice pentru bani. De exemplu, de Revelion nu exista vin în meniu. Am întrebat… apoi un angajat s-a dus în orașul din apropiere să cumpere o sticlă de vin. Deci au soluții pentru orice problemă logistică uzuală.

-Reușești să ții telefonul închis măcar pentru câteva zile când ești într-un loc atât de special?
-Nu.

Maimuțe la templu în Bali

-Cum a fost trecerea în Bali?
-Întâi, șocantă: trafic, agomerație, multă butaforie construită pentru Instagram. Deci primele două zile am fost “meh”. Apoi am descoperit locuri extraordinare și experiențe inedite. E o destinație care merită timp și predocumentare pentru a ști cum să eviți zonele prea aglomerate. Par distanțe mici, dar nu sunt ușor de parcurs, din cauza haosului din trafic. Punctele frumoase izolate sălbatice sunt separate de astfel de zone megaaglomerate.

-Se tot vorbește de supraaglomerarea și distrugerea unor locuri de turismul de masă. Ai avut acest sentiment în Bali?
-Da. Sunt inconstienți de exemplu la modul cum exploatează unele cascade care au restaurante sus-jos-dreapta-stânga. Groaznic. Totul e fals pe alocuri, gândit doar să dea bine în poze. Niște reguli simple ar salva frumusețea aia de loc. Altfel, repet, insula are un farmec și vibe aparte. Dacă îi dai timp… așa, ca unei femei mai dificil de plăcut din prima, fără a avea o conversație mai profundă, te lămurești dacă e sau nu pentru tine.

-Dacă cineva vrea să meargă în Indonezia și trebuie să aleagă între Raja Ampat și Bali, ce sfat i-ai da?
-Dacă merge la Vamă vara, Raja Ampat. Dacă preferă Mamaia, Bali.

-Care este Topul tău 3 de destinații exotice? Dă-ne și un atribut al fiecăreia…
-Raja Ampat, pentru fauna subacvatică. Palau și Palawan, pentru peisaj și faună. Noua Zeelandă, insula de sud. și Tanzania, pentru tot ce înseamnă wild life și natură în general.

Dragoș Stanca

Toate fotografiile sunt din arhiva personală a lui Dragoș Stanca. Pentru mai multe imagini din Raja Ampat și Bali, vizitați profilul lui Dragoș de pe Instagram.

Cum puteți ajunge în Indonezia

Pentru a ajunge în Raja Ampat, trebuie să zburați spre Jakarta. Cele mai bune variante din București găsiți la Qatar, Turkish și Emirates. Din Jakarta mai luați un zbor local până în Sorong, iar de acolo. în funcție de insula aleasă pentru cazare, mai aveți nevoie de un feribot și transferuri cu bărci.

În Bali se ajunge mult mai simplu. Se zboară din București spre Aeroportul Denpasar, care e chiar pe insula Bali, tot cu una din cele trei companii amintite.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

 
 

Urmărește-ne pe Google News