Pe străduțele înguste, pietruite, fiecare pas te poate duce într-o altă epocă. Ziduri conservate uimitor de bine ale unei case de acum 2.300 de ani se unesc cu peretele unei alte locuințe, construită acum 50 de ani. În jurul prânzului poți da nas în nas cu o grupare gălăgioasă care chiuie și cântă celebrând Bar Mitzvah-ul unui băiat de 13 ani. La ora 17, din boxele mari, amplasate pe casele musulmanilor răsună chemarea la rugăciune. În primă fază, sunetul pare sinistru, dacă nu știi ce e și de unde vine. Apoi, parcă te desprinzi cu greu și-ai sta să asculți. Și să privești în zare.
Soldații înarmați cu mitraliere te sperie la început. Sunt prezenți peste tot. Pe străzi, în magazine, în hoteluri și în fața teraselor. Ți-e teamă să nu calci cumva greșit și… Și e o teamă absurdă, pentru că israelienii din zonă spun că tocmai prezența acestor tineri înarmați le oferă o stare de siguranță și confort. Și nu e nimic amenințător în Ierusalim. Bine, poate doar străzile pietruite, dacă pleci la plimbare încălțat sofisticat.
În timp ce vizitezi locurile sfinte, lăsând la o parte religia, în cazul în care nu ești un credincios convins, nu-ți crea falsa impresie că o să rămâi indiferent. Ierusalimul e un mare sit arheologic. Iar dacă ai parte și de un ghid bun (și e recomandat să găsești unul), o să ai impresia că te plimbi prin istorie. O să uiți tot ce ai văzut în filmele de Crăciun sau de Paște, despre nașterea și învierea Domnului. Mergând pe urmele lui Iisus, vei fi de-a dreptul fascinat. Nu ai parte de minuni, nu devii mai bun ca prin minune. Dar cu siguranță ai parte de o experiență interesantă.
Mormântul Sfânt
La Mormântul Sfânt, după ce stai la cozi care par interminabile dacă nu ai avut inspirația să fii acolo de la prima oră a dimineții, ajungi să intri câteva secunde în grota (mormântul) unde a fost depus trupul lui Iisus după ce a fost dat jos de pe cruce și îmbălsămat conform tradițiilor vremii. Înainte de asta, pentru că Biserica Sfântului Mormânt e construită pe Golgota, unde Iisus a fost răstignit, poți să pui mâna pe locul unde a fost pusă crucea. (Potrivit unor teorii Golgota s-ar afla altundeva). Conform tradiției, aceste locuri sfinte aduc noroc și răspuns la rugăciuni și dorințe, motiv pentru care majoritatea celor care vizitează se închină, spun repede o rugăciune sau ating obiecte de-ale celor dragi de lespedea pe care a fost depus trupul Mântuitorului după crucificare sau chiar de mormântul Sfânt.
Un detaliu mai puțin ortodox, dar amuzant în felul lui, e faptul că mulți oameni ating lespedea pe care a fost depus Iisus cu telefoanele mobile, fie alegând poza cuiva drag, fie cerând binecuvântarea tuturor celor aflați în lista de contacte.
Vacanța la Ierusalim, sub semnul Crucii
Călătoria poate începe aici, la Biserica Mormântului Sfânt, dimineața, ca să eviți o baie de mulțime, iar apoi poți să faci o plimbare pe Via Dolorosa, drumul pe care Iisus Hristos și-a purtat crucea spre Golgota. E greu de parcurs și când te plimbi încălțat adecvat în pantofi sport, eventual cu o sticlă de apă în mână, astfel încât cu o cruce imensă în spate pare incredibil. Și, contrar celor văzute în filmele hollywoodiene, crucea are dimensiuni mult mai mari (vezi foto). La fel, dacă credeai că Iisus a fost supus acestui chin pentru că era Fiul lui Dumnezeu, o să afli că în acele vremuri, toți cei condamnați astfel procedau asta. Își cărau singuri crucea imensă pe aceste drumuri șerpuite, urcând dealul pentru a fi răstigniți.
Nu uita să te opreșit într-o bisericuță aflată sub Golgota, unde se spune că s-ar afla mormântul unde se găsește craniul lui Adam, primul om creat de Dumnezeu. Poposește puțin și la bisericuța unde poți vedea două urme de tălpi imprimate în ciment. Se spune că sunt urmele Fecioarei Maria. Acolo e locul în care aceasta l-a văzut pe Iisus când purta crucea, pe Via Dolorosa.
Nu poți să mergi în vacanța la Ierusalim fără să cumperi suveniruri cu tentă religioasă. De la mir și cutiuțe cu pământ din Țara Sfântă, până la coroane de spini, toate sunt expuse frumos la tarabe și toate prețurile pot fi negociate. Și ar fi bine să negociezi, pentru că altfel o să regreți când afli că puteai să scazi prețul chiar și la jumătate.
Zidul Plângerii
Nu uita să treci pe la Zidul Plângerii, sau Zidul de Apus, care se află în Vechiul Oraș al Ierusalimului. Se cheamă astfel, pentru că e în partea de vest a Muntelui Templului. Se spune că acolo e mereu prezent Dumnezeu și că dorințele puse acolo se îndeplinesc. Așa că ai grijă să ai la tine o hârtie și un pix, ca să poți scrie dorința. Apoi, împăturește hârtia și pune-o într-o crăpătură a zidului. O să observi că mulți oameni merg cu spatele când se îndepărtează de Zidul Plângerii. Fac asta în semn de respect. Și chiar dacă ți se pare inițial amuzant, când pleci de acolo, o să faci și tu câțiva pași cu spatele. Pentru că o să ți se pară firesc.
Să vizitezi neapărat și Muntele Măslinilor, ca să vezi ce-a văzut Iisus înainte să fie răstignit. Și Grădina Ghetzimani, care se află la baza Muntelui Măslinilor. Și biserica în care s-ar afla, potrivit unor teorii, îngropată Fecioara Maria.
Mamilla – mall open-space și Piața Mahane Yehuda
După vreo două zile de mers la pas prin Ierusalim, ca să vezi locurile sfinte, poți să vizitezi și Mamilla Mall, care e un mall atipic, open-space. Și nu uita să te oprești pentru prânz la unul dintre restaurantele kosher din zonă. Mâncarea e fabuloasă. Și ia-ți și un pahar cu vin, dacă ți-e poftă. Israelienii au vin bun.
Nu uita să treci și prin Piața Mahane Yehuda, unde găsești fructe șe legume proaspete, diverse dulciuri și prăjituri, fast-food, cafea… Când ajungi aici o să ai parte de o explozie de culori, gusturi și mirosuri. E hărmălaie ca într-o piață în care toată lumea vreă să vândă și toată lumea caută să cumpere. Nu uita nici aici să negociezi prețurile, pentru că majoritatea celor care au tarabe sunt deschiși la astfel de discuții. Și nu pleca înainte să cumperi un falafel veritabil și niște halva de susan. Desigur, pe lângă multe alte mici cumpărături care-ți vor pune în pericol bugetul.
Fie că ești credincios, fie că ești pasionat de călătorii, că îți place să vizitezi la pas un oraș, să testezi bucătăria locală sau vrei doar să te relaxezi cutreierând magazinele, ia în calcul și o vacanța la Ierusalim. Și dacă ești axat pe distracție și plajă, poți da o fugă și în Tel Aviv. Măcar să poți spune că a fost o experiență completă. Și să te gândești cum îți aranjezi bugetul ca să mai revii aici.